Studera utomlands

Att studera utomlands en eller två terminer är en fantastisk möjlighet för dig att prova på en ny akademisk miljö och öka din förståelse för andra länders kultur, språk och samhälle. Det finns flera olika möjligheter att åka på utbytesstudier utomlands under din studietid hos oss vid Institutionen för svenska och flerspråkighet.

En tids vistelse vid ett utländskt lärosäte ger dig möjligheten att bredda och/eller fördjupa dina ämneskunskaper, lära känna en annan akademisk miljö och förbättra dina språkkunskaper. Det kan också vara ett sätt att skaffa utlandserfarenheter inför framtida arbetsliv, särskilt om du vill jobba internationellt hemma eller i ett annat land.

Det finns flera olika möjligheter att åka på utbytesstudier under din studietid vid Institutionen för svenska och flerspråkighet. Antingen åker du via institutionens utbytesavtal, via Stockholms universitets centrala avtal, eller så studerar du utomlands på egen hand som så kallad "free mover". Som student eller doktorand finns möjlighet att ansöka om Erasmusstipendium för utlandspraktik inom ramen för programmet Erasmus+.

Mer om att studera utomlands

 

Utbytesstudier inom Europa, inklusive Norden och Baltikum

Genom Nordplus nätverket och Europeiska kommissionens utbildningsprogram Erasmus+ kan du åka på utbytesstudier till Institutionen för svenska och flerspråkighets partneruniversitet runt om i Europa och få stipendium under studietiden. Idag har vi avtal med drygt 40 partneruniversitet i länder till exempel Frankrike, Italien, Belgien, Tyskland, Polen och Tjeckien. Du kan även åka via de enskilda partneruniversitet institutionen har avtal med.

Du kan byta ut en termins studier i Stockholm mot en termin vid ett annat nordiskt universitet eller resa till ett EU-land under en eller två terminer.

Som student hos oss vid Institutionen för svenska och flerspråkighet har du mycket goda möjligheter att kunna åka på utbyte inom Erasmus+.

Du kan byta en termins studier vid Stockholms universitet mot en termin vid ett annat nordiskt eller ett baltiskt universitet.

Studieutbyte sker inom ramen för Nordplus: Nordiska ministerrådets program för samarbete och utbyte inom Norden och Baltikum.

Du hittar all information på universitets webbplats:

Nordplus

Nordlys Erasmus+ ger dig chansen att uppleva språkliga och kulturella likheter i de nordiska länerna, samtidigt som du får ta del av Nordens olikheter och nyanser. Ett utbyte inom Norden ger dig ett nytt perspektiv på dina studier, ett stort kursutbud och en utbildning av hög kvalitet.

Du kan byta ut en termins studier vid Stockholms universitet mot en eller två terminer vid ett europeiskt universitet inom ramen för Erasmus+.

Erasmus+ är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom bland annat utbildning.

Du hittar all information på universitets webbplats:

Erasmus+

Du kan söka till utbytesstudier via Institutionen för svenska och flerspråkighet en gång per termin:

  • 5 januari–15 februari för utbyte med start höstterminen
  • 15 augusti–15 september för utbyte med start vårterminen

Du söker i två steg: Först ansöker du om att Institutionen för svenska och flerspråkighet ska nominera dig till partneruniversitetet, det vill säga det mottagande lärosätet. Om du blir nominerad ska du därefter göra ansökan direkt till det lärosätet.

Steg 1: Ansök om nominering

Du ansöker om nominering digitalt i systemet Mobility Online. Då ska du lista dina första-, andra- och tredjehandsval och preliminära kursval.

  1. Alla ansökningar som har kommit in i tid, gås igenom av utbyteskoordinator tillsammans med studierektor/handledare som sedan fattar beslut om nominering.
  2. Du som har sökt får svar via e-post och du måste lämna in svar (ja eller nej) på nomineringen inom en viss utsatt tid.
  3. Du som har tackat ja till nomineringen kommer att få information om hur du söker till det mottagande lärosätet och vägleds av utbyteskoordinatorn vidare i processen.

Urvalskriterier

Alla ansökningar som har kommit in i tid bedöms utifrån följande rangordning:

  1. Ansökan är komplett. Ofullständiga ansökningshandlingar behandlas inte.
  2. Tidigare utbytesstudier. Företräde ges till dig som inte tidigare har deltagit i utbytesstudier genom Stockholms universitet.
  3. Studieresultat. Vid eventuell konkurrenssituation med fler sökande än antalet tillgängliga utbytesplatser baseras urvalet i första hand på studieresultat. Vi använder oss av metoden uträknat viktat medelbetyg på samtliga avslutade kurser vid Stockholms universitet.

Det är Institutionen för svenska och flerspråkighets utbyteskoordinator som tillsammans med studierektorn för respektive ämne tar beslutet om vilka studenter som ska nomineras.

Alla som har ansökt om nominering får besked om ansökan beviljas eller avslås.

Steg 2: för nominerade studenter

Ansök efter instruktion. När du har blivit nominerad får du ansökningsinformation till ditt lärosäte mejlad till dig av vår utbyteskoordinator.

När du blivit nominerad (och efter avslutat utbyte) ska du göra ett språktest online. Om du vill åka till ett land där du kommer att studera ditt B- eller C-språk och känner dig osäker på hur det ska gå med språket, finns också möjlighet att gå en förberedande språkkurs online.

Du hittar all information om språkförberedelser på universitets webbplats:

Språktest och kurser för utresande Erasmusstudenter

 

Se rubriken Stipendier nederst på denna sida.

Stipendier

 

Utbytesstudier utanför Europa

Genom Stockholms universitets övergripande avtal (för hela universitetet) kan du åka på utbytesstudier till länder utanför Europa.

  • Utbytet ger inga stipendier, men utbildningen är kostnadsfri.
  • Du behöver normalt söka ett år i förväg – så var ute i god tid!

north2north är ett nätverk inom University of the Arctic där universitet och högskolor som ligger runt polcirkeln samarbetar.

Du hittar all information på universitets webbplats:

north2north – utbytesplats med stipendium

Ansökningsperioder

  • 1–30 november för utbyte med start hösttermin
  • 1–30 april för utbyte med start vårtermin.

Restplatser

Eventuella restplatser utlyses:

  • 15 januari–15 februari för utbyte med start hösttermin
  • 15 augusti–15 september för start vårtermin.

Det är Sektionen för internationell mobilitet som ansvarar för universitetets centrala utbytesavtal och för utbytesstudier till universitet utanför Europa.

Preliminärt kursval

Efter att du har fått en plats för utbytesstudier via Stockholms universitets centrala avtal, kommer Sektionen för internationell mobilitet vid Studentavdelningen att be dig skicka in ett preliminärt kursval som är preliminärt godkänt av din heminstitution (i detta fall Institutionen för svenska och flerspråkighet). Detta görs för att säkerställa att de kurser du tänkt läsa kan tillgodoräknas i din examen och passar in i eventuellt program du läser hos oss.

Du hittar all information på universitets webbplats:

Utlysningar

För att vi på Institutionen för svenska och flerspråkighet ska kunna bedöma dina kurser är det viktigt att du samtidigt mejlar en lista med de kurser du planerar att läsa, med länkar till kursinnehåll. Mejla till:
exchange.svefler@su.se

Civis – European Civic University Alliance är en allians inom Erasmus+.

Som student vid Stockholms universitet kan du söka utbytesplats inom Civis under en hel termin. Det kan du göra oavsett ämnesområde, institutionstillhörighet, om du studerar på grundnivå, avancerad nivå eller doktorandnivå.

Om du blir antagen till ett partneruniversitet inom Civis kan du ansöka om ett Erasmus-stipendium.

Vill du få utlandserfarenhet men inte vara borta en hel termin? Civis-alliansen erbjuder även flera kurser för studenter som vill läsa en kort kurs på ett eller flera partneruniversitet i Europa.

Civis-kurser

  • är avgiftsfria för Civis-studenter (med några undantag för avgiftsbetalande studenter)
  • ger möjlighet att ansöka om finansiering för resan och boendet (söks via hemuniversitetet).

Utbytesperiod

Ansökningsperiod
Hösttermin eller läsår höst/vår 1–30 november
Vårtermin 1–30 april

Du hittar all information på universitets webbplats:

Civis Erasmus+

När du blivit nominerad (och efter avslutat utbyte) ska du göra ett språktest online. Om du vill åka till ett land där du kommer att studera ditt B- eller C-språk och känner dig osäker på hur det ska gå med språket, finns också möjlighet att gå en förberedande språkkurs online.

Du hittar all information om språkförberedelser på universitets webbplats:

Språktest och kurser för utresande Erasmusstudenter

Se rubriken Stipendier nederst på denna sida.

Stipendier

 

Utbytesmöjligheter för doktorander

Som doktorand har du många möjligheter att delta i utbyten. Du räknas både som student och personal och kan därför söka utlysningar som gäller båda dessa grupper. Utbytena som utförs inom ramen för Erasmus+ är stipendiefinansierade.

Du hittar all information på universitets webbplats:

Utbytesmöjligheter för doktorander

 

Praktisera utomlands

Skulle du vilja prova på att praktisera på ett företag eller i en organisation i ett annat europeiskt land?

Du hittar all information på universitets webbplats:

Praktik utomlands via Erasmus+

 

Skriva uppsats utomlands: Minor Field Studies

Vill du skaffa dig extra erfarenhet och meriter medan du skriver din uppsats? Då kanske Minor Field Studies – fältstudier utomlands är något för dig!

Minor Field Studies (MFS) är ett Sida-finansierat stipendieprogram för dig som önskar samla material till ett examensarbete/uppsats på plats i ett låg- eller medelinkomstland. Stipendiet ger dig praktisk erfarenhet från ett värdland och är en merit för en framtida internationell karriär.

Vi rekommenderar att du går på en informationsträff och ”MFS Application Writing Workshop” innan du skickar in din ansökan.

Du hittar all information på universitets webbplats:

Informationstillfällen om utlandsstudier

Minor Field Studies – fältstudier utomlands

 

Studera utomlands på egen hand

Du kan även studera utomlands utanför universitetets utbytesavtal. Om du göra det eller vill studera vid ett specifikt universitet som det inte finns ett utbytesavtal med, behöver du söka det på egen hand.

  • Fördelen med att resa på egen hand är att friheten är större: du kan till exempel bestämma själv vart du vill åka och hur länge du vill vara borta.
  • Nackdelen är att du i de flesta fall behöver betala en terminsavgift och att du inte kan få hjälp med ansökan.
  • Det finns dock många företag som arbetar med att hjälpa studenter med det praktiska.
  • Stockholms universitet erbjuder ingen administrativ hjälp till studenter som vill studera utomlands på egen hand.

Universitets- och högskolerådet (UHR) har information om vad som gäller:

Genom utbytesprogram eller på egen hand?

 

Studera utomlands med funktionsnedsättning

Du hittar all information om att studera utomlands om du har funktionsnedsättning, på universitets webbplats:

Utbytesstudier > Praktisk information > klicka på Studera utomlands med funktionsnedsättning

 

Sommarkurser i Norden: Nordkurs

Vill du ha mer nordiska språk och nordisk litteratur i din utbildning?
 

Som student i Sverige kan du då åka till Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island eller Norge på Nordkurs sommarkurs. Det är fantastisk möjlighet att få se våra grannländer på nära håll och samtidigt lära dig mer om Nordens språk och kulturer.

Nordkurs sommarkurser i Norden

Som student i övriga Norden (dvs. inte Sverige) kan du gå Nordkurs sommarkurs i Sverige, som ges i Stockholm eller Uppsala.

Du lär dig språket på plats där det talas, fördjupar dig i landets litteratur och utvecklar din interskandinaviska språkförståelse när du träffar kurskamrater från de olika nordiska länderna.

Nordkurs sommarkurs i Sverige

 

Studier i Stockholm för dig som studerar svenska/nordiska språk i utlandet

Du som läser svenska/nordiska språk vid ett utländskt universitet är välkommen att studera en eller två terminer som utbytesstudent hos oss.

Bilateralt avtal

Du som studerar vid något universitet som har ett bilateralt avtal med Stockholms universitet kan ansöka om utbytesplats inom avtalet.

Bilateralt avtal

Erasmus+

Du som studerar vid ett europeiskt universitet som har gällande utbytesavtal med vår institution kan söka utbytesplats för en eller två terminer.

Utbytesstudent i Stockholm via Erasmus+

Nordplus

Du som studerar vid ett nordiskt universitet och vill läsa svenska/nordiska språk hos oss kan söka utbytesplats: inom NORDLIKS om du redan läser svenska/nordiska språk, eller inom NORDLYS om du läser ett annat ämne.

Utbytesstudent i Stockholm via Nordplus

Du som redan har en utländsk grundexamen med svenska/nordiska språk som huvudämne är välkommen att söka till våra masterprogram i språkvetenskap.

Masterprogram i svenska, nordiska språk och svenska som andraspråk

Masterprogram i språkvetenskap med inriktning mot tvåspråkighet (HSPMO-TVÅS)

Du som inte uppfyller kravet för masterprogrammet kan söka till någon följande kurser:

Svenska som främmande språk, 30 hp (NS0222)

Akademisk svenska för andraspråkstalare, 30 hp (NS1122)

 

Stipendier

Du kan söka olika stipendier beroende på vilken typ av utbyte du åker på.

Om du är student eller forskare vid Stockholms universitet kan du ansöka om stipendier från universitetets stipendiestiftelser.

Du hittar mer information på universitets webbplats:

Stipendier

Nordplus är Nordiska Rådets program för livslångt lärande. Programmet finansierar bland annat stipendier för studentmobilitet för utbytesstudier och praktik. En fördel med Nordplus är att det är möjligt med stipendier även för korta utbyten (minst 5 dagar).

Du hittar all information på universitets webbplats (SU):

Nordplus (SU)

nordplusonline.org

Nordplus Network for Teacher Education NNTE (koordineras av Uppsala Universitet).

Via Studentavdelningen på Stockholms universitet är det möjligt att söka Nordlys stipendium för utbytesstudier  under 1–12 månader i Danmark, Finland, Island eller Norge. Utbytet kan ske hos något av universiteten som är medlemmar i nätverket.

Du hittar all information på universitets webbplats:

Nordlys Erasmus+

Erasmus+ är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte som innehåller olika typer av utbytesmöjligheter och stipendier. Programmet syftar till att öka studentmobilitet genom att finanisera stipendier för till exempel utbytesstudier.

Ett av stipendierna kan sökas för att göra en praktik både inom ramen för en kurs och som en icke poängivande praktik under sommaren eller efter examen.

Du hittar all information på universitets webbplats:

Stipendier för studier Erasmus+

Studentutbytesprogrammet erbjuder stipendier och studieplatser för en eller två terminer på ett av programmets partnerlärosäten i USA (Alaska), Kanada, Island, Grönland, Färöarna, Danmark, Finland och Norge.

För dig som åker genom north2north finns möjlighet att samtidigt ansöka om ett stipendium från Svenska institutet.

Du hittar all information på universitets webbplats:

north2north

MFS är ett stipendium för datainsamling i ett låg- eller medelinkomstland inför examensarbete på kandidat-, magister- eller masternivå. Särskilda villkor gäller för en MFS-uppsats, bland annat för tiden på plats (minst åtta veckor), uppsatsens ämne och språk.

Du hittar all information på universitets webbplats:

Minor Field Studies – fältstudier utomlands

 

Kontakt

För kontakt om Nordkurs sommarkurser, se:

Nordkurs sommarkurser i Norden

Nordkurs sommarkurs i Sverige

Utbyteskoordinator
På denna sida