Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Juridik och praktik

Kursen Juridik och praktik vänder sig till studenter på Juristprogrammet. Den syftar till att förmedla förmåga och färdighet att omsätta de teoretiska kunskaper som förvärvats inom ramen för Juristprogrammet i praktiskt juridiskt arbete.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Här hittar du som är nyantagen till fristående kurser på Juridiska institutionen vid Stockholms universitet hösten 2024 viktig information om obligatorisk webbregistrering och annan kursinformation. Klicka på pilen nedan.


Registrering

Nyantagna studenter höstterminen 2024 kommer att få ett välkomstbrev efter Antagningens andra urval i ett e-postmeddelande från Juridiska institutionen med information om webbregistrering och kursstart.

För att behålla din plats på kursen måste du webbregistrera dig under den period som anges i e-postmeddelandet. Detta gör du genom att först aktivera ditt SU-konto och sedan webbregistrera dig i Ladok för studenter på aktuell kurs. Du loggar in i Ladok för att webbregistrera dig med alternativen ”eduID” eller ”Antagning.se”. Observera att du inte kan logga in med alternativet ”Inloggning via ditt lärosäte”.

Webbregistreringen öppnar 5 augusti 2024. 

E-postmeddelandet från oss skickas till den e-postadress som du har registrerat på Antagning.se. Det är därför viktigt att du har din aktuella e-postadress registrerad där. Om du är antagen till en kurs och inte får något e-postmeddelande med information, kontakta oss på fristaende-kurser@juridicum.su.se.

Om du redan nu vet om att du behöver lämna återbud till kursen kan du själv göra det via ditt konto på Antagning.se.

Observera:
Om du inte webbregistrerar dig på kursen inom angiven tid (mer information finns på kurshemsidan samt i välkomstbrevet) kommer din plats att tilldelas en reservplacerad student.


Lärplattform

Juridiska institutionen använder sig av lärplattformen Athena. Vänligen läs mer om lärplattformen på kursens hemsida eller på informationssidan om Athena.
 

Introduktionsdagar

Kursen inleds med en introduktionsföreläsning. För mer information vänligen se kursens hemsida eller välkomstbrevet.

Stockholms universitet har samlat information som kan vara av intresse för nya studenter här och har även särskilda informationspass till nyantagna studenter med funktionsnedsättning.

 

Undervisning under hösten 2024

Höstterminen startar 2 september 2024 och slutar 19 januari 2025.

För närmare information om vad som gäller för respektive kurs läs om detta på kursernas egna hemsidor som du hittar här på Juridiska institutionens hemsida.

Kursens schema samt kursinformation publiceras ungefär 1 månad före kursstart på kursens hemsida.

Du som har en varaktig funktionsnedsättning och är i behov av särskilt stöd under dina studier hittar information om detta här.

 

Villkor för antagning

Om du har blivit antagen med villkor (VI) kan du inte webbregistrera dig själv. Du måste i sådant fall visa att du uppfyller behörighetskraven senast vid kursstart. Detta gör du genom att e-posta ett resultatintyg på förkunskapskravet Juridisk översiktskurs, 15 hp eller motsvarande till fristaende-kurser@juridicum.su.se så att vi kan kontrollera behörigheten. Resultatintyget laddar du själv ner via Ladok.

Om du skriver tentamen i Juridisk översiktskurs, 15 hp i nära anslutning till kursstarten på Stockholms Universitet behöver du e-posta ett registreringsintyg för vårterminen 2024 alternativt sommarterminen 2024 på kursen Juridisk översiktskurs, 15 hp för att kunna bli registrerad på kurserna Affärsjuridik alt. Beskattningsrätt 1. Registreringsintyget ska skickas till fristaende-kurser@juridicum.su.se. Registreringsintyget laddar du själv ner via Ladok. 

Du kan inte erhålla ett slutbetyg på kurserna ifråga förrän du har ett godkänt slutbetyg på kursen Juridisk översiktskurs.

Observera:
Om du inte webbregistrerar dig på kursen inom angiven tid (mer information finns på kurshemsidan samt i välkomstbrevet) kommer din plats att tilldelas en reservplacerad student.
 

Reservantagning

Om det efter avslutad registrering finns lediga platser erbjuder vi dessa till de reserver som står i tur i strikt turordning i aktuell urvalsgrupp. Kontakten sker via e-postadressen som finns registrerad på Antagning.se. Glöm inte att även kontrollera din skräppostkorg!

Vi kontaktar enbart de reserver som vi kan erbjuda en ledig plats och det krävs att du tackar ja till den erbjudna platsen via e-post inom en viss angiven tid.

Observera: Om du inte tackar ja till den erbjudna platsen under den period som anges i e-postmeddelandet, kommer platsen att erbjudas nästa reserv som står på tur. 

Reservantagningen startar tidigast 5 augusti och avslutas senast 1 vecka in på kursen (sista dagen är en söndag).
 

Länk till mer information och kontakt på institutionens webbplats

Information om kursen, schema, litteraturlista, gruppanmälan, obligatoriska moment, kontaktuppgifter till kursadministrationen och annan information hittar du på kursens hemsida som du hittar här.

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

awyer teams negotiating an agreement
Foto: Arne Trautmann / Mostphotos

Genom det praktiska arbetet i denna kurs förväntas du att, förutom att skaffa dig specialkunskaper inom det juridiska fält som praktiken omfattar, tillägna dig en förmåga att strategiskt identifiera, bedöma och lösa juridiska problem. Vidare förväntas du kunna på grundval av ett professionellt förhållningssätt värdera de samhälleliga konsekvenserna av dessa lösningar. Du förväntas kunna göra detta såväl självständigt som i samverkan med andra jurister, representanter för andra yrkesgrupper och allmänheten. I den mån praktiken är av internationell art förväntas du också erhålla en ökad förståelse för och kunskap om andra rättskulturer och rättsordningar.

Studenten har själv ansvaret för att ordna en praktikplats innan registrering sker på kursen.  

  • Kursupplägg

    Kursens lärandemål, lärandeaktiviteter och examination beskrivs i kursplanen. Kursplanen är på så vis det dokument som anger ramarna för kursens innehåll och utformning. Aktuell kursplan finns i den högra spalten under rubrik "Kursplan - Juridiskt dokument" (alt. mot slutet av denna sida om du sitter på en mobil enhet).

    Vid sidan av kursplanen har kursföreståndaren satt samman en kursbeskrivning, vars syfte är att ingående beskriva upplägget i planen.

    Kursbeskrivning (136 Kb)

    Observera att i det fall något annat skulle stå i kursbeskrivningen eller på denna kurssida om kursens upplägg än vad som står i aktuell kursplan, så är det alltid kursplanen som har företräde.

    Undervisning

    Undervisningen ges i form av praktik på praktikarbetsplatsen.

    Examination

    Examination sker genom dels genom praktiktjänstgöringen, dels genom författande av en promemoria innehållande en systematisk och kritisk analys av förhållandet mellan juridik och praktik samt det juridiska förhållningssättet, juristrollen och yrkesetiken på det arbetsfält som praktikarbetsplatsen verkar inom.  

    Examinator

    Johan Schelin

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Kursrapporter

  • Mer information

    Ansökan

    Ansökan görs via antagning.se senast den 15 april respektive 15 oktober. Kursen kan efter beslut även öppnas för sen anmälan, kontakta kursadministratören för mer information.

    Praktikplats

    Studenten ansvarar själv för att ordna praktikplats innan ansökan görs. Praktiken ska innefatta juridiskt arbete samt äga rum under tidsperioden som motsvarar kurstillfället. Studenten måste senast en vecka efter ansökan ladda upp en blankett på antagning.se med angivande av praktikplats. Vid sen anmälan måste blanketten laddas upp i samband med ansökan. Uppfyller inte den angivna praktiken föreskrivna krav alternativt att blanketten laddas upp försent kommer ansökan att bedömas som ofullständig och sökande blir antagen med villkor. Om du blir antagen med villkor kontaktar du kursens administratör.

    Ansökan: Juridik och praktik (73 Kb)


    Lärplattform

    Under kursens gång tar registrerade studenter del av ytterligare kursinformation via lärplattformen Athena.

    https://athena.su.se


    Utbildning vid Juridicum

    För allmän studieinformation, besök Juridiska institutionens hemsida:

    Juridiska institutionen: Utbildning

  • Kontakt

    Kurskontakt: 
    pra15@juridicum.su.se  

    Amanuens: 
    Maria Fotiadis Forssjö

    Kursföreståndare: 
    Johan Schelin