Konsten att undvika plagiering

Workshop

Datum: onsdag 31 januari 2024

Tid: 13.00 – 16.00

Plats: Universitetsbiblioteket. Universietsvägen 14D. Rum 458 (entré plan)

Har du sett SU:s handbok "Plagiat — hur kan det undvikas?"? Handboken och fler resurser för att motverka plagiering presenteras i denna workshop. Utifrån verkliga fall, visar vi hur du upptäcker tendenser till plagiering i ett tidigt skede och hur du hjälper dina studenter rätt i sina studier.

Anonym student framför dator i skrivsal

Välkommen till en kompetensutvecklande workshop med Centrum för universitetslärarutbildning som vänder sig till anställda vid Stockholms universitet, universitetslärare, studierektorer och kursadministratörer som arbetar med tentamen och plagiering.

 

Om workshoppen

I workshoppen går vi igenom universitets handbok "Plagiat — hur kan det undvikas?" framtagen av Christophe Premat, Annelie Gunnerstad och Christine Bendixen vid Stockholms universitet under hösten 2021 .

Du arbetar med verkliga fallstudier för att se hur du kan upptäcka tendenser till plagiat i ett tidigt skede och motverka dem. Vi fokuserar på examinationsformer och instruktioner som kan vara problematiska för studenter.

Vi analyserar också regler samt några konkreta exempel på plagiat innan vi tillsammans diskuterar de bästa pedagogiska verktygen för att minimera sådana problem.

Ta gärna med egna, anonymiserade exempel på plagiat som vi kan ha som utgångspunkt för att kontextualisera problemet i olika ämnen.

Vi som håller i workshoppen är Christophe Premat, Romanska och klassiska institutionen, Anneli Gunnerstad, Juridiska institutionen och Christine Benedixen, Institutionen för pedagogik och didaktik. Workshoppen ges på svenska.

Förberedelser     

Anmälan

Workshoppen vänder sig till medarbetare som undervisar och pedagogiskt ansvariga, oavsett ämnestillhörighet, vid Stockholms universitet. Deltagande är kostnadsfritt. Antalet platser är begränsat varför vi tillämpar först till kvarn.

Anmäl dig här

Arrangör är Centrum för universitetslärarutbildning (CeUL) som har i uppdrag att verka för och stödja utveckling av undervisning vid universitetet.

Här utvecklar du ditt akademiska lärarskap inom område 3. Studentcentrerad. Du får i workshoppen kunskaper och redskap för att ta tillvara studenters perspektiv och sätta studenters behov i centrum

Läs mer om det akademiska lärarskapets åtta dimensioner