Disputation: Sharon Lindberg

Disputation

Datum: fredag 18 oktober 2024

Tid: 13.00 – 16.00

Plats: Lilla hörsalen, DSV, Borgarfjordsgatan 12, Kista

Välkommen till en disputation på DSV! Sharon Lindberg presenterar sin avhandling om hur yrkesverksamma inom digital teknikdesign förhåller sig till etik.

18 oktober 2024 presenterar Sharon Lindberg sin doktorsavhandling på Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet. Titeln är ”Design Ethics at Work”.

Doktorand: Sharon Lindberg, DSV
Opponent: Turkka Keinonen, Aalto University, Finland
Huvudhandledare: Ola Knutsson, DSV
Handledare: Chiara Rossitto och Petter Karlström, DSV

Kontaktuppgifter till Sharon Lindberg

Disputationen genomförs i DSVs lokaler i Kista, med start klockan 13.00.

Hitta till DSV

 

Sammanfattning

Forskning inom människa–datorinteraktion (MDI) har pekat på utmaningen att integrera etik i teknikdesign, och att yrkesverksamma inom digital teknikdesign behöver stöd för att bli mer medvetna om etiska frågor och utveckla sin förmåga att designa etiskt. Trots omfattande forskning och akademiska förslag kring dessa utmaningar används sällan forskningsresultaten i praktiken. För att överbrygga detta gap undersöker denna avhandling hur yrkesverksamma inom digital teknikdesign (hädanefter kallade designers) förstår, tillämpar och föreställer sig etik i sitt arbete. Detta har undersökts genom kvalitativa intervjuer och samskapande workshops.

Forskningsresultaten visar att designers generellt sett är obekanta med etik, och snarare fokuserar på affärsrelaterade mått såsom ”bounce rates” och fakturerbara timmar än etik. Dessutom visar empirin att det råder oklarhet kring vem som bär det etiska ansvaret, som kan betraktas som någon annans problem eller till och med som ”tråkigt”. Kopplingen till etik försvagas ytterligare av att de etablerade arbetssätten sällan har ett tydligt fokus på etik.

För att bemöta detta föreslår avhandlingen att etik behöver erkännas som en kritisk och akut fråga som kräver aktiv uppmärksamhet. Den presenterar också en rad koncept och verktyg – såsom ”safe spaces” och en designbrief – som har samskapats med designers för att främja etik i designarbetet. Slutligen, med inspiration från kunskapsområdet ”communities of practice”, föreslår avhandlingen att etik bör betraktas som en kollektiv insats där etisk kunskap och praktik effektivt kan kultiveras genom gemensam utforskning.

Avhandlingen bidrar med användbar kunskap för forskare som vill studera och utveckla etisk designpraktik, samt för designers som strävar efter att öka medvetenheten om etik både hos sig själva och i sina ”communities”.