Institutionen för folkhälsovetenskap
Spelproblem i Sverige: dagsläge och framåtblickar

Spelproblem i Sverige: dagsläge och framåtblickar

Välkommen till en kostnadsfri tvådagarskonferens med fokus på den senaste forskningen och utvecklingen kring spel om pengar.

Tid: Måndag 20 november och tisdag 21 november kl. 9.00 till 16.00

Plats: Hörsal 5, Campus Albano, Greta Arwidssons väg 10,
Stockholms universitet, Stockholm


Den svenska spelmarknaden har genomgått stora förändringar under de senaste åren. Införandet av ett licenssystem har bland annat inneburit fler legala aktörer på marknaden, ett uttalat krav på spelbolagen vad gäller omsorgsplikt samt införandet av det nationella avstängningsregistret Spelpaus.


Andelen av befolkningen som spelar om pengar har minskat, samtidigt som omfattningen av spelproblem varit i stort sett oförändrad efter omregleringen. Trots att ansvaret för att erbjuda stöd och behandling har förtydligats i lagstiftningen, är det endast en av fem personer med spelproblem som söker hjälp för problemen.


Det är därför viktigt att nå ut med tidiga insatser för att stödja personer med spelproblem och deras närstående.


I samsjuklighetsutredningen som är under remissbehandling föreslås att ansvaret för psykosocial behandling ska överföras från socialtjänst till hälso- och sjukvård. I nuläget pågår också en utredning som ska föreslå åtgärder för att motverka riskfylld kreditgivning och överskuldsättning. Konferensen kommer att innehålla presentationer, seminarier och diskussioner kring dessa teman och aktuella utvecklingsfrågor inom reglering, prevention och behandling på området spel om pengar.


Konferensen vänder sig till personal inom socialtjänst och hälso- och sjukvård, budget- och skuldrådgivare, studenter, politiker, forskare, företag, ideella organisationer och tjänstemän vid berörda myndigheter. Konferensen har ett maxantal på 300 deltagare.


För preliminärt innehåll i programmet, se flik ovan. Bland deltagarna finns representanter från Institutionen för folkhälsovetenskap och Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet, Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska institutet, Lunds universitet, Uppsala universitet, Stödlinjen, Spelberoendegruppen, Spelberoendes riksförbund, Spelfriheten, Spelinspektionen, CAN, Konsumentverket, Länsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, SKR, Öppenvård Vuxen Gustav, Mottagningen för spelberoende och skärmhälsa, Järfälla kommun, Spelnykter samt ytterligare personer som arbetar förebyggande och behandlande inom myndigheter, kommuner, regioner och civilsamhälle.


Anmälan och kostnader

Anmäl dig för att delta vid konferensen under fliken ”Anmälan” ovan. Du kommer då att få en bekräftelse till den e-post du uppgett. 


Deltagande i konferensen är kostnadsfritt. På grund av ett begränsat antal platser är anmälan bindande. Vi förbehåller oss rätten att debitera 500 kronor vid utebliven avanmälan.


Arrangör

Institutionen för folkhälsovetenskap med forskningscentren CHESS och SoRAD vid Stockholms universitet.


Finansiering

Konferensen genomförs med stöd av det Forte-finansierade forskningsprogrammet
Möta utmaningar och minska spelproblem – REGAPS (Responding to and Reducing Gambling Problems Studies).


Informationsbord och posters

Följande organisationer är representerade utanför hörsalen för att i pauser informera om sin verksamhet: Spelberoendegruppen, Spelberoendes riksförbund, Spelfriheten, Stödlinjen, CAN, Centrum för psykiatriforskning, Institutionen för socialt arbete och Institutionen för folkhälsovetenskap.



Spelproblem i Sverige: dagsläge och framåtblickar

Viktiga datum:

Konferensdagar: 20 och 21 november 2023

Anmäl dig senast: 23 oktober 2023

Eventuell avanmälan: senast 6 november 2023

Information

Kontakta Eva Samuelsson

E-post: eva.samuelsson@socarb.su.se

Hitta hit:

Hörsal 5, Campus Albano, Greta Arwidssons väg 10, Stockholm

Karta till Campus Albano