Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Teknisk utveckling, digitalisering och folkhälsa

De kommande åren kommer att innebära omvälvande tekniska framsteg med oanad potential, men också med möjliga risker för den globala folkhälsoutvecklingen. Begreppet digitalisering används ofta för att beskriva den sammansmältning av fysiska, biologiska och digitala system som sker till följd av ökad utveckling och användning av informations- och kommunikationsteknik.

Även om digitaliseringen kretsar kring tekniska framsteg inom t.ex. artificiell intelligens (AI), robotteknik och sakernas internet (IoT) är det också angeläget för samhällsvetenskaplig forskning att följa utvecklingen och analysera digitaliseringens konsekvenser för det individuella och samhälleliga livet.

Denna kurs syftar till att ge studenten en tvärvetenskaplig introduktion till folkhälsorelaterade effekter av tilltagande digitalisering inom arbetsliv, välfärd, kommunikation, transport, tillverkningsindustri, säkerhet och andra centrala livsområden.

Digitaliseringens roll i samband med pandemier, klimatförändringar och andra folkhälsorelevanta samhällskriser kommer också att beröras. Med fokus på utvecklingen av AI, samt de processer under vilka stora datamängder (”big data”) genereras och används, kommer kursen att beröra digitaliseringens möjliga positiva och negativa konsekvenser för folkhälsan.

Särskild vikt kommer att läggas vid effekter på demokrati, deltagande, individens integritet och säkerhet samt en god och jämlik hälsa.

Denna kurs ges både som fristående kurs och som en del av kandidatprogrammets termin 2.