Litteraturvetenskaplig metod, 7,5 hp

Institutionen för kultur och estetik ger en kurs inom ramen för Humanistiska fakultetens forskarskola. Kursen ges under vårterminen 2024.

 

Kursens innehåll

Kursen undersöker metodbegreppets betydelse, funktion och historia inom litteraturvetenskapen – med utblick mot humanvetenskaperna i stort. Dess utgångspunkt är föreställningen om den vetenskapliga metoden som garant för vetenskaplighet samt den kritik som samma tanke genererat. Kursen belyser ”metodologins” genomslag inom litteraturvetenskapen under dess ämnesformativa period samt dess gradvisa upplösning under ämnets vändning mot ”teori” som kunskapsgenererande faktor. Men vilken funktion får metodbegreppet när det frigjorts från sin epistemologiska a priori-funktion? Vad betyder ”metod” i samtida litteraturvetenskaplig framställning?

För att undersöka detta prövar kursen dels att förstå metod i termer av praktik, det vill säga att identifiera den vetenskapliga framställningen som en produkt av vissa invanda handgrepp (exempelvis skriva, citera, kommentera, notera, anteckna), och dels att förstå metod i termer av läsning. Det senare perspektivet, som i postkritisk diskussion identifierats som ”metodfrågans återkomst”, aktualiserar nykritikens närläsning men adderar andra, samtida läsarter som fjärrläsning, misstänksam läsning, reparativ läsning, ytläsning med flera.

 

För godkänt resultat på kursen ska studenten kunna:

  • redogöra översiktligt för metodbegreppets historiska betydelse och funktion inom litteraturvetenskapen
  • reflektera kritiskt över metodbegreppets relevans, funktion och utmaningar idag
  • självständigt använda kursens centrala begrepp och perspektiv för att diskutera metod i termer av praktik och läsning
  • kritiskt diskutera och analysera kursens alternativa metodbegrepp med utgångspunkt i kurslitteraturen och i förhållande till den egna forskningen
 

Obligatoriska moment

Deltagande i undervisningen är obligatorisk.

Examination

Examination sker i form av en skriftlig uppgift på ca 10 sidor. Uppgiften består i att undersöka ”metoden” i en litteraturvetenskaplig framställning, inte såsom den presenteras, utan såsom den framträder utifrån kursens ovan nämnda alternativa perspektiv på metod, det vill säga att besvara frågan hur är en valfri undersökning är gjord i termer av praktik eller läsning.

Undervisning

Upplägget bygger på introducerande föreläsningar och seminariediskussioner av de frågeställningar, perspektiv och begrepp som kurslitteraturen behandlar (ca 1000 sid.). En muntlig presentation av uppgiften ges vid sista tillfället och kommentarer från seminariet ska arbetas in i examinationsuppgiften.

NB! Kursen ges på campus. Bortsett från första och sista seminariet är det även möjligt att delta online.

Undervisningsspråk: Undervisningen sker på svenska.

Period: andra halvan av vårterminen 2024

Kursplan: Kursplan LV1002F (240 Kb)

 

Ansökan

En särskild ansökningsblankett ska användas för doktoranders ansökan om plats på en kurs. Handledaren (el. motsvarande) måste tillstyrka doktorandens ansökan med en motivering till varför doktoranden ska gå kursen. Det är också handledaren som skickar in anmälan till forskarskolan@hum.su.se.

Doktorander antagna vid annat lärosäte än Stockholms universitet ska bifoga intyg om registrering i Ladok (eller motsvarande) som styrker att doktoranden är antagen till utbildning på forskarnivå.

Ansökningsblankett för plats på fakultetsgemensam kurs (294 Kb)

Vem kan söka?

Doktorander vid Humanistiska fakulteten har förtur till platserna. Målet är att samtliga intresserade doktorander inom fakulteten ska beredas plats. Externa doktorander, såväl från Stockholms universitet som från andra lärosäten, kan erbjudas plats på en kurs i mån av plats.

Externa doktorander registreras i Ladok så att fakultetsnämnden har möjlighet att följa upp samtliga deltagande i en kurs. Alla kurser inom Humanistiska fakultetens forskarskola är avgiftsfria och öppna för alla som är antagna till utbildning på forskarnivå, oavsett fakultet eller lärosäte.

Anmälningstid

Anmälningsperioden för kurser med start under vårterminen 2024 äger rum mellan den 15 november och den 15 december. Därefter skickas en bekräftelse ut till alla som har fått en plats på kursen. Efter respektive anmälningsperiods slut gäller principen "först till kvarn" för innevarande termins kurser, det vill säga att lediga platser fördelas allteftersom anmälningar kommer in.

 

Kontakt

Kursledning: Thomas Götselius

Kursens benämning på engelska: Literary Method

Kursen ges av Institutionen för kultur och estetik

Forskningssekreterare
På denna sida