Instruktion forskargruppsida

Forskargruppsidorna är en del av forskningskatalogen, som förutom forskargruppsidor innehåller sidor för projekt, ämnen och subämnen.

Forskargruppmallen används för att visa en gruppering av forskare beroende på hur institutionen organiserar sin forskning. Grupperingen kan ses som en enhet som forskar, t.ex. en forskargrupp, en avdelning, ett ämne. 

Alla forskargruppsidor finns på både svenska och engelska; besökaren byter språk genom att klicka på jordgloben intill rubriken. 

Forskargruppsidorna ligger centralt på SU-webben, alltså inte under din institutionswebb. Forskargrupper listas automatiskt på su.se, på webbplatser för institutioner som medverkar i forskargruppen, på medverkande forskares profilsidor samt på sidor för subämnen. 

Varje institution skapar och administrerar sina egna sidor för forskargrupper på den centrala webben. Om flera institutioner är involverade i en forskargrupp, "bor" sidan under mappen för den huvudansvariga institutionen men behörighet att redigera sidan kan tilldelas även andra utbildade redaktörer. Det är ansvarig huvudredaktör som skapar sidor för forskargrupper.

Skissen visar en forskargruppsida med alla fält ifyllda. Alla fält är inte obligatoriska.
Forskargruppsida skiss (2230 Kb)

 

Du navigerar till forskargruppsidorna via Innehållsträdet i Polopoly. De ligger under Stockholms universitet > Forskning > Forskargrupper.

Skärmavbild Polopoly
Skärmavbild Polopoly

Under Forskargrupper har varje institution en egen mapp. Leta reda på ditt institutionsnamn, under den hittar du din institutions forskargrupper. Klicka på den forskargrupp du vill öppna och redigera.

Om det inte finns någon pil bredvid ditt institutionsnamn så är det för att inga forskargrupper ännu är skapade. 

 

Du skapar en ny sida för forskargrupp i din institutions forskargruppmapp. Klicka på knappen "Skapa ny forskargrupp". Under Forskargrupper listas de grupper som redan är skapade. 

Obs! Spara sidan när du har fyllt i Namn och Titel (svenska och engelska), så att din nya forskargrupp blir infogad i listan.

En forskargruppsida skapas i mappen för en ansvarig institution, som då också har ansvaret för sidan. I forskargruppen kan även finnas forskare från andra institutioner och då är det möjligt att ge behörighet att redigera sidan även till utbildade redaktörer vid en annan institution (ansvarig huvudredaktör kontaktar Serviceportalen). 

 

Fyll i information i forskargruppmallen

Forskargruppmallen består av flera sektioner, varav vissa är obligatoriska och andra valfria. Vissa sektioner visar automatflöden med pufflänkar för projektsidor och nyhets- och kalenderartiklar om de har taggats med forskargruppen. Knapplänk finns till subämnen (en eller flera) och tema. 

Du fyller i innehåll under de olika flikarna: Innehåll på svenska, Innehåll på engelska, Publikationer, Kontakter och Information.

I starten fanns endast ett fält för beskrivning av gruppen. Nu har vi synkat mallen med den för forskningsprojekt och därför finns nu fältet "Kort beskrivning" även i mallen för forskargrupp. Fältet är obligatoriskt på det språk som är huvudspråk.

Fältet Beskrivning finns kvar, har döpts om till Gruppbeskrivning, och rubriken visas om det finns innehåll. Om du har kvar text här sedan tidigare, flyttar du det till fältet Kort beskrivning. I fältet Gruppbeskrivning lägger du in en mer ingående beskrivning.

Se nedan för instruktioner

De obligatoriska fälten fylls i av webbredaktör när du skapar forskargruppen. 

  • Namn (visas i listning på insidan)
  • Titel: Forskargruppens namn (svenska och engelska)
  • Ingress
  • Kort beskrivning (obligatoriskt endast för "huvudspråket") 
  • Kontaktperson på SU
  • Gruppansvarig och gruppmedlemmar
  • Subämne
  • Medverkande institutioner och centra vid SU (puff till sidan visas på alla medverkande institutioners webbplatser)
  • Andra medverkande enheter
  • Tema
 

Sidan inleds med en text som beskriver forskargruppen så att intresserad allmänhet förstår vad forskningen inom gruppen innebär (mer populärvetenskaplig text). Texten skrivs av, eller stäms av med, institutionens kommunikatör innan den publiceras.

Du fyller i text och bild för både den svenska och den engelska sidan.

Om du vill lägga in fördjupande läsning om forskargruppen kan du skapa en relaterad artikel och lägga in länk till artikeln här.

Namn

Listnamnet, syns inte på utsidan.

Titel

Här fyller du i namnet på forskargruppen. Rubriklängden är max 99 tecken (med blanksteg). 

Ingress

Fyll i en ingress. Rekommenderad textlängd: 250 tecken (inklusive blanksteg).

Kortbeskrivning

Beskriver forskargruppen så att intresserad allmänhet förstår vad gruppens forskning handlar om, det vill säga en populärvetenskaplig text. Rekommenderad textlängd: 500–1000 tecken (inklusive blanksteg).

Gruppbeskrivning

Mer ingående beskrivning. Visas under den utfällbara rubriken "Gruppbeskrivning" i vänsterspalten. Om det inte finns någonting inlagt visas inte rubriken.

Har ingen begränsning i textlängd. Men tänk på att ju längre texten är desto viktigare att tänka på redigeringen av texten. Det vill säga tänk på att lägga in mellanrubriker, bilder och jobba med faktarutor/punktlistor för att underlätta läsningen.

Om det finns mycket information kan texten kompletteras med relaterade artiklar som sedan läggs in som fördjupande information (som länkar i gruppbeskrivningen).

Tumnagelbild

Visas i länkpuffen på samlingssidor för forskargrupper, på temasidor och profilsidor. Om ingen bild är inklistrad visas en generisk bild i puffen.

Bild eller video, bildreportage – karusell

Valfritt att lägga in, men bild rekommenderas. Tips är att lägga in bilden i formatet widescreen, som har lägre höjd.
Du kan även lägga in ett bildreportage (karusell) som visas direkt under ingressen med ljusblå bakgrund. Du kan välja att lägga bild/video över eller under den korta beskrivningen. Om det även finns ett bildreportage inlagt under ingressen, visas bild/video nedanför den korta beskrivningen, oavsett vilket placeringsval du gjort.

Relaterad artikel

Om du vill lägga in fördjupande läsning om forskargruppens verksamhet skapar du den här och lägger länk i beskrivningstexten med pil framför. Observera att du måsta ställa in rätt språk för på vilken språksida artikeln ska visas på. Du får inte blanda språk på sidorna.

Utvald läsning

Listan visas längst ner på sidan under den utfällbara rubriken "Utvald läsning".

Om du vill lägga in utvald läsning ska du skapa en lista med manuell kö där du klistrar in nyhets- och kalenderartiklar (kalenderartikel visas dock utan datum). Du kan även klistra in standardartiklar här. Listan ska visa stående artikelpuffar utan datumangivelse. Kom ihåg att synka med att nyhets- och kalenderartiklar även flödar in automatiskt på sidan.

 

Visas under utfällbara rubriken "Publikationer" i vänsterspalten. Om det inte finns någonting inlagt visas inte rubriken.

Du kan göra länkar eller ladda upp tillgängliga pdf-filer. Du kan göra max 20 länkelement.

Publikationer kan listas på olika sätt:

  • Länka till en utsökning i DiVA på projektets publikationer och/eller till annan webbplats där projektets publikationer visas.
  • Gör direktlänkar till ett urval av publikationer och länka till en relaterad artikel där du listar och länkar till alla publikationer.
  • Länka till en relaterad artikel som visar en lista på artiklar. Kan med fördel användas för att lista kommande publikationer som ännu inte är publicerade eller finns inlagda i DiVA
  • Ladda upp en pdf med lista på publikationer eller med extramaterial vid behov, ex presentationer från seminarier etc. OBS! Pdf-dokument som laddas upp på sidan måste vara tillgängliga. 
 

Inklistrad profilsida för ansvarig och medlem för gruppen, gör att puff till projektet visas på forskarens profilsida.

Kontaktperson på SU

Visas i högerspalten.

Länkas till ansvarig forskares profilsida.Tänk på att aktuell forskare måste hålla den uppdaterad.

Gruppansvariga

Visas under utfällbara rubriken "Gruppmedlemmar" i vänsterspalten.

Länkas till ansvarig/a/ forskare. Om forskaren är vid SU klistras referens till profilsidan in. Om forskaren är utanför SU klistras kontaktelement in. 

Gruppmedlemmar

Visas under utfällbara rubriken "Gruppmedlemmar" i vänsterspalten.

Lista på forskargruppens medlemmar. Den gruppansvariga ska inte listas som gruppmedlem också. Om forskaren är vid SU klistras referens till profilsidan in. Om forskaren är utanför SU klistras kontaktelement in. 

Kontaktelement för externa forskare

Kontaktelementet skapas på institutionens samlingssida för externa kontaktelement. I kontaktelementet anges universitet/annat som forskaren är kopplad till, titel, e-postadress, eventuellt telefonnummer samt länk till relevant webbsida.

 

Subämnen

Du kopplar forskargruppen till ett eller flera subämnen. Välj från listan på ämnen som finns i katalogen. Pufflänk till forskargruppsidan flödar då automatiskt in på sidan för valt subämne (eller flera, om flera valts). Obs! att alla subämnen inte är inlagda i katalogen ännu.

Institutioner och centra vid SU

Ange medverkande enheter från SU. Här ska du inte ange enskilda personer. Ange även din egen institution som medverkande enhet. Välj från listan på institutioner/enheter, listan kommer att kompletteras med centra inom institutioner som bedriver forskning. Pufflänk till forskargruppsidan flödar automatiskt till forskningssidorna på webbplatser för valda institutioner/centra.

Andra medverkande enheter

Externa medverkande lägger du in manuellt med namn på institution och universitet/högskola och länk. Om länken leder till en webbplats utanför SU-domänen ska länken öppnas i nytt fönster och formateras som extern länk.

Länkar

Här kan du lista relevanta länkar för forskargruppen, exempelvis till sociala mediekanaler, poddar, eller till annan relevant webbplats.  

Samarbeten

Möjlighet att länka till externa samarbetspartners. Ange namn eller ladda upp logotyp, ange länkadress. Logotyp bör vara i png-format (minimum bredd 150px).

Kategorisering

Ange ett eller flera teman för projektet, svenska och engelska. Pufflänk till forskargruppsidan flödar då automatiskt in på sidan för valt tema.

 

På sidan finns rubrikerna Nyheter och Kalender. Dit flödar automatiskt nyhets- respektive kalenderartiklar när forskargruppen har angetts i artikeln (under fliken Forskning > Typ av forskningssida > Forskargruppens namn).

Länkpuffar till alla forskargrupper visas på samlingssidan på su.se/forskning/forskargrupper.

Länkpuff till forskargrupper visas också på:

  • samlingssida på institutionswebb: institution/centra har angetts från listan
  • subämnessida: subämnet har angetts från listan
  • profilsida: forskaren har angetts som gruppansvarig eller gruppmedlem i forskargruppen
  • temasida: temat har angetts från listan
 

Om forskargruppsidan inte visas på rätt sätt

Om du har fyllt i forskargruppsidan men den inte visas på det sätt som den borde så beror det oftast på att man har råkat göra dubbletter av den. Det kan hända om man blivit utloggad utan att spara sidan –  den dyker då inte upp i listan och det är lätt att tro att den är "borta" och att man behöver skapa en ny forskargruppsida.

Tecken på att det finns dubbletter

Om man har dubbletter av en forskargruppsida så kan det exempelvis innebära att:

  • Uppdateringar som du gör syns inte.
  • Profilsidor/kontaktelement som du lägger in syns inte.

Hur man fixar det

I sökfältet i Polopoly, sök på forskargruppens namn. Då får du fram alla sidor som heter så. Om du ser att det finns fler dubbletter av forskargruppsidan, kontakta Serviceportalen och beskriv att du behöver hjälp med att ta bort en av dubbletterna.

På denna sida