Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Grekiska III

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Webbregistreringstider HT24

Registrering inför varje termin är obligatorisk och görs via student.ladok.se. Webbregistreringen för våra kurser vid Romanska och klassiska institutionen HT24 är öppen 5-13 augusti 2024 (OBS! Vissa kurser har öppet längre för registrering, besök Ladok för exakt datum).

Våra utlandskurser Franska I i Frankrike och Spanska I i Spanien har öppet för webbregistrering 5-8 augusti. Om du inte registrerar dig i tid kommer du automatiskt att bli struken från din plats på kursen som då ges till en reserv.

Är du ny student hos oss? Då är det viktigt att du följer instruktionerna på sidan Ny student för att komma igång med dina studier.

Kan du inte registrera dig? Kontakta expedition.romklass@su.se.

Mer information finns på vår hemsida

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursens mål är att på grundval av Grekiska II, 30 hp, ytterligare vidga och fördjupa kunskaperna om grekisk litteratur samt att ytterligare uppöva förmågan till textinterpretation. Till kursen hör även viss orientering i den vetenskapliga litteraturen på de olika delområdena. 

  • Kursupplägg

    Delkurser

    Kursen består av nedanstående fyra delkurser:

    1. Fördjupningskurs i grekisk språkvetenskap, 7,5 högskolepoäng
      Centrala frågeställningar i den grekiska grammatiken behandlas såväl diakront som synkront utifrån ett givet textmaterial. En längre eller två kortare vetenskapliga uppsatser med anknytning till någon av de behandlade frågeställningarna läses intensivt.
    2. Fördjupningskurs i det attiska dramat, 7,5 högskolepoäng
      En tragedi som inte tidigare lästs, eller en komedi, läser i original samt en tragedi och en komedi i översättning. En utförlig framställning av den grekiska litteraturen studeras. Någon vetenskaplig uppsats om det attiska dramat läses och redovisas parallellt.
    3. Epik och lyrik, 7,5 högskolepoäng
      Cirka 1500 vers epik och lyrik, varav Homeros två sånger och minst 200 vers lyrik, läses utöver vad som tidigare lästs, med beaktande av litteraturvetenskapliga, språkhistoriska och metriska aspekter. Iliaden och Odysséen samt cirka 500 vers lyrik läses i översättning. Någon vetenskaplig uppsats om epik eller lyrik läses och redovisas parallellt.
    4. Klassisk prosa, 7,5 högskolepoäng, provkod
      Cirka 120 sidor grekisk prosa läses utöver vad som tidigare lästs, vari texter av Thukydides och Aristoteles ska ingå samt Demosthenes, om inte studenten redan läst något av den sistnämnda. Hela Thukydides läses i översättning. Någon vetenskaplig uppsats om den antika prosan och en kortfattad introduktion till Astristoteles läses parallellt.
  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

  • Kursrapporter

  • Mer information

    Lärplattform: Athena

  • Kontakt