Väsen i vattenmiljöer – och konkret naturvårdsnytta

Näcken, bäckahästen, havsfrun och sjörået – det är några av de vattenbundna väsen från den nordiska folktron som besökaren kan möta i utställningen ”Nordiska väsen – Rödlistan” på Baltic Sea Science Center på Skansen i sommar. Där finns också tips på vad man själv kan göra för att bidra till vattenmiljöernas biologiska mångfald.

Ett sjörå tittar fram.
Ett sjörå tittar fram. Foto: Tore Hagman

Utställningen uppmärksammar hur vår natur förändras, men gör det på ett annorlunda vis – med fantasins hjälp – och hoppas väcka både känslor och frågor om de berörda naturmiljöerna. Vid sidan av väsen-berättelserna finns en populärvetenskaplig del, som handlar om olika arter och miljöer och visar hur man handfast kan hjälpa till och göra lokal naturvårdsnytta, till exempel för den akut utrotningshotade ålen och för den av övergödningen undanträngda blåstången.

Tant Tång är med förstås

Lena Kautsky vid bryggan
Lena Kautsky - Tant Tång

Professor emeritus Lena Kautsky vid Stockholms universitets Östersjöcentrum, även känd som ”Tant Tång”, har gjort den del av utställningen som handlar om Östersjöns blåstångskogar, vad de betyder för livet i havet, och hur de drabbats av övergödningen.

Man kan själv titta runt i en 360°-bild från fältstationen Askölaboratoriet i Trosa skärgård, och bland annat se en enkel instruktionsfilm om hur man kan hjälpa blåstången att återerövra platser i Östersjön där den försvunnit.

 – Genom utställningen hoppas jag inspirera till att undersöka vad som gömmer sig i tångskogen, och engagera fler att rapportera sina fynd till medborgarforskningsprojektet Algforskarsommar och att i liten skala förbättra miljön så att vi får friska stora tångskogar, säger Lena Kautsky. 

Pågår hela sommaren

Utställningen, som är ett samarbete mellan biologen och författaren Linnéa Jägrud och den prisbelönte fotografen Tore Hagman, SLU och Skansen, pågår från midsommar till och med den 3 november.

Text: Michaela Lundell