Två nya fiskeforskare till Östersjöcentrum

Stockholms universitets Östersjöcentrums ”fiskgrupp” har fått tillökning. Med projektfinansiering från Axel F och Vilna Lindmarkers stiftelse ska marinekologen Åsa Nilsson Austin och miljövetaren Sara Söderström komplettera och utveckla Östersjöcentrums forskning och kommunikation om Östersjöns fiskbestånd och fiskeriförvaltning.

– Sedan tidigare består vår ”fiskgrupp” av en fiskforskare, en omvärldsanalytiker och en kommunikatör som har arbetat ihop i flera år. Med Sara och Åsa förstärker vi både det samhällsvetenskapliga perspektivet och de viktiga kopplingarna mellan utsjön, klimatet och kustens ekologi, säger Östersjöcentrums föreståndare Tina Elfwing. 

De båda forskarna anställs i det nystartade projektet Baltic Fish – forskning och kommunikation för hållbar fiskeriförvaltning, som finansieras av Axel F och Vilna Lindmarkers stiftelse. 

Med de nya forskarna på plats kan Östersjöcentrum ta ett bredare grepp på fler frågor och aspekter angående fiskebeståndens situation och den EU-gemensamma fiskeriförvaltningen. 

– En annan viktig del i denna satsning är att all den kunskap som finns hos de mer seniora medarbetarna får en chans att överföras till de nyrekryterade, yngre forskarna, säger Tina Elfwing. 

 

Koppla ihop kusten och utsjön

Åsa Nilsson Austin är marinekolog och har tidigare bland annat forskat på stora rovfiskars betydelse för kustnära ekosystem samt hur andra delar av näringsväven påverkas av mängden rovfisk längs kusten. 

Åsa Nilsson Austin
Åsa Nilsson Austin

Närmast kommer hon från en tjänst som postdoc på Institutionen för Ekologi, Miljö och Botanik vid Stockholms universitet, där hon har ansvarat för en studie inom projektet Levande vikar.  

– Hittills har jag mest jobbat med kustens ekosystem och hur olika arter i Östersjön interagerar och påverkas av miljön och människan. Nu ska jag koppla samman detta med utsjön, vilket är både nytt och spännande, säger Åsa Nilsson Austin. 

På senare år har sambanden mellan kust och utsjö hamnat allt mer i vetenskapens blickfång, inte minst på grund av spiggvågen längs Sveriges kuster och det småskaliga kustfiskets larm om brist på sill/strömming

– Kusten och utsjön hänger ihop och jag ser möjligheter till många spännande forskningssamarbeten, säger Åsa Nilsson Austin. 

 

Vad styr fiskeriförvaltningen?

Sara Söderström är disputerad i miljövetenskap vid Linköpings universitet och har i flera år arbetat som lektor vid Södertörns högskola. De senaste fyra åren har hon verkat i ideell sektor vid Fiskesekretariatet, där hon ingående har bevakat och analyserat EU:s fiske- och miljöpolitik. 

Sara Söderström
Sara Söderström

– I grunden är jag policyforskare med fokus på ekosystembaserad förvaltning i Östersjöns marina miljö. Det känns priviligierat att nu få en chans att titta närmare på förvaltningen och försöka identifiera vilka faktorer som påverkar och gör att den inte alltid fungerar så som EU:s lagstiftning säger att den ska fungera – och vad som kan göra den bättre, säger Sara Söderström. 

Hon är intresserad av hur centrala begrepp i olika miljödirektiv och EU:s gemensamma fiskeripolitik, såsom ekosystemanstasen och försiktighetsprincipen, används på olika sätt – eller inte alls.

– Det råder begreppsförvirring. Kopplingen mellan fiskeripolitik och miljö är inte så självklar som man kan tro. Jag ser fram emot att jobba med dessa frågor ur ett helhetsperspektiv, säger Sara Söderström. 

Text: Henrik Hamrén