Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Författarens hand: handskriftens litteraturhistoria

På den här kvällskursen behandlas, utifrån olika litteraturvetenskapliga perspektiv, hur skilda skrivpraktiker, skrivunderlag och handskriftssystem har bidragit till att forma – och samtidigt speglats i – litteraturen från antiken till idag.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Ska du studera vid Institutionen för kultur och estetik i höst? Varmt välkommen! Vi hoppas att du ska trivas hos oss.

Institutionen för kultur och estetik ligger i bruna tegelbyggnader.
Foto: Ingmarie Andersson / Stockholms universitet

När du blivit antagen som student hos oss får du den 25 juli ett välkomstbrev till den e-postadress du angett vid ansökan. Där hittar du instruktioner om hur du tackar ja till din plats och hur du registrerar dig (OBS! Det räcker inte att enbart tacka ja, du måste också registrera dig). I välkomstbrevet hittar du även information om introduktion till kursen som du ska läsa.

Kom ihåg att hålla reda på informationen för antagna studenter och tacka ja i tid, samt registrera dig under registreringsperioden. Om du inte tackar ja eller registrerar dig i tid, så förlorar du din plats på kursen.


Registreringsperioder

Majoriteten av våra kurser använder webbregistrering. För att kunna webbregistrera dig måste du först aktivera ditt universitetskonto. Du loggar sedan in i Ladok för att webbregistrera dig, läs mer om möjliga inloggningsalternativ här:

Olika sätt att logga in i Ladok

Idéhistoria:
För kurser som börjar terminens första halva: 5–25 augusti
För kurser som börjar terminens andra halva: 5 augusti – 1 oktober
Litteraturvetenskap:
För kurser som börjar terminens första halva: 5–25 augusti
För kurser som börjar terminens andra halva: 5 augusti – 1 oktober
Konstvetenskap:
För kurser som börjar terminens första halva: 5–25 augusti
För kurser som börjar terminens andra halva: 5 augusti – 25 oktober
Musikvetenskap:
För kurser som börjar terminens första halva: 5 augusti – 9 september
För kurser som börjar terminens andra halva: 5 augusti – 11 november
Undantag: Jazz, rock och annan populärmusik: 5 augusti – 5 december
Teatervetenskap:
För kurser som börjar terminens första halva: 5 augusti – 9 september
För kurser som börjar terminens andra halva: 5 augusti – 11 november

Webbregistrera dig här

Antagen med villkor

Om du är antagen med villkor kan du inte webbregistrera dig, eftersom institutionen först måste bedöma din behörighet. Ta kontakt med våra studieadministratörer eller studievägledaren i ditt ämne.

Kontaktuppgifter


Athena och kursmaterial

Vi använder oss av lärplattformen Athena för kommunikation mellan lärare och studenter. Du loggar in på Athena med ditt universitetskonto. Där kommer du att hitta lektionsplanering och kursmaterial senast en vecka före kursstart.

Athena


Studera med funktionsnedsättning

Vid Stockholms universitet ska alla studenter ha samma möjligheter, oavsett förutsättningar. Om du har en funktionsnedsättning och är i behov av extra stöd så ska du kontakta Riktat pedagogiskt stöd vid Studentavdelningen. Kontakta även studievägledaren i ditt ämne i god tid före kursstart om du behöver extra stöd vid undervisning eller tentamen.

Den 27 augusti ges ett informationspass om riktat pedagogiskt stöd. Det hålls digitalt via Zoom.

Informationspass för studenter med funktionsnedsättning

Introduktionskursen "Den goda starten" den 28 augusti hjälper studenter att komma igång och tar bland annat upp strategier för planering och studievanor. Kursen ges digitalt via Zoom.

Den goda starten – en introduktionskurs för dig med funktionsnedsättning

Mer information:

Riktat pedagogiskt stöd

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Foto föreställande Charles Dickens som sitter och skriver vid ett skrivbord
Charles Dickens vid sitt skrivbord. Foto: George Herbert Watkins, 1858

Vi skriver inte som förr. Den som sätter pennan till papperet för något mer än sin signatur märker snart av sin ovana hand. Inte heller barnen skriver som förr enligt återkommande larmrapporter från skolan. Men innan handskriften blev ett medium i kris var den under tusentals år det litterära skapandets förutsättning. En vacker handstil var varje författares prydnad, men den kunde på omvänt vis även leda till ett slitsamt arbete som kopist. Litterära texter formades av skriftsystem som alfabet eller stenografi, inskriptionsmedier som griffeln eller fjäderpennan och materiella underlag som vax eller papper. Men hur påverkar skrivandet för hand litteraturens uttrycksformer? Spelar det någon roll om den hand som skrivit också är den som komponerat texten? Kursen ”Författarens hand” undersöker hur olika handskriftssystem, skrivpraktiker och skrivunderlag har bidragit till att forma – och samtidigt speglats i – litterära klassiker från antiken till idag.

Under kursen studeras sambandet mellan handstil och litterära uttryck. Vi läser antika diktare som Catullus och Horatius, medeltida författare som Héloïse och Abélard, renässansförfattare som Erasmus och Luther. Alla skriver de om sitt eget skrivande, och deras litteratur formas också av deras förmåga – eller oförmåga – att greppa pennan. Ett kurstillfälle ägnas åt brevromanen, där författarna ständigt stressas i sitt skrivande på grund av den postvagn som snart avgår, från Rousseaus Julie eller den nya Heloise till Richardsons Pamela och Goethes Werther. Vi studerar också hur tjänstemannafiguren i 1800-talsromanen – från C.J.L. Almqvist till Charles Dickens och Flaubert – alltmer framträder som den moderne författarens dubbelgångare, och en amerikansk skrivare som Herman Melvilles ”Bartleby” går under när skrivkrampen – eller är det den nya stålpennan? – infinner sig. Slutligen ser vi närmare på hur handskriften sätts under konkurrens av nya medier som skrivmaskiner och ordbehandlare, och hur då grafologin, läran om sambandet mellan handstil och personlighet, plötsligt uppstår som en sidoeffekt.

  • Kursupplägg

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar och seminarier.

    Examination

    Kursen examineras genom en skriftlig hemtentamen.

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Möt oss

    Möt våra lärare

    Thomas Götselius
    Foto: Sören Andersson / Stockholms universitet

    Lärare på kursen är Thomas Götselius, professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik. Han forskar på läsandets och skrivandets historia och teori, men också om hur litteraturen formar den människa som läser och skriver den.

    Han har också i ett särskilt projekt forskat på handskriftens litteraturhistoria ur ett mediehistoriskt perspektiv. Kursen utgår från forskningsprojektets problemställningar, där målet framför varit att analysera handskriften som ett medium bland andra. De skönlitterära texter som projektet undersökt och de resultat som den utmynnat i ligger till grund för kursen.

    Om handskriftens litteraturhistoria i Vetenskapsradion

    Läs om forskningsprojektet

  • Kontakt

    Studievägledare Litteraturvetenskap och Lärarutbildningen
    Litteraturvetenskap