Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Masterprogram i miljövetenskap - atmosfär, biogeokemi och klimat

Samhället står inför miljöutmaningar som kräver brådskande och storskaliga insatser. Runt om i världen hanteras dessa utmaningar av myndigheter, organisationer, media, företag, skolor och forskningsinstitut. De har alla ett behov av expertis som grundar sig i en gedigen utbildning.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

 

Svara på ditt antagningsbesked

Andra antagningsomgången - alla program
Om du har blivit antagen eller fått en reservplats måste du tacka ja senast 2024-07-19 för att behålla din plats.

Första antagningsomgången - Masterprogram i miljövetenskap
För att bekräfta att du önskar behålla din plats, skicka ett mejl till admission@aces.su.se senast den 30 april 2024.

Registrering

Antagna studenter
Registrera dig på höstens kurser på webben (Ladok för studenter) senast 26 augusti. Webbregistreringen öppnar 2024-08-05. Om du inte har studerat vid Stockholms universitet tidigare behöver du först aktivera ditt universitetskonto.

Villkorligt antagna studenter
Om du blivit villkorligt antagen måste du kunna styrka din behörighet till kursen senast vid kursstart. Kontakta studeranu@aces.su.se.

Återbud
Om du inte ännu har registrerat dig och vill lämna återbud ska du göra det på Antagning.se. Om du har registrerat dig men ångrar dig, då ska du göra avbrott på kurs via Ladok för studenter.

Upprop

Kandidatprogram i miljövetenskap
Datum: måndagen den 26 augusti
Tid: 10:00 - 12:00
Plats: Högbomsalen i Geovetenskapens hus (Hus U), Svante Arrhenius väg 12

Masterprogram i miljö- och hälsoskydd
Datum: onsdagen den 28 augusti
Tid: 13:00 - 15:00
Plats: Högbomsalen i Geovetenskapens hus (Hus U), Svante Arrhenius väg 12

Masterprogram i miljövetenskap
 - atmosfär, biogeokemi och klimat
- miljökemi och miljötoxikologi

Datum: onsdagen den 28 augusti
Tid: 10:00 - 12:00
Plats: Högbomsalen i Geovetenskapens hus (Hus U), Svante Arrhenius väg 12

Om du inte har möjlighet att delta, men vill behålla din plats, måste du kontakta oss (studeranu@aces.su.se) senast på uppropsdagen.

 

Särskilt pedagogiskt stöd

Stockholms universitet erbjuder olika pedagogiska stödformer för personer med varaktiga funktionsnedsättningar.

Läs mer här: Studera med funktionsnedsättning

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Mätstation i bergen

Masterprogrammet i miljövetenskap - atmosfär, biogeokemi och klimat ger dig ett miljövetenskapligt perspektiv på dagens stora miljöutmaningar som luft- och vattenföroreningar och klimatförändringar, och förbereder dig för att kunna bidra med potentiella lösningar.
Det miljövetenskapliga perspektivet innebär förståelse för hur de storskaliga cyklerna av exempelvis kol (CO2, CH4 och sotkol/sotaerosoler etc.) är sammanflätade med utsläpp av sådana föroreningar som växthusgaser och aerosoler samt med andra typer av störningar såsom förändring av markanvändningen. Detta resulterar i mänsklig miljöpåverkan i form av allt från klimatförändringar till försämring av luft- och vattenkvalitet, vilket i sin tur kan ge upphov till återkopplingseffekter och därmed påverka hur jordsystemet fungerar (t.ex. förändra kolcykeln och näringsdynamiken, orsaka övergödning och försurning av sjöar/hav). Som student på masterprogrammet i miljövetenskap med fokus på atmosfär, biogeokemi och klimat vid Stockholms universitet kommer du att få förståelse för hur dessa komplexa system fungerar och du kommer att bli rustad för att bidra till lösningar på dagens och framtidens miljöproblem.

Du kommer att lära dig
I detta program kommer du att lära dig om atmosfärs- och landssystems sammansättning och funktion, samt om samspelet mellan dem genom bland annat transport, energibalanser och vatten- och kolcykler.
En central del av programmet är att förstå hur naturliga system utsätts för störningar och vad som kan göras åt det. Till exempel: Vilka typer av utsläpp utgör föroreningar i luft och vatten? Vilka effekter har växthusgaser och aerosoler? Vilka är bevisen på att människan orsakar klimatförändringar och hur påverkar de människor och natur? Vad kan samhällen göra för att anpassa sig till klimatförändringar?


Undervisning:
I programmet används en mängd olika undervisningsformer: föreläsningar av kända forskare inom miljö- och atmosfärvetenskap, uppgifter individuellt och i grupp, ”omvända klassrum” (studenter lär varandra under mentors handledning), laboratorieexperiment, modellering och simuleringar, fältutflykter, mark-, vatten- och luftprovtagning samt aktuella analysmetoder.