Stockholms universitet

Från arkeolog till kriminaltekniker - först i Sverige med unik kompetens

Hon var först i Sverige med att vara både arkeolog, osteolog, polis och kriminaltekniker. Efter 24 år i yttre tjänst undervisar Zohra Ben Salah idag blivande poliser. Hon brinner för kriminalteknik och att få dela med sig av sina erfarenheter.

Zohra Ben Salah undervisar idag blivande poliser. Foto: Sofie Trosell/Stockholms universitet

Men resan började långt tidigare. Redan som barn, under ett besök på Historiska museet i tredje klass, väcktes hennes fascination för människans ursprung och arkeologi.

– Jag blev tidigt nyfiken på människans historia och var vi kommer ifrån. Som liten drömde jag om att bli fossiljägare i Hadar, Etiopen. Jag hade helt enkelt mycket äventyr i mig, berättar Zohra.

 

Inspirerad av verklighetens Indiana Jones

Efter gymnasiet började hon läsa arkeologi vid Stockholms universitet. Hennes intresse för ämnet växte och hon tog så småningom en magisterexamen i arkeologi, följt av en kandidatexamen i osteologi – läran om ben. Hon kompletterade sin utbildning med studier i antikens kultur, kulturmiljövård och museologi. Alla värdefulla ämnen för en framtida karriär som arkeolog.

– Jag hade en fantastisk professor i arkeologi. Han var en riktig Indiana Jones och lockade verkligen oss studenter att vilja lära oss mer.
 

Som liten drömde jag om att bli fossiljägare i Hadar, Etiopen.

 

Besök från polisen

Hon beskriver tiden som student vid Stockholms universitet som väldigt inspirerande där lärarna gjorde allt för att ingjuta självförtroende i studenterna. Då visste hon ännu inte att det var kriminaltekniker hon skulle bli. Det var först när de under en lektion fick besök av en grupp kriminaltekniker som hon fick upp ögonen för yrket.

– De förklarade för oss hur vår kunskap kunde hjälpa dem i sitt arbete. Hur viktigt det är att använda sig av arkeologiska metoder i brottsplatsundersökningar för att inte förstöra bevis. Jag tyckte det lät väldigt spännande och blev såld direkt, berättar Zohra.
 

 

Vägen till kriminaltekniker

När hon var klar arkeolog och osteolog åkte hon därför till Bradford i England och läste en kurs i forensisk arkeologi. Ett ämne som då inte fanns i Sverige men var etablerat i både Storbritannien och USA. Väl tillbaka i Sverige började hon arbeta som timanställd arkeolog på Historiska museet. Men snart bestämde hon sig för att söka in på Polishögskolan.

– Jag kände att det var den rätta vägen att gå, att även bli polis. När man jobbar ute på brottsplatser är det viktigt att kunna den polisiära processen och veta hur det går till att exempelvis beslagta bevismaterial eller göra en husrannsakan.

 

Först i Sverige med unik kompetens

Zohra arbetade fem år som närpolis på Södermalm. Hon trivdes med tempoväxlingarna där rutinmässiga promenader snabbt kunde eskalera till ett skarpt läge. Men hon hade siktet inställt på att bli kriminaltekniker och vidareutbildade sig. Hon var då den första i Sverige som var både arkeolog, osteolog, polis och kriminaltekniker.

Jag tog ofta hjälp av mina gamla lärare på Stockholms universitet. Jag är otroligt tacksam för den kontakten vi hade under min tidiga karriär. 

 

Ovärderligt stöd från lärare

– Det var jätteroligt men det blev samtidigt på allvar direkt eftersom jag var den enda polisen med min kunskap. Jag tog därför ofta hjälp av mina gamla lärare på Stockholms universitet och tillsammans kunde vi gå igenom vissa fall. Jag är otroligt tacksam för den kontakten vi hade under min tidiga karriär. 

På frågan om vad det viktigaste var som hon fick med sig från sin utbildning så nämner Zohra just stödet från lärarna.

– När man är student och drömmer om ett yrke är det så viktigt att känna att lärarna tror på en. Jag kände när jag gick på SU att jag kunde lyckas med vad som helst och att ingenting var omöjligt – vi fick så mycket pepp från våra lärare!
 

 

Från brottsplatser till undervisning

Efter 24 år i yttre tjänst och där arbetsplatsen ofta utspelar sig i brottets innersta kärna så fick hon ett erbjudande om att undervisa på Polishögskolan.

– Att, som jag, under många år utföra brottsplatsundersökningar vid grova brott innebär att man får se många hemska saker vilket är en påfrestning för dig som människa. Men jag brinner för kriminalteknik och får nu som lärare dela med mig av all min erfarenhet och praktiska kunskap till blivande poliser.
 

 

”Våga tro på dig själv”

Zohra har idag en nyinrättade tjänst som universitetsadjunkt vid Polishögskolan. Samtidigt studerar hon och har snart en kandidatexamen i det nya vetenskapliga ämnet polisiärt arbete.  Hon är också ordförande i Föreningen för forensisk arkeologi (ForArk) som är ett nätverk av forskare och poliser som utbyter kunskap inom området.

– Idag är det flera som har min bakgrund inom polisen och det finns även civila kriminaltekniker. Mitt råd till nuvarande studenter är att våga tro på dig själv och din dröm. Ta kontakt med personer som har ditt drömyrke och fråga om råd. 

 

På denna sida