Stockholms universitet

Forskningsprojekt Levande kust

Projekt Levande kust vill visa att det är möjligt att återfå en bra miljö i övergödda havsvikar. Projektets erfarenheter och resultat har sammanfattats i en bok som beskriver hur övergödda skärgårdsområden kan restaureras och vad det kostar.

2011 startade projektet Levande kust i Björnöfjärden i Värmdö kommun. Fjärden var då en av Stockholms skärgårds mest övergödda fjärdar med stor utbredning av syrefria bottnar. Sedan dess har en rad åtgärder genomförts både på land och i fjärden. Idag har Björnöfjärden bra vattenkvalitet, ett rikt växt- och djurliv, och på väg mot ett naturligt fisksamhälle och syresatta bottnar med bottendjur.

Projektets erfarenheter och resultat har sammanfattats i en bok som beskriver hur övergödda skärgårdsområden kan restaureras och vad det kostar. Förhoppningen är att den kan bidra till att åtgärderna genomförs på fler platser runt Östersjön. Vitboken beskriver projektets genomförande, resultat, kostnader, slutsatser och rekommendationer.

BalticSea2020 är initiativtagare och huvudfinansiär till forskningsprojektet Levande kust. Sedan 2019 är Östersjöcentrum vid Stockholms universitet värd för projektet.

Levande kust - restaurering av en skärgårdsvik (6742 Kb)

Slutsater och rekommendationer från projektet Levande kust (5812 Kb)

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Linda Kumblad

Docent

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Linda Kumblad. Foto: Niklas Björling/SU

Medlemmar

Emil Rydin

Docent

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Zhihao Xu

Postdoktor

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Zhihao Xu

Bo Gustafsson

Forskare

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Bo Gustafsson

Erik Gustafsson

Forskare

Stockholms universitets Östersjöcentrum
Erik Gustafsson, foto: Niklas Björling/SU

Publikationer

Mer om projektet

Så ska östersjön räddas - vik för vik

För att förbättra miljön i viken har en rad åtgärder gjorts, exempelvis förbättrade enskilda avlopp, strukturkalkning, sedimentationsdammar med kalkfilterbäddar och åtgärder på hästgårdar. För att stoppa läckaget från bottnarna användes en sjörestaureringsmetod för första gången i en havsmiljö. Åtgärderna har minskat fosfortillförseln med omkring 70 procent och fjärden är nu på väg mot ett naturligt fisksamhälle med syresatta bottnar och rikt djurliv. Läs mer:

Så ska Östersjön räddas - vik för vik

Projektet Levande kust uppmärksammas i ett stort reportagei Svenska Dagbladet:

Levande kust väckte liv i Björnöfjärden

Naturutställning

I Björnöfjärdområdet på Ingarö finns en naturutställning som sammanfattar de genomförda åtgärderna i Levande kust. Utställningen är gratis och öppen året runt. På denna sida hittar du samtliga av utställningens skyltar för nedladdning, information som kan vara både roligt och lärorikt att läsa innan eller efter ett besök på naturutställningen. Eller bara för att lära sig mer om Östersjön!

För skolklasser som besöker utställningen finns även instuderingsfrågor till varje skylt, med illustrationer av Anna-Lena Lindqvist. Klicka här för att ladda ned dem.

Naturutställningen finns vid Säby säteri på Ingarö. Den är tillgänglig för alla året runt.