Vem blir årets Nobelpristagare i litteratur?

Den 10 oktober direktsänds tillkännagivandet av årets Nobelpristagare i litteratur från universitetsbibliotekets scen. Efteråt följer ett panelsamtal om pristagarens verk och Nobelprisets betydelse.

Nobelpriset i litteratur engagerar en bred publik och som en del av universitetets samarbete med Nobelprismuseet direktsänds Svenska Akademiens tillkännagivande den 10 oktober på Stockholms universitetsbibliotek.

Samtalet inleds en kvart före tillkännagivandet kl.13.00 och fortsätter efter att årets pristagare har presenterats. Panelsamtalet leds av Frida Beckman, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

Frida Beckman. Foto: Sören Andersson

– Det ska bli spännande och roligt att leda en diskussion som bara delvis går att förbereda, säger Frida Beckman. 

Med sig på plats för att kommentera och diskutera prisets betydelse har hon Bo G Ekelund och Carin Franzén, även de är professorer i litteraturvetenskap vid universitetet. 

– Jag ser fram emot att spekulera lite med mina kollegor och att dela det där ögonblicket, vare sig det är en överraskning eller en bekräftelse på litteraturkollektivets gissningar, säger Bo G Ekelund. 

Carin Franzén poängterar prisets oförutsägbarhet:

– Jag blir oftast överraskad av Nobelkommitténs val, vilket också bekräftar hur rik litteraturen är. Det är väldigt svårt att ha någon överblick eller gissa rätt. 

Bo G Ekelund. Foto: Rickard Kilström

Direktsändningen och samtalet sker på scenen som är placerad mitt bland studieplatserna i biblioteket, och bjuder in alla att delta, vilket Frida Beckman ser som positivt: 

– Både studenter och forskare i litteratur arbetar ju generellt med ett längre perspektiv och också ofta relativt ensamma, böjda över en bok i tystnad. Därför känns det både roligt och angeläget att befinna sig mitt i detta sammanhang och gemensamt fånga en mer plötslig händelse i flykten. 

Vad tycker du är spännande med Nobelpriset?

Carin Franzén. Foto: Rickard Kilström

– Mest tycker jag nog det är intressant ur ett slags metaperspektiv, alltså hur valet görs och varför och vad det säger om samtiden, säger Frida Beckman.

– Det är väldigt intressant att följa de internationella reaktionerna på valet av författare. Det är ju där som prisets prestige hålls vid liv och en slags världslitterär kanon odlas, säger Bo G Ekelund. 

– Att man trots variationsrikedomen kan urskilja mönster i valen, i alla fall i efterhand. På senare år har fler författare från utomeuropeiska länder valts och kvinnliga författare är inte längre undantag. Det säger något om att nobelpriset också är förankrat i tiden, säger Carin Franzén. 

Läs mer om evenemanget:

Direktsändning och samtal om årets litteraturpristagare

Läs mer om Nobel Calling och andra aktiviteter under Nobelveckan:

Nobel Calling 2024

Nobel Calling 2024