Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Etik inom kemin

Kursen behandlar etiska aspekter av vetenskaplig verksamhet inom kemiområdet.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen

Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kemister påverkar världen och dess samhällen genom design, tillverkning, distribution och undersökning av olika kemiska föreningar. Kemikalier och kemiska produkter kan vara till stor nytta, men kan också ha negativ påverkan på miljön och människans hälsa. En kemists arbete styrs därmed av många regler och som kemist har du ett ansvar att se till att ditt arbetet är av god kvalitet och moraliskt acceptabelt. Det är av vikt att du har en förståelse för de etiska dimensionerna du kan möta i ditt arbete och den påverkan ditt arbete kan ha på människor, samhället och miljön.

 

  • Kursupplägg

    I denna kurs går vi igenom och diskuterar regelverk kring hantering av kemikalier, forskning med försöksdjur och forskning på människor. Vi diskuterar även vad god vetenskaplig praxis och oredlighet i forskning är. Kursen består av 3 seminarier och 2 övningar, för vilket obligatorisk närvaro gäller.

    Efter att ha genomgått kursen förväntas du kunna redogöra för och diskutera etiska aspekter av naturvetenskaplig och kemisk verksamhet, t.ex. vilka regelverk och etiska dilemman en kemist som arbetar med att utveckla nya läkemedel mot depression eller Alzheimers sjukdom kan stöta på.

    Examinator

    Anna-Lena Ström
    anna-lena.strom@dbb.su.se

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kursrapporter

  • Kontakt

    Kursansvarig och examinator
    Kemiska sektionens kansli & studentexpedition