Fiskeexperter om den gemensamma fiskeripolitiken: ”Långt ifrån att uppfylla sitt syfte"

EU:s gemensamma fiskeripolitik är långt ifrån att uppfylla sitt syfte, och det har gjorts för lite för att uppnå samstämmighet mellan fiske- och miljöpolitiken. Det menar Östersjöcentrums experter i sitt svar på kommissionens samråd om utvärderingen av fiskeripolitiken.

S. Hermann / F. Richter / Pixabay

Europeiska kommissionen utvärderar för närvarande hur väl förordningen om den gemensamma fiskeripolitiken (GFP) och dess instrument och åtgärder har fungerat under det senaste årtiondet. Inte så bra, enligt de fiskeexperter vid Stockholms universitets Östersjöcentrum som tillsammans med närmare 90 andra organisationer och föreningar har lämnat sina synpunkter.

Charles Berkow, Henrik Svedäng och Sara Söderström skriver i sina kommentarer att det har funnits en övertro i den gemensamma fiskeripolitiken på att försöka uppnå maximal hållbar avkastning, MSY. Att uppskatta MSY är mycket svårare än vad vissa har trott, vilket resulterar i betydande osäkerheter. Försöken att uppnå maximal (ofta överskattad) hållbar avkastning har bidragit till den fortsatta utarmningen av de stora Östersjöbestånden - vilket enligt experterna hade gått att förutse.

 – Förvaltare och intressenter verkar behandla ICES (Internationella havsforskningsrådet) uppskattningar som sanningar, när de i själva verket är mycket osäkra prognoser, skriver experterna. Fiskekvoter delas sedan ut till länder baserat på vad som i efterhand ofta visar sig vara överskattningar av avkastningen. Detta har varit särskilt tydligt i Bottniska viken, där fiskarna inte har lyckats fylla sina kvoter på några år. Dessutom tenderar förvaltarna att ignorera varningar från ICES om framtida effekter av till exempel låg rekrytering. Fokus har istället legat på kortsiktig lönsamhet för fiskare och beredningsföretag.

Med anledning av den alarmerande situationen för flera av fiskbestånden, och de inneboende osäkerheterna kring beståndsutveckling och miljöpåverkan, bör fiskekvoterna sättas betydligt lägre än idag, till exempel så att de motsvarar 50 procent av den maximalt hållbara avkastningen, menar Charles Berkow, Henrik Svedäng och Sara Söderström.

Vidare, tillägger de, bör målet att återställa och upprätthålla bestånden till robusta nivåer göras centralt i fiskeriförvaltningen. På längre sikt bör förvaltningen fokusera på vad som krävs för att uppnå hälsosamma ekosystem och livsmedelssäkerhet.

Läs hela Östersjöcentrums kommentarer till utvärderingen av den gemensamma fiskeripolitiken (på engelska):

Comments on the evaluation of the Common Fisheries Policy