Anna Westberg Broström ny prefekt

I augusti tillträder Anna Westberg Broström som prefekt vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen.

Anna har gedigen erfarenhet av barn- och ungdomsvetenskap och förskoledidaktik och har arbetat länge vid institutionen. Hon disputerade år 2007 med en avhandling om barns och ungdomars perspektiv på den svenska scoutrörelsen. Vi ställde några frågor till Anna inför prefektskapet.

Porträtt av Anna Westberg Broström
Anna Westberg Broström Foto: Sören Andersson

Vi börjar helt enkelt med att fråga - vem är Anna Westberg Broström?

-  Oj, var ska jag börja!? Jag är 45 år gammal, har två barn och en man. Efter ett långt uppehåll har jag börjat spela blockflöjt med min gamla ensemble igen. Det tycker jag är optimal avkoppling.

Berätta om din bakgrund och hur du kom in på Barn- och ungdomsvetenskap?

-  Jag har en kandidatexamen i etnologi och konstvetenskap i botten. Av en slump råkade jag se en annons om att Lärarhögskolan sökte en amanuens i barn- och ungdomsvetenskap. Jag har arbetat länge på institutionen och haft förmånen att ha många olika roller. Det är också en av orsakerna till att jag trivts så bra på BUV – det finns nya möjligheter och det går att göra många olika saker.

Jag trivts så bra på BUV – det finns nya möjligheter och det går att göra många olika saker.

Haft förmånen att jobba brett

-  Vi tar det från början. Jag började som amanuens i barn- och ungdomsvetenskap 2002 på dåvarande Lärarhögskolan. Två år senare lade jag fram en licentiatuppsats och år 2007 disputerade jag på en avhandling som handlade om barns och ungdomars perspektiv på den svenska scoutrörelsen. Det var också den första avhandlingen i barn- och ungdomsvetenskap. Samtidigt som jag doktorerade arbetade jag också som kursadministratör och projektassistent (vilket var ganska stressigt).

-  Efter disputation vikarierade jag som adjunkt och lektor i barn- och ungdomsvetenskap och fick också ett postdoktoralt stipendium. 2012 fick jag fast tjänst och började arbeta på avdelningen för förskollärarutbildning och förskoleforskning, då riktade jag också om min forskning till att handla om förskoledidaktik. Jag blev ansvarig för självständigt arbete, men arbetade också mycket med att utveckla kurser. Det hela ledde till att jag 2016 blev docent i barn- och ungdomsvetenskap, jag var även studierektor för förskollärarprogrammet under några år. Jag har sedan 2020 varit studierektor för forskarutbildningen och är också huvudhandledare för Magdalena Hult som skriver en avhandling om förskola och sexualitet. Just det projektet handleds även av Helena Bergström och Anne-Li Lindgren.

-  Det enda stället som jag inte arbetat på är Centrum för Barnkulturforskning (CBK). Där tänker jag praktisera i höst, säger Anna och skrattar.

Vad är du intresserad av - både professionellt och privat

-  Professionellt kan jag nog intressera mig nästan för vad som helst som kanske framgår av alla mina olika roller inom BUV. Jag tycker om att försöka förstå, både vad gäller människor jag möter, men också texter jag läser, handleder eller skriver själv. Jag tycker också om att tänka strategiskt och organisatoriskt.

Jag tycker om att försöka förstå.

-  Privat tycker jag om att tillbringa tiden med vänner och familj. Efter pandemin har jag fått ett enormt sug efter teater och musik.

Hur känner du dig inför prefektskapet?

-  Än så länge lugn och ödmjuk. Tacksam över att Mats (Börjesson, tidigare BUV prefekt red anm.) och jag har hunnit ha många samtal om uppdraget. Trygg i att det finns många kloka människor på vår institution som har ett djupt engagemang för undervisning, forskning och administration. Jag ser fram emot hösten och kommande uppdraget tillsammans med er!

 

På denna sida