Anpassa ditt kandidatprogram

Våra kandidatprogram har ett antal olika studiegångar så du har flera upplägg att välja på. Men dessutom kan du göra egna anpassningar, eller byta program.

Vi har fyra kandidatprogram och du kan läsa om programmen och deras olika studiegångar på deras sidor i utbildningskatalogen:

Kandidatprogram i matematik (NMATK)
Kandidatprogram i matematik och datavetenskap (NMDVK)
Kandidatprogram i matematisk ekonomi och statistik (NMESK)
Kandidatprogrammet i matematik och maskininlärning (NMMLK)

Det går att anpassa programmen mer än vad som står i studiegångarna (fast det medför en del eget ansvar) och du kan också byta program om du har ångrat dig.

 

Eget ansvar vid anpassningar

Du kan ofta göra egna anpassningar av programmet, om du vill fokusera särskilt på något ämne eller vill välja bort något som du inte är intresserad av. Då behöver du ta lite mer eget ansvar för att studierna ska gå ihop, och framför allt ska du tänka på examenskraven, förkunskapskrav till senare kurser, och schema.

Även om du tycker att du har tänkt på allt, kontakta studievägledningen om du ska göra denna typ av egna anpassningar. Du hittar kontaktuppgifter längst ner på sidan.

Hos oss kan du ta kandidatexamen i matematik, matematisk statistik eller datalogi. För varje examen finns ett antal obligatoriska kurser, och så behöver du ett antal valbara kurser (från en lista) och valfria kurser (som kan vara nästan vad som helst). Om du anpassar ditt program, se till att du fortfarande uppfyller kraven för examen.

Examenskrav och listor med valbara kurser

Kurser senare i programmet brukar ha kurser från tidigare i programmet som förkunskapskrav. Om du vill hoppa över en kurs bör du kolla om det finns andra kurser senare i programmet (som du vill eller måste läsa) som kräver kursen du hoppar över. I så fall kan det innebära att du inte kan läsa de kurserna och kan få luckor i studierna.

Om du hoppar över grundläggande kurser i matematisk statistik eller datalogi kan det exempelvis bli svårt att ändra dig till något av de spåren senare.

De kurser som vi har sagt att man ska kunna läsa parallellt i någon av studiegångarna i något av programmen, ser vi till att de faktiskt kan läsas parallellt och inte har undervisning samtidigt. Vi försöker också se till att andra kombinationer som vi tror att studenter kan vilja läsa parallellt inte ska ha föreläsningar samtidigt men du bör också kolla själv, om du gör egna anpassningar av programmet, att ditt schema kommer att fungera.

Schemat brukar i stort sett vara bestämt redan när anmälan till kurserna öppnar, men är inte alltid kopplat till nästa termins kurstillfälle (de kan snarare vara kopplade till ett kurstillfälle som redan har passerat, för att schemat måste kopplas till ett kurstillfälle men läggs tidigare än kurstillfällen skapas) så länkar i utbildningskatalogen kanske inte fungerar. Sök i så fall på kurskoden direkt i TimeEdit.

Här kan du söka fram scheman

 

Hur anpassar jag?

Nedan finns lite tips om anpassningar, men du kan göra på andra sätt också. Tänk bara på att det är ditt eget ansvar att se till att du uppfyller examenskraven sen, se ovan.

Du kan räkna med upp till 30 hp kurser på avancerad nivå (även kallade masterkurser) i din kandidatexamen om du vill fördjupa dig extra. Kurser där första siffran i kurskoden är en 7:a (till exempel DA7065, MM7029 och MT7047) har bara grundnivå-kurser som förkunskapskrav så många av dessa kan du vara behörig till redan under kandidaten.

I denna översikt över våra kurser kan du se när de flesta av våra kurser brukar gå

Datalogi och matematisk statistik

Du som vill inrikta dig mot datalogi rekommenderas att läsa de kurser som ingår i studiegång datalogi i kandidatprogrammet i matematik och datavetenskap.

Du som vill inrikta dig mot matematisk statistik rekommenderas att läsa de kurser som ingår i studiegång matematisk statistik i något av våra kandidatprogram, länkar högst upp på sidan (det är lite skillnad på rekommenderade kurser i den studiegången beroende på program, så jämför och se vad du föredrar). Utöver detta finns det ytterligare kurser från listan av valbara kurser i matematisk statistik.

Matematik

Du kan läsa både Matematik I och alla fyra Matematik II-kurserna under första året, och därefter är du behörig till de mer fördjupade kurser som heter något på Matematik III, och till en del kurser på avancerad nivå.

Tänk på att även vissa kurser i matematik kräver någon kurs i datalogi eller matematisk statistik. Om det är några senare kurser du tycker verkar intressanta, titta gärna vad som krävs för dem. Kontakta studievägledningen innan du gör egna anpassningar av programmet.

 

Byta program

Vill du byta program? Om du redan har klarat första delen av programmet som du vill byta till så kan du bli antagen till senare del av programmet, och på det sättet byta program. Kontakta studievägledningen för antagning till senare del av program.

Vad betyder det att ha klarat första delen?

För att bli antagen till termin två av ett program (i början av vårterminen) måste du ha klarat hela Matematik I. För att bli antagen till andra året av ett program (kring sommaren) så ska du ha klarat ungefär de kurser som ingår under första året av programmet, fast om det är någon kurs som skiljer sig för att du har gått ett annat program innan så går det vanligen bra också. Och motsvarande för senare i programmet, om du har klarat motsvarande tre eller fyra eller fem terminer.

 

Kontakt

Studievägledning datalogi och beräkningsteknik
Studievägledning matematik och matematisk statistik

Sök bland våra utbildningar