Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Intro till finans- och skatterätt, EU:s konkurrensrätt m.m.

Intro till finans- och skatterätt, EU:s konkurrensrätt m.m. utgör en obligatorisk kurs inom ramen för Nationalekonomprogrammet vid Nationalekonomiska institutionen, Stockholms universitet.

Läs mer om Nationalekonomprogrammet vid Stockholms universitet.

Syftet med delen av kursen som fokuserar på skatterätt är att ge en översikt över Sveriges skatteintäkter, hur de olika skatterna är uppbyggda och fungerar i praktiken, samt vilka skatter som är harmoniserade inom EU och varför. Under kursen diskuteras också de globala utmaningarna som Sverige och andra länder står inför, exempelvis beskattningen av den digitala ekonomin, möjligheten att införa miljöskatter och skattekonkurrensen.

Kursens syfte är även att ge den studerande insikt i och en övergripande bild av de EU-rättsliga konkurrensreglerna i vid bemärkelse, med beaktande av underliggande ekonomiska principer och politiska ställningstaganden. EU-fördragets grundläggande regler om konkurrensbegränsningar och koncentrationsförordningen "Merger regulation", samt EU:s statsstödsrätt och regler om offentlig upphandling studeras. Rättsreglerna studeras till viss del ur ett ekonomiskt tvärvetenskapligt och ett komparativt perspektiv med syftet att förstå konkurrensrättens funktion i samhället. Förutom materiellrättsliga bestämmelser och principer uppmärksammas de studerande på de EU-rättsliga processregler, som tillförsäkrar konkurrensrättens i vid bemärkelse effektiva genomslag

  • Kursupplägg

    Kursens lärandemål, lärandeaktiviteter och examination beskrivs i kursplanen. Kursplanen är på så vis det dokument som anger ramarna för kursens innehåll och utformning.

    Se aktuell kursplan

    Vid sidan av kursplanen har kursföreståndaren satt samman en kursbeskrivning, vars syfte är att ingående beskriva upplägget i planen.

    Kursbeskrivning (103 Kb)

    Observera att i det fall något annat skulle stå i kursbeskrivningen eller på denna kurssida om kursens upplägg än vad som står i aktuell kursplan, så är det alltid kursplanen som har företräde.

    Undervisning

    Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. Närvaro vid semianrierna är obligatorisk, om inte annat särskilt anges.

    Examination

    Examinationen sker genom aktiv närvaro vid seminarieundervisning samt skriftlig salsskrivning.

    Examinator

    Björn Lundqvist

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kursrapporter

  • Mer information

    Lärplattform

    Under kursens gång tar registrerade studenter del av ytterligare kursinformation via lärplattformen Athena.

    https://athena.su.se/

  • Kontakt

    Kurskontakt:
    introfin@juridicum.su.se

    Kursadministratör:
    Malin Fahlén

    Kursföreståndare:
    Björn Lundqvist