Förslag på pilotområde för ekosystembaserad havsförvaltning – Stockholms skärgård

Det här är en delrapportering från projektet Pilotprojekt Ekosystembaserad havsförvaltning Stockholms Skärgård, som utförs av Stockholms universitets Östersjöcentrum på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten 2020. Syftet med uppdraget har varit att ta fram en projektbeskrivning för ett pilotprojekt för ekosystembaserad förvaltning i Stockholms skärgård.

Stockholms skärgård är utvalt som ett av tre pilotområden för ekosystembaserad havsförvaltning, som en del av Sveriges arbete med att införa ekosystemansatsen i havs- och fiskeförvaltningen. Den här rapporten presenterar ekosystemet i Stockholms skärgård och hur det påverkas av mänsklig störning. Rapporten ger även en sammanställning av vilka data, kartunderlag och mätserier som finns tillgängliga och kan användas som underlag för en ekosystembaserad havsförvaltning i området. Sammanställningen innefattar data om arter och livsmiljöer, men även mänskliga aktiviteter och belastningar på miljön. Rapporten avslutas med förslag på frågeställningar som kan vara viktiga för pilotprojektet och en översikt över kunskapsluckor och brist på data och analysverktyg för ekosystembaserad förvaltning i Stockholms skärgård.

Projekten ska ligga till grund för att starta ett långsiktigt projekt för att införa ekosystembaserad havsförvaltning i pilotområdena och ta fram en vägledning om hur ekosystembaserad havsförvaltning kan införas i andra svenska havsområden.

 

Stockholms skärgård en typisk Östersjö-skärgård

Stockholms skärgård är ett typiskt skärgårdsområde för Östersjön. Både miljön på land och i havet är mycket varierad, på både liten skala och mellan olika delar av skärgården. Den varierade topografin skapar en mosaik av olika livsmiljöer, med olika djup och bottensubstrat, vilket skapar förutsättning för en hög biologisk mångfald. Området är ett mycket viktigt häckningsområde för många sjöfåglar och för havsörn och Stockholms ytterskärgård pekas ut som ett internationellt viktigt område för kustfåglar.

Det är också ett viktigt reproduktionsområde för många fiskarter, både för arter med havsursprung, som strömming, och många sötvattensarter som abborre, gädda och gös. Till de mest ekologiskt viktiga livsmiljöerna hör grunda, vågskyddade vikar, med hög biologisk produktion och biologisk mångfald.

 

Ett exploaterat kustekosystem

Havsekosystemet i Stockholms skärgård har exploaterats och påverkats under lång tid. Idag sker ett begränsat småskaligt yrkesfiske i skärgården, medan fritidsfisket är omfattande. Stora delar av kusten är utsatta för fysisk påverkan från anläggning av bryggor, marinor och andra strukturer och från fartygs- och båttrafik. Skärgården utsätts också för en omfattande påverkan från utsläpp av näring och miljögifter från hela Mälardalen och Storstockholm. Vattenmiljön i kusten påverkas även av vattnet från öppna Östersjön och i princip hela skärgårdsområdet är påverkat av övergödning.

Medan övergödningen och påverkan från storskaligt fiske i öppna Östersjön behöver hanteras på en större förvaltningsskala finns flera förvaltningsfrågor som passar väl för regional ekosystembaserad havsförvaltning. Ett exempel är kustzonsplanering med byggande i och nära strandzonen, utveckling av besöksnäring och rekreation och planering av naturskydd och restaurering av kustmiljöer. Ett annat exempel är förvaltning av kustfisk, där det finns ett identifierat behov av en mer helhetlig förvaltning av kustens rovfiskbestånd, utifrån samtliga faktorer som påverkar bestånden.

 

Läs rapporten i sin helhet

Här presenteras det föreslagna pilotområde Stockholms skärgård. Vi ger en översikt över vilka arter och undervattenshabitat som finns i området och hur de övervakas idag. Vi ger också en översikt över kända belastningar och aktiviteter i området och kunskapsläget för dessa.

Förslag på pilotområde för ekosystembaserad havsförvaltning – Stockholms skärgård (3525 Kb)

På denna sida