Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Kandidatprogram i sociologi: Arbetsliv och arbetsmarknad

Det här är en utbildning för dig som tycker att arbetsmarknadsfrågor är intressanta och vill lära dig mer om hur en arbetsmarknad fungerar. Programmet ger dig bred samhällsvetenskaplig utbildning inom arbetslivs- och arbetsmarknadsområdet.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Registrera dig på programmet och aktivera ditt universitetskonto

Innan du kan påbörja dina studier måste du registrera dig på den kurs du ska läsa. Du webbregistrerar dig via Ladok för studenter under registreringsperioden som inför H24 är 12-25 augusti

Ladok för studenter

Mer information om registrering får du i ett välkomstbrev. Brevet kommer att skickas ut via mail i vecka 31 eller 32, efter det andra antagningsbeskedet, till den e-postadress som du har angett på antagning.se. Det är viktigt att du webbregistrerar dig i tid annars förlorar du din plats.

Om du inte har möjlighet att webbregistrera dig, har villkor i din antagning eller behöver hjälp maila till Studentexpeditionen: studentexp@sociology.su.se

OBS! Om du har ett svenskt personnummer så är det från 1 januari 2024 ett tillfälligt sätt att logga in på Ladok för studenter. Du måste logga in med samma uppgifter som du loggar in med på antagning.se eller använda dig av EduID. Att logga in med ditt universitetskonto via Inloggning via ditt lärosäte kommer inte att fungera.

Här kan du läsa mer information om det från It-avdelningen.

 

Aktivera ditt universitetskonto

För att få tillgång till universitetets alla IT-tjänster behöver du ett universitetskonto.  För att du inte ska missa någon viktig information från universitetet eller din institution bör du använda den adressen i Office 365 för studenter, alternativt lägga till en eftersändning till en annan e-postadress som du aktivt använder. Mer information finns här.

Aktivera ditt universitetskonto här
 

Är du reservplacerad?

Om du är reservplacerad antas du i turordning vartefter lediga platser uppstår. Reservantagningen påbörjas efter ordinarie webbregistreringsperiod för antagna. Tidigast i mitten på vecka 35 kommer erbjudande om reservplats skickas till de aktuella reserverna som har en chans att få en plats. Erbjudandet kommer att skickas till den e-postadress du angett på antagning.se. Svarstiden är i regel kort – se till att du dagligen har koll på din e-post.

Athena

Logga in i Athena

Athena är Stockholms universitets lärplattform. För att komma åt en kurssajt i Athena måste du ha ett aktiverat universitetskonto och vara registrerad på kursen. För att få notifieringar/e-post med viktig information om vad som händer på din kurs, meddelande från lärare med mera, så behöver du ändra inställningarna och godkänna att programmet får skicka e-post till din e-postadress med uppdateringar.

Athena bygger på ett program som heter Itslearning och så heter även den mobilapp som hör till och som du kan ladda ner till din mobil. Appen är gratis och finns för såväl iPhone som Android på respektive app store. Om du vill ha notifieringar om vad som händer just på din kurs, meddelanden från lärare med mera så behöver du ändra inställningarna och godkänna att appen får skicka notifieringar. 

Mer information
Mer information finns på institutionens webb. Vid frågor kontakta Studentexpeditionen.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Programmet kommer att öppna för sen anmälan 15 juli 2024.

Du får lära dig vad som påverkar och styr relationerna mellan arbetsgivare och arbetstagare, eller mellan parterna på arbetsmarknaden. Dessutom får du en ökad förståelse av hur företag fungerar, om frågor som lönesättning, rekrytering, management och arbetsmarknadspolitik.

Efter att ha läst det här programmet kan du söka jobb som utredare inom myndigheter, organisationer och företag, eller inom HR-branschen med personalfrågor. 

  • Programöversikt

    Programmet består av kurser i sociologi 90 hp, nationalekonomi 30 hp och arbetsmarknadskunskap med management 60 hp. 

    Du läser kurser inom arbetsmarknadsekonomi där du lär dig om hur utbud och efterfrågan på arbetskraft fungerar, om arbetslöshet och hur ekonomisk politik inverkar på arbetsmarknadens funktionssätt. Du läser också kurser i arbetsrätt, ledarskap och organisation och sociologiska kurser om stratifiering på arbetsmarknaden.

    År 1

    Termin 1

    Sociologi: Arbetsliv och arbetsmarknad I 30 hp

    Termin 2

    Nationalekonomi I 30 hp (läses vid Nationalekonomiska institutionen)

    År 2

    Termin 3

    Arbetsmarknadskunskap med management I 30 hp (läses vid AKPA)

    Termin 4

    Arbetsmarknadskunskap med management II 30 hp (läses vid AKPA)

    År 3

    Termin 5

    Sociologi: Arbetsliv och arbetsmarknad II 30 hp

    Termin 6

    Sociologi: Arbetsliv och arbetsmarknad III 30 hp

  • Mer information

    Studera utomlands

    Att leva i en ny miljö, inhämta nya kunskaper och knyta nya kontakter genom att studera en period utomlands är berikande och utvecklande. Det ger minnen för livet. Det ger också en internationell erfarenhet och språkkunskaper som du kan ha nytta av på arbetsmarknaden. Läs mer här!

    Vad tycker våra tidigare sociologistudenter om utbildningen?

    Hur bedömer våra tidigare studenter kvaliteten i utbildningen? Och hur stor andel av dem hade nytta av det de fick lära sig på utbildningen senare i sitt arbetsliv? Vår enkät bland tidigare studenter på Sociologiska institutionen har svaren, läs mer här!

    Några röster om programmet

    ”Programmet i sig var väldigt nyttigt för arbetslivet i synnerhet kurserna som arbetsrätt, organisationsteori och NEK. Sociologin var nyttig då jag lärde mig att vara medveten om mina fördomar under t.ex. rekryteringar, vilket är oerhört viktigt vid bedömning av kandidater. Jag har också fått en annan förståelse för samspelet mellan människor och kunna förutse vissa beteenden och ageranden hos individer.”

    ”Jag har haft nytta av Sociologi i rekryteringsarbete där analys av färdigheter, personliga egenskaper och beteende, mäts, granskas och jämförs.”

    ”Jag tror att det är analytisk förmåga och kritiskt tänkande man utvecklar främst när man läser sociologi. Jag har, under min fortsatta studier i andra ämnen märkt att många studenter har väldigt svårt med detta, till exempel att förstå vetenskapsteori med mera. Sociologi har ett genomgående innehåll vad det gäller att utveckla och träna på individ-analytiskt tänkande.”

    Citaten kommer från en enkätundersökning som vi genomförde hösten 2017. 

    Läs mer här.

  • Arbetsmarknad och karriär

    Många som har gått programmet jobbar inom personalsektorn, som HR-specialister och -konsulter. En del jobbar också som analytiker eller utredare, eller inom socialt arbete. En majoritet av de tidigare studenterna på programmet arbetar inom privat sektor, och en mindre andel inom stat, region eller kommun.

    Du kan alltså söka jobb både inom privata företag, för att arbeta med personal- och organisationsfrågor. Dessutom kan du söka jobb inom statliga organisationer samt hos fackföreningar och arbetsgivarorganisationer, särskilt utredningsjobb där specialkunskap inom arbetsmarknadsrelaterade frågor är av stor nytta. 

    Läs mer här!

  • Kontakt