Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Statsvetenskap I - kurspaket

Är du intresserad av samhällsfrågor och politik? Statsvetenskap ger dig kunskap om centrala politiska problem och begrepp. Vad är makt? Vad är demokrati? Hur ska samhället styras? Du får lära dig mer om idéer, institutioner och processer inom såväl svensk som internationell politik.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen

Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Studenter som sitter vid ett bord och diskuterar.
Foto: Viktor Gårdsäter.

Statsvetenskap är studiet av politik. Ämnet är brett och inkluderar flera olika inriktningar, som svensk politik, internationella relationer, politisk teori, förvaltning och jämförande politik. Kursen Statsvetenskap I ger en bred introduktion till ämnet och kunskaper om centrala politiska problem och begrepp. Undervisningen ska stimulera till egna analyser och en problematiserande hållning till politiska fenomen.

  • Kursupplägg

    Kurspaketet består av fyra kurser:

    Terminsdel A:

    Politisk teori (SVS011)
    Kursansvarig lärare: Jouni Reinikainen

    Terminsdel B:

    Svensk politik (SVS012)
    Kursansvarig lärare: Karl Loxbo

    Terminsdel C:

    Jämförande politik (SVS013)
    Kursansvarig lärare: Jan Teorell

    Terminsdel D:

    Internationell politik (SVS014)
    Kursansvarig lärare: Magnus Reitberger

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

  • Möt oss

    Möt våra studenter

    Kübra Demirkiran läser statsvetenskap på grundnivå

    Möt våra lärare

    Svensk politik i fokus

    Tommy Möller beskriver sin forskning som spretig. Han forskar bland annat om det svenska partiväsendet, om politiskt ledarskap och politisk historia. Hans råd till studenter är att investera både tid och engagemang i studierna.

    Bild på professor Tommy Möller.
    Tommy Möller. Foto: Stockholms universitet.

    Berätta om din forskning!

    - Min forskning är ganska spretig. Jag började som partiforskare men kom senare in på politisk historia där jag ägnat mig åt brytpunkter i historien, eller formativa moment, som på olika sätt förändrat det politiska landskapet. Jag har även forskat kring konstitutionella frågor och politiskt ledarskap och förutom en lärobok i ämnet har jag skrivit böcker om Gunnar Heckscher och Carl Bildt. Nyligen gav jag ut boken Political Party Dynamics and Democracy in Sweden, som handlar om hur partierna fungerar i dagens nya politiska landskap. Ett tema i boken är hur man ska förstå de starka populistiska rörelserna vi ser i politiken i dag.

    Varför blev det statsvetenskap?

    - Jag har alltid haft ett stort intresse för politik men hade egentligen planerat att läsa juridik. Före juridikstudierna bestämde jag mig för att läsa en termin statsvetenskap och då blev jag fast. Jag tyckte det var väldigt roligt att skriva och det självständiga arbetet i forskningsprocessen passade mig.

    Vad undervisar du för kurser?

    - Jag undervisar kurser i svensk politik, politiskt ledarskap och demokrati, demokratins problem och institutioner och politisk kultur i Sverige. Jag handleder även uppsatser på kandidat- och masternivå.

    Vad är det roligaste med ditt jobb?

    - Det är svårt att säga en sak! Det är exempelvis jättekul att undervisa en engagerad seminariegrupp. Att ha haft ett seminarium där man tillsammans med studenterna tagit diskussionen till en ny nivå är fantastiskt roligt. När det gäller forskningen så är känslan av att plötsligt förstå och se en lösning på ett komplext forskningsproblem man funderat på länge det som är roligast. Man får en slags intellektuell kick.

    Har du något råd till blivande studenter?

    - Det är stor skillnad mellan att läsa på universitetet och gå i skolan. Det krävs ett annat arbetssätt och engagemang. På universitetet är det inte vi som ska förse studenterna med kunskaper utan här ska man själv som student erövra kunskaper. Vi lärare finns här som ett stöd. Det krävs hårt arbete och ju mer man investerar, i form av arbetstid och engagemang, ju mer får man ut. Därför är det viktigt att inte bara läsa kurslitteraturen utan även andra typer av litteratur, såväl referenslitteratur som skönlitteratur. Universitetsstudierna handlar inte bara om att ta en examen utan om att lära sig något – att bli bildad!

    Namn: Tommy Möller
    Titel: professor
    Drömyrke som barn: Bonde

  • Kontakt

    Studievägledare
    Studentexpedition