Kritiska vithetsstudier, 7,5 hp

Institutionen för kultur och estetik ger en kurs inom ramen för Humanistiska fakultetens forskarskola. Kursen ges under höstterminen 2024, och endast på campus.

 

Kursens innehåll

Kritiska vithetsperspektiv har använts inom svensk forskning under ungefär 20 år, inom ämnen som historia, idéhistoria, konstvetenskap, filmvetenskap, sociologi, arkeologi, juridik, genusvetenskap och utbildningsvetenskap liksom inom konstnärlig forskning. Kursen introducerar och diskuterar hur kritiska vithetsperspektiv kan användas i forskning inom olika discipliner med särskilt fokus på teoretiska och metodologiska frågor.

Uppmärksamhet riktas på skillnader och likheter mellan olika discipliner och mellan undersökningsmaterial från olika tider och olika platser, exempelvis vilka olikheter som uppstår när kritiska vithetsperspektiv appliceras på svenskt eller nordeuropeiskt material jämfört med exempelvis holländskt, brittiskt eller amerikanskt. Kursen vänder sig främst till forskarstuderande inom humaniora och samhällsvetenskap men kan även vara till nytta för kvalitativa studier inom andra fakulteter.

I kursen studeras såväl texter som blivit klassiker inom kritiska vithetsstudier som aktuell och pågående forskning.

 

För godkänt resultat på kursen ska studenten kunna:

  • redogöra för framväxten och utvecklingen av kritiska vithetsperspektiv och relatera det till närliggande forskningsperspektiv
  • reflektera kritiskt för hur kritiska vithetsperspektiv kan användas inom olika discipliner och på olika slags undersökningsmaterial
  • självständigt och kritiskt kunna använda centrala begrepp inom fältet
  • tillämpa kritiska vithetsperspektiv på undersökningsmaterial inom den egna disciplinen
  • redovisa resultat av vithetskritiska undersökningar muntligt och skriftligt i vetenskaplig form
 

Obligatoriska moment

Deltagande i undervisningen är obligatorisk (80%).

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande i undervisningen, en skriftlig hemuppgift, samt en muntlig presentation.

Undervisning

Studenternas aktiva medverkan på seminarier är avgörande för kursens utformning och
studentgruppens forskningsintressen och ämnestillhörigheter kommer påverka dess faktiska inriktning.

 

OBS. Kursen ges endast på campus.

 

Period: höstterminen 2024

Kursdatum: TBA

Undervisningsspråk: Undervisningen sker på svenska, andra skandinaviska språk samt engelska.

Kursplan: Kursplan KV1001F (100 Kb)

 

Anmälningstid

Anmälningsperioden för kurser med start under höstterminen 2024 äger rum mellan den 15 maj och den 15 juni. Därefter skickas en bekräftelse ut till alla som har fått en plats på kursen. Efter respektive anmälningsperiods slut gäller principen "först till kvarn" för innevarande termins kurser, det vill säga att lediga platser fördelas allteftersom anmälningar kommer in.

Ansökan

En särskild ansökningsblankett ska användas för doktoranders ansökan om plats på en kurs. Handledaren (el. motsvarande) måste tillstyrka doktorandens ansökan med en motivering till varför doktoranden ska gå kursen. Det är också handledaren som skickar in anmälan till forskarskolan@hum.su.se.

Doktorander antagna vid annat lärosäte än Stockholms universitet ska bifoga intyg om registrering i Ladok (eller motsvarande) som styrker att doktoranden är antagen till utbildning på forskarnivå.

Ansökningsblankett för plats på fakultetsgemensam kurs (294 Kb)

Vem kan söka?

Doktorander vid Humanistiska fakulteten har förtur till platserna. Målet är att samtliga intresserade doktorander inom fakulteten ska beredas plats. Externa doktorander, såväl från Stockholms universitet som från andra lärosäten, kan erbjudas plats på en kurs i mån av plats.

Externa doktorander registreras i Ladok så att fakultetsnämnden har möjlighet att följa upp samtliga deltagande i en kurs. Alla kurser inom Humanistiska fakultetens forskarskola är avgiftsfria och öppna för alla som är antagna till utbildning på forskarnivå, oavsett fakultet eller lärosäte.

 

Kontakt

Kursledning: Jeff Werner

Kursens benämning på engelska: Critical Whiteness Studies

Kursen ges av Institutionen för kultur och estetik

Forskningssekreterare
På denna sida