Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Målkonflikter och folkhälsa

Både folkhälsovetenskapen och det praktiska folkhälsoarbetet präglas av interna motsättningar och en rad olika perspektiv. Exempelvis kan vissa åtgärder som syftar till att förbättra kollektivets hälsa potentiellt stå i konflikt med andra hälsofrämjande faktorer, såsom individens självbestämmanderätt.

Vad som anses vara en lämplig ansvarsfördelning mellan individ och samhälle och vilka åtgärder som anses vara befogade inom det förebyggande och hälsofrämjande arbetet är beroende av en rad faktorer: tid och plats, typen av folkhälsoproblem, värderingar, normer, politisk ideologi och kommersiella intressen. Dessutom påverkas folkhälsan av en rad andra områden bortom det specifika folkhälsoarbetet.

Denna kurs syftar till att introducera studenten till teoretiska verktyg som kan öka kunskapen om historiska och samtida målkonflikter med relevans för folkhälsa. Kursen kommer att ägna sig åt motsättningar inom folkhälsovetenskapen och angränsande discipliner, men också ge exempel på folkhälsorelevanta konflikter inom politik och praktik. Etiska överväganden kopplade till målkonflikter kommer att behandlas. Efter genomförd kurs kommer studenten att ha en god förmåga att kritiskt reflektera över centrala målkonflikter inom folkhälsoområdet.

Kursen ges både som fristående kurs och som en del av kandidatprogrammets termin 4.
 

  • Kursupplägg

    Undervisning

    Undervisningen baseras på föreläsningar och seminarier.

    Aktiv närvaro vid seminarierna är obligatorisk. Frånvaro eller bristfälligt deltagande vid seminarierna kompenseras genom ersättningsuppgifter.

    Undervisningen sker på svenska. Undervisning och kurslitteratur på engelska kan förekomma.

    För mer detaljerad information hänvisas till kursplanen. 

    Kursansvarig lärare

    Karl Gauffin

    Examination

    Kursen examineras genom ett flervalstest och en individuell skriftlig hemtentamen.

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Kursrapporter

  • Kontakt

    Vi är här för att hjälpa dig med dina frågor före, under och efter dina studier vid Institutionen för folkhälsovetenskap.

    Studievägledare
    Utbildningsadministratör
    Studierektor, grund- och avancerad nivå
    Programkoordinator