Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Agrargeografi

Dagens lantbruk är sprunget ur historiska förändringar men är samtidigt en del av aktuella samhälls- och miljöutmaningar så som klimatförändringar, rättvis omställning, migration och långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Välkommen till Kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet! Här finns viktig information för dig som ska börja en kurs (eller fler) höstterminen 2024.

Bild
Foto: Anders Rickegård, Stockholms universitet.

Innan det är dags för terminsstart måste du aktivera ditt universitetskonto och registrera dig. Du bör även bekanta dig med utbildningen genom att titta igenom den första kursens schema och litteraturlista samt besöka kursens sida på lärplattformen Athena, där det kan finnas ytterligare viktig information.

Registrering

Du som är antagen och har tackat ja till utbildningsplatsen på antagning.se är välkommen att registrera dig. För att behålla din plats måste du registrera dig under registreringsperioden 5–18 augusti. Observera att 18 augusti är sista registreringsdag för alla kurser som ges ht 2024. För att kunna webbregistrera dig måste du först aktivera ditt universitetskonto. Det är inte något upprop. Du behöver bara bekräfta ditt utbildningsval genom att registrera dig.

Aktivera ditt universitetskonto
Registrera dig

Behöver du hjälp med att aktivera ditt universitetskonto eller stöter på tekniska problem kan du kontakta IT-supporten via Serviceportalen.

IT-support

Om du har problem att registrera dig så kontakta vår studentexpedition innan sista registreringsdag på studentexpedition@humangeo.su.se. Ange personnummer och vilken utbildning det gäller.

Lärplattform

Logga in på lärplattformen Athena och gå in på sidan för din första kurs. Men först måste du aktivera ditt universitetskonto och registrera dig, se ovan.

Athena

Kursstart och undervisning

Efter registreringen är du välkommen till kursintroduktion. Vid introduktionen träffar du den eller de ansvariga lärarna och alla andra studenter på utbildningen. Du får också information om utbildningens mål, innehåll, form, examination och praktikaliteter, som eventuell gruppindelning. Exakt tid och plats finns i schemat för respektive kurs.

Undervisningen startar direkt vid kursstart.

I kursbeskrivningen finns länkar till litteraturlista och schema. Beskrivningen finns i utbildningskatalogen. På schema.su.se kan du söka fram alla kursscheman.

Utbildningskatalog
Scheman

På kurssidan på lärplattformen Athena kan det finns mer information inför kursstart. Kursanvisning med mera får du i samband med kursintroduktion.

Athena

Villkor för antagning

Är du antagen med villkor måste du visa att du uppfyller kursens behörighetskrav innan du kan registrera dig. Har du frågor så ring 08-16 48 33 eller skriv till studentexpedition@humangeo.su.se.

Reservantagning

Reserver kallas in i turordning om det blir platser lediga. Kallelse skickas med e-post.

Studera med funktionsnedsättning

Behöver du riktat pedagogiskt stöd? Glöm inte att ansöka om stöd i Nais i god tid! Se mer information på su.se/funktionsnedsattning.

Kontaktperson på Kulturgeografiska institutionen är Veronica Hohl, e-post studievagledare@humangeo.su.se, telefon 08-16 48 37.

Mer information och kontakt

Hitta till oss
Ny student
Välkomstaktiviteter för nya studenter
Under utbildningen

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Detta är temat för kursen i agrargeografi som ger ett rumsligt och samhällsvetenskapligt teoretiskt perspektiv på jordbrukets geografiska förhållanden och förändringar.

Kursen bidrar med en kritisk genomlysning av hur samhälle och människor har organiserat livsmedelsförsörjningen lokalt men också hur globala förändringsprocesser påverkar jordbruket och hur dessa processer får lokala effekter och avtryck i landskap över hela världen. I människans utnyttjande av mark uppstår ofta konkurrens mellan olika intressen i landskapet, så som odling av bioenergi istället för mat, igenplantering av åkermark för intensifierat skogsbruk, rekreation på före detta jordbruksmark så som golfbanor eller hästgårdar. Olika former av rättigheter till mark såsom nyttjande och brukningsrätt samt vad äganderätten egentligen innebär behandlas på kursen, frågor som är viktiga för historiska och samtida förändringar. En annan central fråga rör hur dagens organisation av jordbruksarbete och dess sociala villkor står i relation till immigration och alltmer automatiserade och datadrivna processer. 

Klimatförändringar och välfärdsperspektiv skiljer sig mellan länders och världsdelar i hantering av livsmedelsförsörjningen. Jordbrukets ekonomiska förutsättningar är både lokalt betingade och globalt marknadspåverkade, äldre ekonomisk geografisk teoribildning om lokalisering, skala och komparativa fördelar används på kursen i relation till samtida teoribildning om globalisering, politisk ekologi och agrarekonomi för att förstå och förklara aktuella och historiska skeenden. Kursen har därmed ett särskilt fokus på de geografiska faktorer som förstärker och förändrar driftsformer i jordbruk på olika platser och hur dessa står i relation till den globala och samhälleliga kontext de är del av. 

Ett analytiskt mål med kursen är utveckla och fördjupa kursdeltagarnas kunskaper om jordbrukets speciella geografiska förutsättningar i relation till både historisk förståelse och vår tids samhälls- och miljöutmaningar.