Ingången Forskning på institutionswebbplats

Här hittar du riktlinjer för vilken information som ska ligga under ingången Forskning på en institutionswebbplats (svenska/engelska).

Forskningsinformation har flera olika delar som kompletterar varandra och ska ses som en helhet. 

Forskningsinformation på den nya webben utgörs av fyra större delar:

  • en "forskningskatalog": med sidor för projekt, ämnen och forskargrupper
    Om forskningskatalogen
  • forskningsingången på den centrala webbplatsen su.se och su.se/english: visar material och flöden i olika skärningar
  • forskningsingången på webbplats för institution/centra/institut: visar institutionens/centrats/institutets forskning och annan forskningsinformation
  • profisidor: förutom egen inskriven information visas kopplingar till sidorna i forskningskatalogen (projekt och forskargrupper) och till institution/centra

De olika delarna är utformade för att undvika dubbelpublicering och dubbelarbete.

 

Om forskningsingången

Forskningsingången på institutionens webbplats ska presentera institutionens forskning för externa besökare. På ingångssidan finns även flera ingångar till forskningskatalogen där institutionens forskning presenteras i detalj. Förutom den information som finns i katalogen så finns även ett antal huvudartiklar med kompletterande information om forskningen vid institutionen.

Nedan finns riktlinjer för de olika huvudartiklarna med rekommenderat innehåll under respektive rubrik. Rubriker med * är obligatoriska.

 

Visar forskningsområden (övergripande ämne) och ämnen (subämnen) som institutionen forskar inom. Puff för forskningsområde/n/ tas fram manuellt på sidan och puff för subämnen visas automatiskt där institutionen är angiven som medverkande.

  • Längst upp finns ingress, beskrivningstext och innehållsbox. Texten ska linjera med innehållsboxens nederkant.
  • I den övre listdelen visas puff som länkar till ämnessidan/ämnessidorna med lista på subämnen i forskningskatalogen. Det går också att istället länka till en ämnessida som ligger på den egna webbplatsen om du vill beskriva ämnet lite djupare än det finns plats för på katalogsidan. Sidan ligger som en relaterad artikel till sidan Forskningsämnen och innehåller länk till ämnessidan i katalogen.
  • På den nedre listdelen listas subämnen kopplade till ämnet/ämnena (institutionen) automatiskt från forskningskatalogen. Om subämnena tillhör flera ämnen visas filterknappar för ämnena. Subämnen visas om din institution är angiven som medverkande på subämnessidan.

 

 

Visar de forskargrupper där institutionen är angiven som medverkande.

  • Överst på sidan finns ingress, beskrivningstext och innehållsbox. Texten ska linjera med innehållsboxens nederkant. 
  • Om listan innehåller fler än sex objekt visas en filtreringsfunktion. Filtreringsfunktionen söker i rubrik och ingress för forskargruppen. 
 

Visar de forskningsprojekt där institutionen är angiven som ansvarig eller medverkande.

  • Överst på sidan finns ingress, beskrivningstext och innehållsbox. Texten ska linjera med innehållsboxens nederkant. 
  • Om listan innehåller fler än sex objekt visas en filtreringsfunktion. Filtreringsfunktionen söker i rubrik och ingress för forskningsprojektet. 
  • Det finns filter för om projektet är pågående eller avslutat och om institutionen är projektansvarig eller medverkande.
 

En huvudartikel som presenterar publikationer (inklusive avhandlingar vid institutionen). 

  • Det finns ett integrerat sök i DiVA för institutionens publikationer längst ner på sidan med länkad knapp upptill. I sökfältet anges fritext och kan filtreras på typ av publikation, årtal samt listordning efter årtal, bokstavsordning av titel eller författare. 
  • Du kan länka till utsökningar på institutionen i DiVA, ev. uppdelat på artiklar, avhandlingar, examensarbeten, etc. Om fälten i DIVA-formulären för t.ex. forskargrupp, ämne och/eller projekt har fyllts i, så går det att göra en mer smal utsökning och länka dit. 
  • Du kan lyfta nya publikationer, t.ex. med det specifika puffelementet (länkpuff i artikel). (Dock är bilden där i format Landscape).
  • Du kan hänvisa till att publikationer också listas på projektsidor (och sidor för forskargrupper om det är inlagt även där)
 

En huvudartikel som presenterar den forskningsinfrastruktur (nätverk, databaser, maskiner, etc) som kan knytas till institutionen. Varje infrastruktur kan beskrivas mer utförligt i en relaterad artikel vid behov. 

Denna info kan i vissa fall bo/skapas under ingången Om institutionen/organisation eller Om institutionen/Centra och andra enheter. Välj var infon ska bo och länka dit från den andra platsen.

 

Huvudartikel som listar och beskriver

  • Återkommande, tidigare och/eller planerade konferenser som institutionen arrangerar eller medverkar i (dela gärna upp det i de två kategorierna). För att presentera en tidigare konferens mer i detalj, rekommenderas att sammanfattningar görs i relaterade artiklar.
  • "Serier" med öppna föreläsningar. 
  • Forskningsseminarier vid institutionen och/eller andra seminarier som de egna forskarna medverkar i.
  • Lyft gärna upp aktuella konferenser och öppna föreläsningar i det specifika puffelementet (länkpuff i artikel).
  • OBS! Sidan är inget arkiv för tidigare evenemangssidor. Beskrivning av tidigare evenemang skapas i en ny relaterad artikel.

OBS! Själva konferensen i sig kan med fördel göras i evenemangsverktyget. 

 

 

En huvudartikel som ska vara en inspirationsartikel för att börja forska vid institutionen, främsta målgrupp från presumtiv förstagångsstudent till senare.

  • Intervjuer med doktorander och forskare
  • ev. forskarskola

Ska synka med och koppla/länka till:

  • informationen om forskarutbildning under den egna utbildningsingången,
  • det som beskrivs på subämnessidorna (under rubriken Forskarutbildning),
  • den centrala sidan och det som det länkas till där, su.se/forskning/borja-forska,
 

Relevanta kontaktuppgifter för forskning. Förslag på indelning och rubriker:

H2: Presskontakt

Till exempel för tydligare kontakt till presskontakt.

H2: Ämnesföreträdare

Till exempel för tydligare kontakt till ämnesföreträdare.

H2: Ämnen

Kan inledas med ämnesföreträdare och sedan profillistor per ämne eller kategori (t.ex. forskare/doktorander).

H2: Vem forskar om vad

Här kan man lista forskare mer populärvetenskapligt och skapa så kallade “expertlistor” som riktar sig till framför allt press. Om det är en omfattande lista så kan den skapas i en relaterad artikel.  
Den här typen av lista kan även bo under ingången Om institutionen/Om oss.

På denna sida