Kritisk teori och teoretisering, 7,5 hp

Institutionen för kultur och estetik, i samarbete med Kriminologiska institutionen, ger en kurs inom ramen för Humanistiska fakultetens forskarskola. Kursen ges under vårterminen 2025 och på campus.

 

Kursens innehåll

Kursen erbjuder en studiemiljö där föreläsare och doktorander arbetar tillsammans för att utveckla teori från ett befintligt empiriskt material. Avstampet tas i en kritiskteoretisk tradition i bred mening. I fokus står teorins förmåga att samtidigt redogöra för grundläggande sociala maktrelationer och inneboende emancipatoriska möjligheter, samt att belysa tidigare osedda förhållanden i ett empiriskt material.

Tillsammans med inbjudna gäster utforskar vi flera kritiska teorier (exempelvis från Frankfurtskolan, feminism och marxism till kritisk rasteori, postkoloniala studier, begärsteori, klimatkritik och queer-teori) och undersöker hur dessa formulerar idéer om immanenta motsättningar, maktrelationer, samhällsaktörer och strukturer samt dessas överskridande. Kursen diskuterar vidare erfarenheter av olika tillvägagångssätt i syfte att förstå vilken relevans kritisk teori har i samtiden och införliva teoretiserande som en vetenskaplig uppgift i avhandlingsarbetet.

 

För godkänt resultat på kursen ska studenten kunna:

  • redogöra uttömmande för olika ansatser av kritisk teori och hur de förhåller sig till varandra
  • diskutera utförligt den centrala relationen mellan makt och emancipation inom minst en ansats
  • behärska grunddragen i teoretiseringens hantverk som begreppsliggörande, att generalisera analytiska slutsatser och att utveckla ett övergripande ramverk
  • urskilja ansatser till nya teorier i det egna avhandlingsprojektets empiriska material
  • ta välgrundad ställning till kritiska teoriers relevans inom dagens humaniora och samhällsvetenskap
 

Obligatoriska moment

De muntliga examinationerna kan vid behov ersättas av individuella skriftliga uppgifter som tilldelas av examinator.

Examination

Två kortare (ca 1 000 ord) reaction papers om relationen makt och emancipation inom två ansatser, som också presenteras muntligt under kursen.

Ett kurspapper om 4 000 ord som föregås av kortare PM (500 ord) och problematiserar en tredje ansats på kursen (utöver de två som behandlats i reaction papers) samt diskuterar dess relevans för det egna forskningsfältet.

Undervisning

Kursen består av föreläsningar, seminariediskussioner samt presentationer av doktorander.

 

OBS. Kursen ges endast på campus.

 

Period: 20 januari – 19 februari 2025

Kursdatum: TBA

Undervisningsspråk: Kursens undervisningsspråk är huvudsakligen svenska.

Kursplan: Kursplan IH1630F (107 Kb)

 

Anmälningstid

Anmälningsperioden för kurser med start under vårterminen 2025 äger rum mellan den 15 maj och den 15 juni, samt den 15 november och 15 december. Därefter skickas en bekräftelse ut till alla som har fått en plats på kursen. Efter den andra anmälningsperiodens slut gäller principen "först till kvarn" för vårterminens kurser, det vill säga att lediga platser fördelas allteftersom anmälningar kommer in.

Ansökan

En särskild ansökningsblankett ska användas för doktoranders ansökan om plats på en kurs. Handledaren (el. motsvarande) måste tillstyrka doktorandens ansökan med en motivering till varför doktoranden ska gå kursen. Det är också handledaren som skickar in anmälan till forskarskolan@hum.su.se.

Doktorander antagna vid annat lärosäte än Stockholms universitet ska bifoga intyg om registrering i Ladok (eller motsvarande) som styrker att doktoranden är antagen till utbildning på forskarnivå.

Ansökningsblankett för plats på fakultetsgemensam kurs (294 Kb)

Vem kan söka?

Doktorander vid Humanistiska fakulteten har förtur till platserna. Målet är att samtliga intresserade doktorander inom fakulteten ska beredas plats. Externa doktorander, såväl från Stockholms universitet som från andra lärosäten, kan erbjudas plats på en kurs i mån av plats.

Externa doktorander registreras i Ladok så att fakultetsnämnden har möjlighet att följa upp samtliga deltagande i en kurs. Alla kurser inom Humanistiska fakultetens forskarskola är avgiftsfria och öppna för alla som är antagna till utbildning på forskarnivå, oavsett fakultet eller lärosäte.

 

Kontakt

Kursledning: Karolina Enquist Källgren och Magnus Hörnqvist

Kursens benämning på engelska: Critical Whiteness Studies

Kursen ges av Institutionen för kultur och estetik i samarbete med Kriminologiska institutionen.

Forskningssekreterare
På denna sida