Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Familjerätt-, relations- och separationsjuridik

Kursen Familjerätt-, relations- och separationsjuridik syftar till att förmedla djupgående teoretisk såväl som praktiskt användbar kunskap om rättsregler och rättsprinciper inom familjerätten.

Seperation av träfigurer som symboliserar en familj.
Foto: Andrey Popov/Mostphotos

Familjerätt-, relations- och separationsjuridik utgör en valbar specialkurs inom ramen för juristprogrammet vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet.

Läs mer om Juristprogrammet vid Stockholms universitet.

Kursen bygger vidare på de kunskaper som studenten inhämtat inom ramen för kursen Civilrätt C och syftar till att förmedla djupgående teoretisk såväl som praktiskt användbar kunskap om rättsregler och rättsprinciper inom familjerätten. Fokus riktas mot frågor om närståendes förmögenhetsförhållanden (främst frågor om bodelning vid skilsmässa/separation mellan makar och sambor) samt vårdnad, boende och umgänge (VBU-frågor). Kursen behandlar även andra ämnesområden som har funktionellt samband med dessa frågor, exempelvis allmän civilrätt om ingående, tolkning och jämkning av avtal, processrätt, barnrätt, offentlig rätt, internationell privaträtt samt frågor om underhåll m.m.

Kursen innehåller omväxlande teoretiska och praktiska infallsvinklar på familjerättsliga frågeställningar. Under diskussionsbaserade seminarier behandlas teoretiska aspekter inom familjerätten och frågor om ideologi, rättsutveckling och rättsteori m.m. utgör viktiga utgångpunkter. Under kursen löper även ett praktikfall som ger studenterna inblick i hanteringen av, och träning i att upprätta, exempelvis familjerättsliga avtal och bouppteckningar. Studenterna tränas under praktikfall även i muntlig och skriftlig argumentation och ställs inför frågor om processföring och god advokatsed m.m.

  • Kursupplägg

    Kursens lärandemål, lärandeaktiviteter och examination beskrivs i kursplanen. Kursplanen är på så vis det dokument som anger ramarna för kursens innehåll och utformning. Aktuell kursplan finns i den högra spalten under rubrik "Kursplan - Juridiskt dokument" (alt. mot slutet av denna sida om du sitter på en mobil enhet).

    Vid sidan av kursplanen har kursföreståndaren satt samman en kursbeskrivning, vars syfte är att ingående beskriva upplägget i planen.

    Kursbeskrivning (131 Kb)

    Observera att i det fall något annat skulle stå i kursbeskrivningen eller på denna kurssida om kursens upplägg än vad som står i aktuell kursplan, så är det alltid kursplanen som har företräde.

    Undervisning

    Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier och ett praktikfall.

    Examination

    Examination sker genom författande och muntlig redovisning av praktikfallet, och skriftlig salstentamen.

    Examinator

    Johanna Schiratzki 

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Mer information

    Lärplattform

    Under kursens gång tar registrerade studenter del av ytterligare kursinformation via lärplattformen Athena.

    https://athena.su.se


    Utbildning vid Juridicum

    För allmän studieinformation och mer om institutionens utbud av specialkurser, besök Juridiska institutionens hemsida:

    Juridiska institutionen: Utbildning - Specialkurser

  • Kontakt

    Kurskontakt: 
    frs@juridicum.su.se

    Kursadministratör: 
    Helene Fotiadis Forssjö

    Kursföreståndare: 
    Johanna Schiratzki