ABC-metoden för kursdesign

Workshop

Datum: fredag 11 oktober 2024

Tid: 09.00 – 12.00

Plats: Institutionen för Pedagogik och didaktik. Frescativägen 54. Rum 2519

Med ABC-metoden skapar du och dina kollegor välstrukturerade kurser med en inspirerande blandning av läraktiviteter som stödjer studenters lärande. Läraktiviteterna kan användas i både fysiska och digitala rum.

En wokshopp för dig som är universitetslärare och nyfiken på hur ABC-metoden kan hjälpa dig och dina kollegor att skapa en kurs med bra struktur och en inspirerande blandning av läraktivter som stödjer studenters lärande. Du kan delta i workshoppen själv, men anmäl er gärna som lärarlag/kursteam, minst två och max fem personer.

 

Om workshoppen

Det kan vara knepigt att skapa bra kurser som stödjer studenters lärande. Men det finns både forskning och praktiker-erfarenheter från hela världen till din hjälp i detta arbete. Det handlar både om att hitta sätt att arbeta systematiskt och sätt som bidrar till att lärarkollegiets kompetens utvecklas och dokumenteras samt delas.

Vi introducerar här en framgångsrik och välbeprövad workshopmetod för kursdesign, den så kallade ABC-metoden, för att skapa kurser i Athena. Du och ditt lärarlag arbetar fram en "storyboard" som på ett tydligt sätt gestaltar hela kursen med en tydlig struktur och föreslagna aktiviteter. Storyboarden används sedan för att planera kursinnehållet.
ABC-metoden

ABC-metoden har utvecklats vid University College of London för att under kort tid utveckla en överblickbar och välplanerad kursdesign. ABC-metoden arbetar med sex olika kort som syftar till att beskriva aktiviteter som leder till lärande och som kan användas i både fysiska och digitala rum inom områdena:

  • Inhämta kunskap
  • Samarbeta
  • Diskutera
  • Utforska
  • Tillämpa och praktisera
  • Skapa

Workshopledare är Johan Stymne , Institutionen för data- och systemvetenskap. Workshoppen ges på svenska.

Mer om ABC-metoden vid University College of London

Anmälan

Workshoppen vänder sig till all undervisande personal och pedagogiskt ansvariga, oavsett ämnestillhörighet, vid Stockholms universitet. Deltagande är kostnadsfritt. Antalet platser är begränsat varför vi tillämpar först till kvarn.

Anmäl dig här

Arrangör är Centrum för universitetslärarutbildning (CeUL) som har i uppdrag att verka för och stödja utveckling av undervisning vid universitetet.

Här utvecklar du ditt akademiska lärarskap inom område 5 Kursutvecklare. Du får i workshoppen kunskaperoch redskap för att skapa och utveckla kurser och undervisningsformer

Läs mer om det akademiska lärarskapets åtta dimensioner