Stockholms universitet

När du blivit beviljad MFS

Grattis till att du har blivit beviljad Sidas Minor Field Studies (MFS)-stipendium för att genomföra din fältstudie utomlands!

 

Här hittar du en lista med steg att följa före, under och efter din MFS-fältstudie. I Stockholm universitets MFS-portal kan du ladda upp relevant dokumentation (du loggar in med ditt SU-id). 

Logga in i MFS-portalen

 

Före din fältstudie

Du som har blivit beviljad ett MFS-stipendium får ett bekräftelsemejl till din e-post. Tacka ja till ditt stipendium genom att: 

  1. Signera ditt MFS-stipendiekontrakt och ladda upp det i MFS-portalen. 
  2. Anmäla ditt bankkonto till Danske Bank. 

Dokumenten skickas via e-post med bekräftelsemejl. MFS-stipendiet kan betalas ut först när ovanstående är avklarat. Kom ihåg att meddela din handledare och kontaktperson i fält om beslutet. 

När du har beviljats ett stipendium ska du delta i ett obligatoriskt MFS-förberedelsemöte (Pre-Departure Briefing) på Studentavdelningen. På mötet får du information om stipendiet, försäkring, personlig säkerhet, hälsa och praktiska detaljer före, under och efter din planerade MFS-fältstudie. 

På förberedelsemötet får du även chansen att träffa andra studenter som ska iväg på MFS, kanske rentav till samma land och region som du.

Om du har angivit en preliminär status på kontaktperson i din ansökan, ladda upp ett dokument i MFS-portalen med uppdaterat namn, titel, organisation, e-postadress och telefonnummer.​​​

Det är ditt eget ansvar att undersöka om du behöver ett särskilt tillstånd för att få utföra din studie i värdlandet. Ange att du ska göra ett mindre fältarbete på grundutbildningsnivå, inte en research, forskning eller arbete.

Du ansöker själv om visum vid värdlandets ambassad eller konsulat, eller genom din researrangör. Det kan vara lättare att söka ett turistvisum än ett studentvisum, men det är en avvägning som du själv ansvarar för. Det är viktigt att ditt visum är giltigt i minst 56 dagar, för hela din fältstudieperiod eftersom du som MFS-stipendiat får inte lämna värdlandet under din fältstudieperiod.

Beställ flygbiljetter tur och retur till stationeringsorten inklusive avbeställningsskydd. Välj ett flyg som anländer i mottagarlandet under dagtid, om möjligt. När flygbiljetten är bokad laddar du upp en kopia på biljetten i MFS-portalen. Först därefter utfärdas ditt försäkringsintyg (se mer information nedan under ”Försäkring”). En MFS-fältstudie ska vara minst åtta sammanhängande veckor (56 dagar) och högst 20 veckor lång. Det räknas från avresedatum i Sverige till och med utresedatum från vistelselandet.

Obs! Spara dina boardingpass – du ska ladda upp dem till MFS-portalen.

Samtliga utresande MFS studenter från Stockholms universitet täcks av försäkringen Student-UT genom Kammarkollegiet. Du kan inte genomföra en MFS via Stockholms universitet om lärosätet inte kan säkerhetsställa att du har en giltig studentförsäkring via Kammarkollegiet. Försäkringen innehåller bland annat personskadeskydd samt reseförsäkringsskydd och är kostnadsfri för dig som är student. Notera att hemförsäkring inte ingår. Det är ditt eget ansvar att avgöra om du eventuellt behöver teckna en kompletterande försäkring.  

Försäkringen Student-UT gäller från två veckor före till två veckor efter fältstudieperioden. Den gäller i värdlandet samt resa dit/hem.

Försäkringsintyg

Innan din MFS får du ett försäkringsintyg (Insurance Certificate) av MFS-handläggaren på Studentavdelningen.

För att försäkringen ska täcka dig krävs:

  1. Ladda upp kopia på flygbiljett (dit- och hemresa) i MFS-portalen minst fyra veckor före avresan.  
  2. Vara registrerad i Ladok under perioden för din fältstudie. Registrering i Ladok sköts av din institution.

Lämna med fördel en kopia av ditt försäkringsintyg till en närstående person innan avresa.

Försäkringsvillkor när Utrikesdepartementet (UD) avråder från resor

Försäkringsvillkor 1.5 i Student UT

Kammarkollegiets försäkring Student UT gäller inte i länder dit UD avråder från alla resor. Om UD avråder från alla resor till ett specifikt område i ett land, gäller inte försäkringen i den delen av landet.

Avrådan från UD ska ha funnits på utresedagen för att försäkringen inte ska gälla. Om den försäkrade har påbörjat utresan innan avrådan har skett, är försäkringen giltig under en övergångsperiod (max 30 dagar) så att den försäkrade har tid på sig att lämna landet och resa tillbaka till Sverige. Detsamma gäller om detta moment i försäkringen har trätt i kraft under pågående vistelse utomlands. Om den försäkrades hemvist är i ett annat land än Sverige kan försäkringen ersätta resa dit. Vid synnerliga skäl kan Kammarkollegiet göra undantag från 30 dagars regeln. Kontakt ska tas med Kammarkollegiet så fort man får kännedom om att man inte har möjlighet att resa tillbaka till Sverige eller landet där man har sin hemvist inom övergångsperioden på 30 dagar. 

Det är inte möjligt att teckna en alternativ försäkring på egen hand.

Vid akut händelse

Vid akuta händelser som personskador, olyckor, förändrat säkerhetsläge etc. där du behöver ha omedelbar assistans, kontaktar du Falck Global Assistance. De kan hjälpa dig snabbt på plats. 

Internationell assistans Falck Global Assistance

Det kan även vara bra att kontakta försäkringshandläggare på Kammarkollegiet.

E-post: forsakring@kammarkollegiet.se

Kontakta även följande:

  1. Din akademiska handledare.
  2. Din kontaktperson i fält.
  3. Din MFS-handläggare via mfs@su.se

Om du råkar ut för något

  1. Du måste själv göra ett utlägg för läkarvård, läkemedel etc. Spara alla kvitton.
  2. Fyll i Kammarkollegiets skadeanmälan: Blankett på Kammarkollegiets hemsida
  3. Skicka in skadeanmälan tillsammans med försäkringsintyg, kvitton i original, polisrapport och annat som är kopplat till händelsen till MFS-handläggaren.
  4. MFS-handläggaren skriver under skadeanmälan och skickar in alla dokument till Kammarkollegiet.
  5. Kammarkollegiet behandlar din skadeanmälan.

Mer information om försäkringen Student UT finns på Kammarkollegiets hemsida. Det rekommenderas att du läser igenom de fullständiga försäkringsvillkoren i god tid.

Kammarkollegiet Student UT försäkring

 

Som MFS-stipendiat är du fortfarande student vid Stockholms universitet. Du ska därför vara registrerad på din uppsatskurs i universitetets studiedokumentationssystem Ladok under hela din fältstudieperiod. 

Kontakta programansvarig för uppsatskursen eller utbyteskoordinator på din institution för registrering i Ladok innan du åker. Det gör du lämpligen så snart som möjligt när du har fått ditt stipendium. 

Observera att CSN har tillgång till Ladok då de kontrollerar att du är registrerad som student. Även försäkringen via Kammarkollegiet är kopplat till registrering i Ladok.

En MFS-fältstudie får inte genomföras i ett land eller en region som Utrikesdepartementet (UD) avråder från att resa till. UD ansvarar för att informera om risker med att resa till särskilt farliga områden. Förbered dig inför resan genom att titta på Utrikesdepartementets (UD) hemsida och läsa de aktuella hälsoråden för det land du ska åka till. Stockholms universitet måste säkerställa att projektdeltagare före och under utlandsresa är informerade om UD:s reseinformation och vid behov rådgör med berörd utlandsmyndighet.

UD avrådan då en MFS-studie inte får genomföras: 

  • ”avrådan från icke-nödvändiga resor i hela landet”
  • ”alla resor i hela landet” 
  • ”uppmanar alla svenskar att lämna landet/del av land”

Obs! Om avrådan från ”icke-nödvändiga resor”/”alla resor” gäller endast en del av ett land, kan studenter genomföra en MFS-studie i en säker del av landet så länge studenten kan ta sig dit/hem utan att resa genom en del med en avrådan. 

Obs! Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och avser ”icke nödvändiga resor” så ska lärosätet i samråd med berörda utlandsmyndigheter och studenter avgöra om det är lämpligt att stanna i landet eller återvända till Sverige. 

Obs! Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och avser ”alla resor” ska studenten resa hem inom 30 dagar.

Obs! Om avrådan införs, eller ändras, efter avresa och ”uppmanar till att lämna land/del av land” ska lärosätet säkerställa att studenten omedelbart följer avrådan och lämnar landet/del av land.

Om UD inför en avrådan när du är på plats i värdlandet behöver du inte tänka på att uppfylla kravet på att befinna dig i fält i minst 8 veckor.

VIKTIGT: Stockholms universitet ska även säkerställa att studenter inte vistas i ett giltigt land/del av land om det bedöms medföra stor risk för studenten, eller berörda personer i vistelselandets, personliga säkerhet och hälsa även om det inte finns några restriktioner eller avrådan via UD.

UD:s reseinformation

Resklar - ladda ner app med UD:s reseinformation

Anmäl din utlandsvistelse till ambassaden

Ta reda på vilka vaccinationer som rekommenderas för att åka till det land där du ska utföra din studie. I vissa länder måste du ta med dig bevis på att du är vaccinerad. Vaccinera dig i god tid innan du reser. Kontakta vaccinationsbyrå för att veta vad som gäller för det land där du ska studera.

På 1177 Vårdguidens hemsida finns information om vaccinationer du kan behöva när du ska resa. Sidan innehåller också hälsoråd för olika regioner, bland annat med information om hur du kan minska risker under resans gång. Om du har en kronisk sjukdom eller om det finns andra hälsoskäl som kan påverka din utlandsvistelse bör du genomgå en hälsoundersökning. Detta för att utreda om det finns hinder för din resa. Kontakta din hälsocentral för mer information om hälsoundersökningar.

1177 Vårdguiden
Studenthälsan finns också för dig som har frågor som rör dina studier eller din hälsa

 

Under din fältstudie

Här följer information om vad som är viktigt att tänka på under din resa.

Så snart du är på plats i värdlandet, ladda upp en kopia på ditt boardingkort från utresan i MFS-portalen. Om du har en eller flera mellanlandningar, ladda upp alla boardingkort för den totala resan.

Läs noga informationen under "Säkerhet och reserekommendationer" ovan och håll koll på om säkerhetsläget förändras.  

Läs information under ”Försäkring” ovan.

Stipendiater har en skyldighet att beakta de vid varje tidpunkt gällande etiska riktlinjer vid utlandstjänstgöring som utfärdas av Regeringskansliet.

Etiska riktlinjer vid utlandstjänstgöring

På Studie- och språkverkstaden kan du vässa din studieteknik och slipa ditt skrivande. De erbjuder skrivgrupper och individuell handledning på tidsbokning och drop-in (finns digitala tider). Servicen är gratis och till för alla studenter på Stockholms universitet. 
Länk till Studie- och språkverkstaden

 

Efter din fältstudie

När du har slutfört din fältstudie finns det några praktiska saker du måste göra.

Boardingkort för hemresan

Så snart du är tillbaka i Sverige, ladda upp en kopia på ditt boardingkort från hemresan i MFS-portalen. Om du har en eller flera mellanlandningar, ladda upp alla boardingkort för den totala resan.

Confirmation of MFS

Confirmation of Minor Field Studies ska undertecknas av din kontaktperson i fält i slutet av din studie för att intyga att du varit på plats och genomfört din fältstudie under de datum du uppgett. Vid hemkomst ska ett signerat dokument laddas upp i MFS-portalen. Du får rapporten mot slutet av din fältstudie via e-post.

Lämna in deltagarrapport

Fyll i den obligatoriska deltagarrapporten. Inom en månad efter din återkomst ska den ifyllda deltagarraporten laddas upp i MFS-portalen. Du får rapporten mot slutet av din fältstudie via e-post. 

Uppsats/examensarbete

Uppsatsen/examensarbetet ska skrivas på engelska och godkännas av examinator vid Stockholms universitet. Du och din institution står för språkgranskning, tryckning och reproduktion av uppsatsen. 
Senast tolv månader efter hemkomstdatum ska din uppsats laddas upp som en pdf-fil i MFS-portalen. 

Sida har rätt att fritt förfoga över uppsatsen.

Läs information under ”Försäkring” ovan.

 

Kontakt

Om du har frågor gällande utlysningen, kontakta Studentavdelningens MFS-handläggare via mfs@su.se.

Frågor som gäller själva projektet besvaras av den MFS-ansvariga på respektive institution, ofta utbyteskoordinatorn.

Utbyteskoordinatorer vid institutionerna

På denna sida