Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Tyska II

Den här kursen ger dig ökad allsidig färdighet i tyska samt vidgade kunskaper om det tyska språket, den tyskspråkiga litteraturen och kulturen i de tyskspråkiga länderna.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen Tyska II bygger vidare på och fördjupar de kunskaper och färdigheter du tillägnade dig i kursen Tyska I. Här kommer du att få öva muntlig framställning i både informella och formella sammanhang, analysera avancerade syntaktiska strukturer samt utveckla din skriftliga språkfärdighet genom översättning och referatskrivning. Vi kommer även fördjupa oss i språkhistoria, tyskspråkig litteratur och kulturyttringar i de tyskspråkiga länderna.

Ungefär hälften av delkurserna ges endast på kvällstid under höstterminen och andra hälften av delkurserna endast på kvällstid under vårterminen. Du som läser på heltid kommer alltså att ha undervisning på både dagtid och kvällstid.

Kursens fem moduler kan även läsas som fristående kurser:

Tysk grammatik och språkvetenskap, 7,5 hp
Kultur i de tyskspråkiga länderna II, 7,5 hp
Skriftlig språkfärdighet och akademiskt skrivande, 7,5 hp
Tyskspråkig litteratur 1871–1945, 7,5 hp
Att undervisa i tyska, 7,5 hp

För lärarstudenter

Kursen Tyska II, 30 hp kan läsas inom olika lärarutbildningar. Kurserna för studenter inom ämneslärarprogrammet samt ULV- och VAL-studenter har egna kurskoder även om de samläser med Tyska II, 30 hp.

För dig som läser kursen Tyska II inom Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan består kursen både av obligatoriska och av valbara delkurser. Delkursen i språkdidaktik, 7,5 hp är obligatorisk. Därutöver väljer studenten antingen modul 1, Tysk grammatik och språkvetenskap, och/eller
modul 3, Skriftlig språkfärdighet och akademiskt skrivande, 7,5 hp. Övriga moduler om 7,5 hp kan väljas fritt. Se kursplan nedan för detaljerad information!

Du som är intresserad av Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) börjar med Tyska I, 30 hp

  • Kursupplägg

    Kursen består av fem valbara moduler om 7,5 hp. Vissa moduler är i sin tur uppdelade i två delkurser. För en 30 hp kurs väljer du fyra av modulerna.

    Alla moduler är inte tillgängliga varje termin. Modul 5, Att undervisa i tyska, 7,5 hp ges enbart på vårterminen.

    Delkurser

    Modul 1: Tysk grammatik och språkvetenskap, 7,5 hp

    Introduktion till tysk språkvetenskap, 3 hp. Delkursen behandlar grundläggande språkvetenskapliga områden, språkinlärningsforskning samt utvalda skeden i det tyska språkets utveckling från fornhögtyska till modern tid. 

    Grammatik, 4,5 hp. Delkursen behandlar tysk grammatik med tonvikt på syntaktiska strukturer i skrift. 

    Modul 2: Kultur i de tyskspråkiga länderna II, 7,5 hp

    Kultur i de tyskspråkiga länderna, 4,5 hp. Delkursen behandlar kultur och historia i de tyskspråkiga länderna 1871–1933 ur ett kulturvetenskapligt perspektiv.

    Muntlig språkfärdighet, 3 hp. I delkursen övas talad tyska i olika formella, akademiska eller vardagliga situationer, delvis med anknytning till delkursen Kultur i de tyskspråkiga länderna II, 4,5 hp, men även till andra delkurser inom kursen Tyska II. 

    Modul 3: Skriftlig språkfärdighet och akademiskt skrivande, 7,5 hp

    Skriftlig språkfärdighet, 3 hp. Delkursen ger fördjupade kunskaper i skriftlig språkfärdighet genom analys av olika texter med särskilt fokus på genrespecifika drag och genom författande av olika textsorter på tyska.

    Akademiskt skrivande, 4,5 hp. I delkursen övas akademiskt skrivande på tyska. Under delkursen behandlas hur en forskningsfråga formuleras, hur man söker relevant litteratur samt författar en sammanhängande vetenskaplig text. En mindre undersökning genomförs med hjälp av forskningsmetoder som är relevanta inom tysk språk-, litteratur- eller kulturvetenskap eller inom den tyskspråkiga ämnesdidaktiken. 

    Modul 4: Tyskspråkig litteratur 1871–1945, 7,5 hp

    Tyskspråkig litteratur 1871–1945, 4,5 hp. Delkursen behandlar tyskspråkig skönlitteratur från 1871 till 1945 mot en kulturhistorisk bakgrund. Kursen behandlar även grundläggande litteraturvetenskapliga termer och begrepp för textanalys och hur dessa kan tillämpas på den lästa litteraturen.

    Textanalys och litteraturdiskussion, 3 hp. I delkursen övas muntliga analyser och framförande av synpunkter i seminarieform av de texter som behandlas i delkursen Tyskspråkig litteratur 1871–1945.

    Modul 5: Att undervisa i tyska, 7,5 hp

    Ges på vårterminen.

    Delkursen ger kunskaper i olika undervisningsmetoder och undervisningsprinciper inom språkundervisningen i tyska som främmande språk. Under kursens gång behandlas grundläggande ämnen som är centrala för att kunna planera och genomföra undervisning i tyska som främmande språk. Studenterna kommer dessutom att få möjlighet att reflektera kring egna erfarenheter av språkundervisning och relatera dessa till kursens innehåll.

    Undervisning

    Undervisningen består av (inspelade) föreläsningar, seminarier, (grupp)övningar och handledning, antingen i grupp eller enskilt.

    Obligatoriska moment: muntliga redovisningar på seminarierna är obligatoriska inslag i kursen. Kompensering kan ske genom av lärare/examinator angiven ersättningsuppgift. Närvaro på delkurserna Muntlig språkfärdighet, Skriftlig språkfärdighet, Textanalys och litteraturdiskussion samt Att undervisa i tyska är obligatorisk. Högst 30% frånvaro per delkurs kan kompenseras. Fullgörandet av att angivna tidsgränser för skriftliga inlämningsuppgifter hålls utgör krav för att studenten ska få delta i efterföljande examination.

    Undervisningen sker på tyska. Undervisningen är delvis nätbaserad. Undervisningen sker på distans eller på campus enligt angivelse för respektive tillfälle för kursen.

    Betygskriterier och betygsättning

    Betygskriterier och betygsättning Tyska II (389 Kb)

    Examination

    Introduktion till tysk språkvetenskap, 3 hp

    Delkursen examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift i form av hemtentamen.

    Grammatik, 4,5 hp

    Delkursen examineras genom salstentamen.

    Kultur i de tyskspråkiga länderna II, 4,5 hp

    Delkursen examineras genom muntlig tentamen i grupp.

    Muntlig språkfärdighet, 3 hp

    Delkursen examineras löpande genom muntliga redovisningar på respektive
    seminarium.

    Skriftlig språkfärdighet, 3 hp

    Delkursen examineras genom 5 skriftliga inlämningsuppgifter i olika textgenrer.

    Akademiskt skrivande, 4,5 hp

    Delkursen examineras genom en kortare vetenskaplig uppsats.

    Tyskspråkig litteratur 1871–1945, 4,5 hp

    Delkursen examineras genom ett muntligt prov.

    Textanalys och litteraturdiskussion, 3 hp

    Delkursen examineras löpande genom muntliga redovisningar på respektive seminarium.

    Att undervisa i tyska, 7,5 hp

    Delkursen examineras löpande genom skriftliga inlämningsuppgifter i olika
    former, såsom reflektioner, lektionsplaneringar och onlinediskussioner samt genom muntliga redovisningar i grupp eller individuellt vid respektive seminarium.

    Examinator

    Examinatorer för samtliga kurser i tyska (354 Kb)

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

    Ungefär hälften av delkurserna ges endast på kvällstid under höstterminen och andra hälften av delkurserna endast på kvällstid under vårterminen. Du som läser på heltid kommer alltså att ha undervisning på både dagtid och kvällstid.

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Tillägg för ämneslärarstudenter

    Du som läser kursen Tyska II inom ämneslärarprogrammet mot arbete i gymnasieskolan samläser med kursen Tyska II, bortsett från delkursen Språkdidaktik, 7,5 hp. Kurslitteraturlistan nedan gäller även för dig, och den kompletterande litteraturlistan för delkursen Språkdidaktik hittar du här:

    Kurslitteraturlista HT2023 för delkursen Språkdidaktik, 7,5 hp

  • Kursrapporter

  • Mer information

    Efter kursen

    Nästa kurs i progressionen är Tyska, kandidatkurs, 30 hp.

  • Möt oss

    Möt våra lärare

    Bekanta dig med våra lärare och forskare på deras profilsidor.

  • Kontakt

    Studievägledare, tyska