Språkcaféer

Språkstudion anordnar språkcaféer på en rad olika språk. Kom och träffa andra studenter, lyssna, fika och prata. Välkommen!

Anmälan till höstens språkcaféer öppnar den 2:a september. Du kommer kunna hitta anmälningslänk och caféschema på den här sidan. När du har anmält dig är du välkommen till språkcaféerna i vilka språk du vill, hela terminen. Språkcaféerna börjar den 11:e september.

 

Vad är ett språkcafé?

På ett språkcafé får du öva språk och kulturell förståelse tillsammans med andra som kan eller lär sig caféets språk. Språkstudions språkcaféer leds av ideella koordinatorer — studenter som talar eller tecknar det aktuella språket på modersmålsnivå. Koordinatorerna är inte språklärare, utan vanliga studenter som ger dig möjlighet att träna på ditt målspråk under avslappnade former. Språkcaféerna fungerar både för att förvärva nya och upprätthålla befintliga språkkunskaper.

 

Alla studenter och anställda vid följande universitet får delta:

  • Stockholms universitet
  • Alla universitet inom CIVIS-alliansen
  • Hankuk University of Foreign Studies, Sydkorea
  • Leipzig University, Tyskland
  • Osaka University, Japan
  • Universidad Nacional Autónoma de México, Mexiko

Även alumner från SU är välkomna att delta, och kan anmäla sig genom att mejla info@sprakstudion.su.se.

Du kan delta spontant eller regelbundet. Språkcaféerna är ett komplement till dina övriga studier och du får inga högskolepoäng för att delta.  Uppgifterna om att just du närvarat vid ett särskilt café sparas inte.

 

Majoriteten av språkcaféerna hålls på plats i Språkstudions lokaler i Södra Huset, hus E, plan 2.
Anmäl dig i Språkstudions expedition när du kommer, så ser vi till att du hamnar i rätt rum för det café du vill besöka.

Vissa språkcaféer hålls även digitalt via Zoom. För att besöka våra digitala språkcaféer behöver du ladda ner Zoom och ha mikrofon och kamera på. Använd gärna headset.

Mötesrummet i Zoom öppnas ca 10 minuter innan cafét börjar. Du kommer först till ett väntrum. Vi släpper in en person åt gången och ser till att du hamnar på rätt språkcafé.

 

Språkutbud

Varje språk är schemalagt en eller två timmar per vecka. Vilka språk det finns caféer för beror helt på våra koordinatorer, och vi rekryterar cafékoordinatorer för så många språk som möjligt under hela terminen.

Är du intresserad av att koordinera ett språkcafé på ditt eller dina modersmål? Läs mer om rollen som koordinator här nedanför och kontakta gärna oss för mer information!

Nedan finns en uppdaterad lista över alla nuvarande caféspråk, samt vilka tider de hålls.

Aktuella språk och tider

Språk och tider för höstens språkcaféer kommer att publiceras här i september.

 

Språkcaféerna leds av koordinatorer – studenter som fungerar som samtalsledare och språkstödjare. Som cafékoordinator leder du samtal på ditt eller dina språk, och stödjer på så vis andra studenter som vill lära sig det.

Två studenter som pratar över en kopp te
Foto: Språkstudion

Vad gör en koordinator?

Att leda ett språkcafé innebär inte att formellt undervisa i ett språk, utan att bidra med ditt språk i andra studenters informella språkinlärning. Genom att bli koordinator engagerar du dig i studentlivet och delar med dig av din kunskap medan du hjälper andra att lära sig.

De grundläggande uppgifterna är att:

  • Tänka ut samtalsämnen och sätta igång samtal
  • Se till att konversationerna flyter på
  • Försöka se till att alla deltagare är inkluderade
  • Ställa och svara på frågor

Koordinatorer förväntas:

  • Komma till caférummet fem minuter innan caféet börjar för att registrera sin närvaro
  • Meddela Språkstudion i förväg vid förhinder

Vad du får:

  • Möjligheten att dela med dig av ditt språk och din kultur med andra studenter
  • Ett tillfälle att lära känna nya personer och få nya vänner, på SU och över hela världen
  • Erfarenhet av att leda en grupp

Om du deltar som koordinator minst 8 gånger under terminen, får du även ett intyg utfärdat av Språkstudions föreståndare.

Schema

Schemat för språkcaféerna bestäms under ett möte som hålls i början av terminen. Tiderna i caféschemat sätts utifrån koordinatorernas tillgänglighet och språkinstitutionernas scheman. Caféerna hålls vanligtvis en gång i veckan, en timme per språk och tillfälle.

Bli koordinator

För dig som är intresserad av att bli språkcafé-koordinator HT24 håller vi ett informationsmöte den 3 september. Läs mer och anmäl dig här.

Om du har frågor, tveka inte att mejla oss på info@sprakstudion.su.se.

Tips och material

Tips och material som du kan använda för att utvecklas som koordinator hittar du här:

Tips och material för koordinatorer

På denna sida