Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Problemlösning för en hållbar omställning

Kursen behandlar problemlösning inom miljö-, klimat- och hållbarhetsområdet. Kursen fokuserar på förebyggande arbete och problemlösning för att möjliggöra grön omställning i offentlig och privat sektor.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

 

Registrering

Antagna studenter
Registrera dig på webben (Ladok för studenter). Registreringen öppnar 5 augusti för alla kurser, men kontrollera sista registreringsdag för varje kurs i Ladok för studenter. Om du inte har studerat vid Stockholms universitet tidigare behöver du först aktivera ditt universitetskonto (Aktivera ditt universitetskonto).

Villkorligt antagna studenter
Om du blivit villkorligt antagen måste du kunna styrka din behörighet till kursen senast vid kursstart. Kontakta studeranu@aces.su.se.

Återbud
Om du inte ännu har registrerat dig och vill lämna återbud ska du göra det på Antagning.se. Om du har registrerat dig men ångrar dig, då ska du göra avbrott på kurs via Ladok för studenter.

Upprop

För att bekräfta slutliga antalet deltagare, har varje kurs ett upprop vid första föreläsningen. Om du inte kan delta måste du kontakta oss (studeranu@aces.su.se) senast samma dag som kursen börjar.
 

Särskilt pedagogiskt stöd

Stockholms universitet erbjuder olika pedagogiska stödformer för personer med varaktiga funktionsnedsättningar.

Läs mer här: Studera med funktionsnedsättning

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Problemlösning för en hållbar omställning

Studenterna arbetar i projektform både individuellt och i grupp. Studenterna ska definiera problem, ta reda på nödvändig information, utveckla strategier för att lösa problemen, välja metoder, utvärdera, diskutera och kommunicera resultat. Hösten 2024 ges kursen i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet. 

  • Kursupplägg

    Vi lever i en tid då miljö- och hälsoproblem uppkomna från mänskligt konstruerade system som transporter, urbanisering och produktion-konsumtion påverkar oss och planeten i en omfattning som visat sig svår för samhället att hantera. Utmaningarna är många. Under denna kurs får du lära dig hitta lösningar som tar oss mot en grön omställning. Din uppgift blir att hitta vägar framåt kring problem med varierande komplexitet – från förekomst av PFAS i varor till möjliggörande av cirkulär ekonomi. Vilka strategier är mest lämpade? Vad säger forskningen och hur kan du bäst använda dig av reglering, policy och tekniska lösningar? På vilket sätt kan samhällsaktörer tillsammans överkomma hinder och målkonflikter?

    Du kommer att få arbeta självständigt och har stora möjligheter att själv utforma fallen utifrån de ramar som anges. Till din hjälp får du föreläsningar, seminarier och kontinuerlig feedback från kursens lärare. Du arbetar med högaktuella problem som alla relaterar till pågående forskning vid institutionen för Miljövetenskap. För att stärka deras samhällsrelevans och ge dig inblick i olika praktiska tillvägagångsätt så är fallen framtagna tillsammans med externa aktörer. 2023 gavs kursen i samarbete mellan Stockholms Universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet. 

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, eget projektarbete och redovisningar. Deltagande i seminarier, projektarbetet och redovisningar är obligatoriskt.

    Lärandemål

    Efter att ha genomgått kursen förväntas du kunna:

    • syntetisera och tillämpa kunskap för att utveckla lösningar till samhällets problem inom miljö-, klimat och hållbarhetsområdet
    • utvärdera och reflektera över möjligheter och begränsningar att med befintlig teknik, kunskap och regelverk lösa specifika problem 
    • kommunicera lösningar på ett effektivt sätt i ett relevant sammanhang.
       

    Examination

    Kunskapskontroll sker genom projektredovisning och skriftlig inlämning. För godkänt krävs lägst betygsgraden E, godkända projektrapporter samt deltagande i all obligatorisk undervisning.

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kontakt

    Studievägledare
    Paula Jokela, studeranu@aces.su.se, 08-6747339

    Institutionen för miljövetenskap

    Kursansvarig

    Natasja Börjeson, Natasja.Borjeson@aces.su.se

    Institutionen för miljövetenskap, Enheten för exponering och effekter