Video

På många ställen där du kan lägga in en bild kan du också välja mellan att lägga in bild eller video. Du kan till exempel använda video i bildkaruseller.

De nya webbmallarna har utvecklats enligt rådande lagkrav på tillgänglighet och enligt GDPR. Som webbredaktör behöver du ha kännedom om vad som gäller för bild och rörlig media. Har du frågor eller funderingar video, kontakta kommunikationsavdelningen: medieproduktion@su.se

Vill du skapa en ny film som du kan lägga upp på din webb? På su.se/kommunikation kan du läsa mer om att producera rörligt material. 

su.se/kommunikation

 

Så gör du för att lägga in en video

Att lägga in en video i Polopoly påminner om att lägga upp en bild: Du laddar först upp videon under rubriken "Bild eller videoresurs". När videon är uppladdad kan du kopiera den och klistra in den där du vill att den ska synas.

Till höger om texteditorn hittar du rubriken ”Bild eller videoresurs”. Här klickar du på knappen ”Skapa ny video”.

Fyll i fältet "Titel" (döp videon så du hittar den igen).

Skärmdump
Skärmdump: Fyll i titel

Du kan hämta video från tre olika videokällor: Youtube, Screen 9 eller Kaltura (videotjänsten på su.se/video). I fältet "videokälla" fyller du i information från den aktuella källan:

Youtube

Om videon finns på Youtube klistrar du in Youtube-sidans URL i fältet.

Screenshot: Länk till youtube-video
Screenshot: Länk till youtube-video

Screen 9

Använd Screen 9 media ID – du bör ha fått ett ID när filmen levererades. (Om du inte fått det, kontakta medieproduktion)

Kaltura (su.se/video)

Om du har hämtat videon från video.su.se behöver du använda den version av länken som kallas "oEmbed". Den finns under fliken "dela", när du är inloggad i videotjänsten. Så här ser det ut:

screenshot: länken oEmbed
Screenshot: Länken oEmbed på video.su.se

För att videon ska visas på rätt sätt måste du lägga in en tumnagelbild för video.

Skärmdump från Polopoly
Skärmdump: Här kan du ladda upp en tumnagelbild

Tips!

Har du ingen bild att lägga in som tumnagelbild? Ta en skärmdump medan videon spelas (använd sedan ett enkelt redigeringsverktyg, exempelvis paint, för att beskära bort delarna runt videon).

Videotext

Du kan lägga in en videotext under videon (precis som en bild kan ha en bildtext). Notera att videotext inte är det samma som undertextning, utan videotexten är bara en kort beskrivning av vad filmen handlar om.

Skärmdump från Polopoly
Skärmdump: Videotext

Du kan välja både publiceringsdatum som avpubliceringsdatum.

Observera att detta inte är nödvändigt, gör du inget val så publiceras videon helt enkelt när sidan publiceras. Tänk på att om du ställer in tid för avpublicering så kan det påverka även andra sidor där videon lagts in, så använd denna funktion med försiktighet.

Om du väljer ett "Tema" i listan under Kategorisering kommer videon automatiskt att visas på sidan su.se/tema under rubriken "Video". Du behöver bara välja tema om du vill att videon ska visas där. Annars går det bra att hoppa över detta steg.

Sista steget i att ladda upp en video är att trycka på "Spara och infoga". Då dyker den upp under rubriken "Bild eller videoresurs". Nu är den redo att bli kopierad och inklistrad där du vill ha den.

 

Kopiera och klistra in

Du kopierar videon genom att klicka på ikonen för "kopiera" (de två pappersbladen).

Skärmdump från Polopoly
Skärmdump: Ikonen för "kopiera"

Klistra in videon

Notera att ikonen för inklistring kan se ut på olika sätt, beroende på om den bara är till för att klistra in video, eller om det går att klistra in antingen bild eller video.

Skärmdump: Ikonen "klistra in video".
 
Skärmdump: Ikonen för att klistra in bild eller video.

 

På denna sida