Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Evidensbaserad praktik inom folkhälsoarbete

Kursen ger grundläggande kunskaper i evidensbaserat folkhälsoarbete. Tanken bakom begreppet ”evidensbasering” är att beslut om insatser och åtgärder fattas utifrån den bästa tillgängliga kunskapen. Evidensbasering har haft ett stort inflytande på politik och praktik under de senaste decennierna – inte minst inom hälsa, vård och omsorg där diskussioner kring ”evidensbaserad praktik” och ”evidensbaserad medicin” tillhör vardagen. Evidensbasering har även en given relevans för folkhälsa. Folkhälsovetenskapliga insatser som oftast riktas mot grupper eller hela befolkningen är dock av en delvis annan karaktär än de individbaserade insatser som förekommer inom evidensbaserad medicin. Därför är en kritisk utmaning för det evidensbaserade folkhälsoarbetet sällan att identifiera att något behöver göras utan snarare att ”översätta” hur det empiriska kunskapsläget (teori) kan användas i de faktiska insatserna och åtgärderna (praktik).

Kursens syfte är att ge studenten en introduktion till evidensbasering, vilket omfattar en genomgång av hur evidensbasering blev en viktig del av politik och praktik, en beskrivning av de mest centrala begreppen inom evidensbasering samt hur olika typer av evidens graderas.

Syftet är också att ge studenten en förståelse för hur evidens kan hanteras och värderas inom det folkhälsovetenskapliga området samt att ge studenten kunskap om de främsta utmaningarna inom evidensbaserad intervention och implementering på folkhälsoområdet.

Kursen ges som en del av kandidatprogrammets termin 2.

Läs mer om vårt kandidatprogram här Kandidatprogram i folkhälsovetenskap

  • Kursupplägg

    Undervisning

    Undervisningen baseras på föreläsningar och seminarier.

    Deltagande i grupparbete och aktivt deltagande vid seminarierna är obligatorisk. Frånvaro eller bristfälligt deltagande kompenseras genom ersättningsuppgifter.

    Undervisningen sker i huvudsak på svenska. Undervisning och kurslitteratur på engelska kan förekomma.

    För mer detaljerad information hänvisas till kursplanen. 

    Kursansvarig lärare

    Anna-Clara Hollander, Karolinska institutet

    Examinator

    Jonas Landberg

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

    Registrerade studenter kommer åt detaljerat schema för denna kurs i Athena.

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kursrapporter

  • Kontakt

    Vi är här för att hjälpa dig med dina frågor före, under och efter dina studier vid Institutionen för folkhälsovetenskap.

    Studievägledare
    Utbildningsadministratör
    Studierektor, grund- och avancerad nivå
    Programkoordinator