Arbetsmiljö och lika villkor

Alla anställda och studenter ska behandlas lika och bemötas med respekt oavsett ålder, kön, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning eller funktionshinder.

 

Arbetsmiljöarbetet vid Stockholms universitet och på Specialpedagogiska institutionen ska ha ett förebyggande fokus och alla medarbetare och studenter ska gemensamt ta ansvar för universitetets strävan att ständigt förbättra arbets-och studiemiljön.

Tillsammans utgör vi varandras arbetsmiljö och ansvarar för att aktivt bidra till en god fysisk, organisatorisk och social arbetsmiljö. 

Mer information om arbetsmiljön för anställda hittar du på institutionens Internwebb.

Läs mer om arbetsmiljö arbete centralt på universitetet.  



 

 

Vår arbets- och studiemiljö ska tillvarata de resurser som medarbetare och studenter med olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför universitetet. Alla ska bemöta varandra på ett respektfullt sätt och på Stockholms universitet råder nolltolerans mot diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.

Om du känner att du som student eller anställd blir orättvist behandlad, diskriminerad eller utsatt för trakasserier, vänd dig till institutionens prefekt, studierektor, närmaste chef, institutionens kontaktperson för likavillkorsfrågor, studentkåren eller personalavdelningen. 

Vid Specialpedagogiska institutionen har Arbetsmiljöberedningen i uppgift att arbete systematiskt med likavillkorsfrågor. 
 

 

Arbetsmiljöombuden är de anställdas företrädare i arbetsmiljöfrågor och har som uppgift att värna om en god arbetsmiljö. På motsvarande sätt är studerandeskyddsombuden studenternas företrädare i studiemiljöfrågor.

Enligt arbetsmiljölagen (AML) ska skyddsombudet bevaka skyddet mot ohälsa och olycksfall, delta vid planering av nya eller ändrade lokaler, anordningar och arbetsprocesser, arbetsmetoder liksom vid planering av användning av ämnen som kan medföra ohälsa eller olycksfall. Arbetsmiljöombudet ska också delta vid upprättande av handlingsplaner inom det systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbetsmiljöombudet har rätt att under sin arbetstid arbeta med arbetsmiljöfrågor.

Specialpedagogiska institutionens arbetsmiljöombud:

Helén Knutes Nyqvist
Telefon: 08-120 764 15

Elsa Thomas
Telefon: 08-120 764 81

Huvudskyddsombud

Vid universitetet finns fem huvudskyddsombud. De har till uppgift att företräda arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor, stödja arbetsmiljöombuden och att medverka i utbildning och skyddsronder med mera.

Huvudskyddsombuden vid campus Frescati är:
Anna-Lena Egebäck, Saco-S, telefon 08-674 71 63
Magnus Gustavsson, Saco-S, telefon 08-674 74 34
Mona Hverven, Saco-S, telefon 08-120 766 39
Christina Edelbring, Fackförbundet ST, telefon 08-16 36 50
Camilla Gamrell, Fackförbundet ST, telefon 076-697 34 50
 

 

Kontakt

Prefekt

Jenny Wilder
Telefon: 08-674 73 46

Orförande i arbetsmiljöberedningen

Hanna Ginner Hau
Telefon: 08-120 764 46

Specialpedagogiska institutionens likavillkorsombud

Jennie Graflund
Telefon: 08-120 764 07 

Stockholms universitets studentkår

Stockholmsuniversitets studentkår, SUS 

Studenthälsan

Din hälsa

IA-systemet 

Här kan du som är medarbetare vid universitetet rapportera incidenter, det vill säga händelser som lett till, eller skulle kunna leda till, skador på människor, egendom eller den yttre miljön.

Det kan också vara händelser eller beteenden som skulle kunna skada universitetets verksamhet eller som strider mot gällande lagar och föreskrifter.

Gäller det en polisanmälan hanterar du det via egendom/säkerhet i systemet. När du rapporterar ett ärende i IA-systemet informeras din chef och fakultetens arbetsmiljösamordnare. Huvudskyddsombud och arbetsmiljöombud får också kännedom om händelsen.

Det finns olika sätt att rapportera en händelse/avvikelse. Genom att använda en av följande länkar eller via appen IA som du hittar där du laddar ner appar.

 

På denna sida