Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Folkhälsoproblem, sociala faktorer och samhällets styrning

Människors hälsa påverkas av individuella förutsättningar, men också av samhällets strukturer och organisering, och samspelet mellan dessa faktorer.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Välkommen till Institutionen för folkhälsovetenskap! Här hittar du viktig information inför terminstarten HT24.

 

Vi ber dig följa nedanstående instruktioner och registrera dig på kursen senast den 1 september.

1. Aktivera ditt universitetskonto

För att få tillgång till universitetets IT-tjänster, och kunna logga in i lärplattformen Athena, behöver du aktivera ditt universitetskonto mellan den 12 augusti - 1 september.

Aktivera ditt universitetskonto här

2. Registrera dig på terminens kurser

För att behålla din plats på kursen behöver du registrera dig på terminens kurser i Ladok för studenter mellan den 12 augusti - 1 september.

Du kan webbregistrera dig (under registreringsperioden) genom att klicka på knappen Registrera dig! här nedan, och sedan välja antingen eduID eller Antagning.se för inloggning till Ladok.

Observera att du inte kan logga in med ditt universitetskonto och därför inte kan välja det översta alternativet Inloggning via ditt lärosäte.

Registrera dig här

3. Logga in i Athena

Vi använder lärplattformen Athena för information, undervisning och examination.

Efter registrering är det viktigt att du loggar in i Athena för att ta del av kursinformation och kursupplägg.

Logga in i Athena här

Om du har frågor är du välkommen att höra av dig till oss via epost till kursadmin.publichealth@su.se.
 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

I den här kursen adresseras frågor som: Hur ser hälsan ut i befolkningen, och hur fördelar den sig mellan grupper? Vilka sociala faktorer påverkar människors hälsa och skillnader i hälsa? Hur kan samhället främja folkhälsan och jämlikhet i hälsa?

Kursen introducerar olika folkhälsoproblem och beskriver deras förekomst och utveckling över tid samt skillnader mellan grupper (t.ex. med avseende på kön och socioekonomisk position). I kursen diskuteras även folkhälsoproblem i livets olika stadier och hur ohälsa kan ackumuleras över livsloppet och generationer.

Studenten får lära sig grundläggande epidemiologiska begrepp för att beskriva sjukdomars utbredning i befolkningen. Vidare inkluderar kursen en grundläggande översikt kring sociala faktorers betydelse för hälsa inom livsloppet och över generationer. Studenten introduceras till centrala teoretiska och empiriska aspekter av ojämlikhet i hälsa, och till olika förklaringsmodeller kring hur skillnader i hälsa mellan sociala grupper uppstår.

Kursen diskuterar också betydelsen av samhällets styrning och organisering för människors liv och hälsa, med fokus på lokala, regionala och nationella nivåer, men även på olika internationella organ och beslutsstrukturer. Särskilt kopplas folkhälsofrågorna till arbetet för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling (Agenda 2030).