Egen psykoterapi

Den egna terapin ska ge studenten möjlighet till erfarenhetsbaserad kunskap och personutveckling.

Oavsett framtida inriktning som psykolog och framtida yrkesroll är det en förutsättning att ha god självkännedom med förmåga att kunna växla mellan egna och andras perspektiv på problem och hur de kan lösas.

Egen psykoterapi, en presentation (429 Kb)  (uppdaterad 2024-03-12)

Anmälan om egenterapi (läs mer under Kurskrav nedan)

 

Innehåll och upplägg

I momentet Egen psykoterapi, 1,5 hp, på Psykologprogrammet, ges studenten egen erfarenhet av psykoterapi antingen i form av individualterapi under 25 sessioner eller i form av gruppsykoterapi eller motsvarande under 30 sessioner.

Den inriktning studenten väljer på den egna terapin har ingen betydelse för det val som senare görs avseende de psykoterapeutiska fördjupningskurserna. Det går alltså att själv gå i en annan terapiform än den man senare väljer att arbeta med.

 

Efter genomgången egenterapi förväntas den blivande psykologen:

  • Utifrån egna erfarenheter kunna beskriva betydelsen av att ingå och fullfölja ett psykoterapeutiskt kontrakt med ramar och målsättning, samt utifrån klientens perspektiv kunna redogöra för hur ett terapeutiskt förhållningssätt och terapeutens personlighet och samtalets form samverkar till att skapa en psykoterapeutisk process.
  • Kunna redogöra för hur deltagandet i en psykoterapeutisk process påverkat det egna professionella förhållningssättet.
  • På ett fördjupat sätt kunna reflektera över hur förändrade tanke- och handlingsmönster påverkat det egna klientarbetet och lärandet under terapikursen.
  • Kunna reflektera över hur egenterapin påverkat självkännedomen rörande egna styrkor och svagheter, samt visa en empatisk förståelse för klientperspektivet.
 

Innan egenterapi påbörjas ska studenten rapportera till kursansvarig vilken typ av terapi och vilken terapeut som kommer att bli aktuell via ett anmälningsformulär, ”Anmälan om egenterapi”. Sedan kursansvarig har givit ett godkännande går det bra att påbörja egenterapin.

Anmälan om egenterapi (nytt formulär 2023-03-14)

  • Terapin skall ske individuellt eller i grupp hos legitimerad psykoterapeut som bör vara psykolog. Terapeuten ska inte vara anställd på Psykologiska institutionen, eller vara kontrakterad av institutionen som lärare eller handledare.
  • Individualterapin skall pågå i minst 25 sessioner à 45 min (för antagna före vt 2014: 50 sessioner, efter dispens).
  • Gruppterapin skall pågå i minst 30 sessioner à 2x45 min (för antagna före vt 2014: 60 sessioner, efter dispens).
  • Terapin skall pågå med en frekvens av minst en gång i veckan. Om studenten går flera gånger i veckan får en av gångerna tillgodoräknas för momentet.
  • Studenten ska senast under termin 7 påbörja egen psykoterapi, individuellt eller i grupp.
  • Huvudregeln är att den egna terapin sker hos en och samma terapeut men studenten kan, om så önskas, dela upp den i två terapier. De får då inte löpa parallellt. Minst 60% ska ske hos en och samma terapeut. Studenten kan t ex gå 15 sessioner i individualterapi och 12 sessioner i gruppterapi eller 18 sessioner i gruppterapi och 10 sessioner i individualterapi. Det går också bra att välja att gå i två typer av individualterapi, t ex PDT 15 timmar och KBT 10 timmar.

Psykoterapin bör förläggas så att kollisioner med undervisningen undviks.

Den som under de senaste fem åren före psykologprogrammets början har genomgått egenterapi som uppfyller de krav som institutionen ställer kan få tillgodoräkna sig denna. Ansökan om tillgodoräknande inlämnas till kursansvarig för prövning (ger dock ej rätt till bidrag).

 

Lärandet under ett moment som Egen psykoterapi skiljer sig från övriga kurser på många sätt. Framförallt är lärandet procedurellt. En ”tyst” professions- och personlig kunskap utvecklas som inte alltid är så lätt att med ord beskriva. Examinationen av detta moment fokuserar därför på hur det emotionella, ”tysta” lärandet från egenterapin har kommit till uttryck i det egna klientarbetet.

  • Examination sker på T7 genom ett till kursansvarig examinator inlämnat intyg från leg. psykoterapeut om att psykoterapin inletts (ger 0,5 hp). På T9 – efter avslutad terapi och psykoterapeutisk fördjupningskurs – skriver studenten ett PM, som examineras, samt lämnar in ett intyg på att samtliga terapisessioner fullgjorts, om tidigare inlämnat intyg inte redan visat detta (ger 1 hp). Av samtliga intyg ska framgå tidsperiod under vilken terapin pågick, antal sessioner samt frekvens (minst en session/vecka). Intygen skickas/lämnas till kursansvarig i pappersform.

    I PM:et ska ett resonemang föras om den direkta och indirekta betydelsen av egenterapin inom följande områden: den egna professionella utvecklingen, klientarbetet, handledningssituationen och det teoretiska lärandet under fördjupningskursen. Även om den privata, personliga nyttan varit god (eller inneburit en besvikelse) så är det inte det studenten ska resonera om. Terapeutens namn ska inte anges. Anvisningarna till PM skickas ut av kursansvarig i slutet av Psykoterapikursen. (Anvisningarna finns också som pdf nedan)
  • Evaluering sker vid samma tillfälle som inlämnandet av PM:et. Evalueringsblanketten delas ut tillsammans med anvisningarna till PM, men besvaras anonymt och ska inlämnas till expeditionen.

Anvisningar för PM samt evaluering (73 Kb)

 

Betyg

Betygsskalan är: Godkänd eller Underkänd.

 

Praktiska anvisningar

Se även FAQ nedan!

För individualterapi inklusive inledande intervjuer utgår bidrag för sammanlagt 25 timmar (50 efter dispens) à 400:- per session. Bidraget utgår för 1 session à 45 min/vecka.

För gruppterapi inklusive inledande intervjuer utgår bidrag för sammanlagt 30 sessioner (60 efter dispens) à 350:- per session. Bidraget utgår för 1 session à 90 min/vecka.

Utbetalning av bidraget från institutionen kan inte göras förrän studenten fått klartecken från kursansvarig att påbörja egenterapi. För utbetalning av bidraget gäller att blanketten ”Redovisning av utlägg för egen psykoterapi”, tillsammans med kvitto med tydliga datumangivelser för varje psykoterapisession skall mejlas vid slutet av varje kalendermånad till ekonomi@psychology.su.se.

Utlägg för egenterapi PP och PTU, SUPSY-57 (89 Kb)  (Word)

Om betalning skett mot faktura, ska originalfaktura samt kontoutdrag som visar utförd betalning där fakturareferens, belopp samt betalningsdatum tydligt framgår på kvittot bifogas mailet, för att bidraget ska betalas ut. Utbetalning görs inom 30 dagar till det konto som angetts.

För att ersättning skall kunna betalas ut måste studenten ansluta sitt bankkonto till Danske bank, som är den bank Stockholms universitet använder. Anvisningar för detta finns på danskebank.se/lonetjanst  För detta krävs Bank-ID och angivande av Stockholms universitets kundnummer: 79200.

Bidraget ges endast till aktivt studerande, varför det krävs att den studerande är registrerad och godkänd på 75% av möjliga kurspoäng vid utbetalningstillfället under den aktuella terminen.

Endast bidrag för terapitimmar som faktiskt genomförts utbetalas. Om studenten måste betala för terapitillfällen då denne varit frånvarande kan bidrag från institutionen inte begäras för dem.

Bidrag utbetalas för terapier som genomförs fr.o.m. termin 2 på psykologprogrammet.

Bidraget ska inte ses som norm för det arvode studenten kan vänta sig av en psykoterapeut. Bidraget kan aldrig överstiga kostnaden för sessionerna.

CSN betecknar kostnaden för den egna terapin som ”undervisningsavgift”. Det går därför att ansöka om ”merkostnadslån” för detta (för mer info, se CSN:s hemsida).

Den studerande väljer själv sin psykoterapeut. En rekommendation är att vända sig till någon av nedanstående föreningar som har medlemsförteckningar på sina hemsidor:

Psykoterapicentrum, www.psykoterapicentrum.se

Beteendeterapeutiska föreningen: www.kbt.nu

Svenska föreningen för kognitiva och beteendeinriktade terapier: www.sfkbt.se

Svenska psykoanalytiska föreningen: www.psykoanalys.se
(De allra flesta psykoanalytiker bedriver psykoterapi 1-2 ggr per vecka.)

Svenska föreningen för gruppsykoterapi och grupputveckling: www.gruppterapi.org

Teraply: www.teraply.se (även ej leg)

EXIS: www.existerapi.se

 

FAQ - Vanliga frågor om utlägg för egenterapi

OBS! Nya utläggsrutiner håller på att införas, med en ny blankett och uppdaterad FAQ. Återkom inom kort för den senaste informationen alltså!

Svar på några vanliga administrativa frågor i anslutning till detta kursmoment.

Hittar du inte svar på din fråga, kontakta ekonomi@psychology.su.se

Utläggen betalas ut cirka 30 dagar efter att alla underlag mailats in.

Fakturan/kvittot ska vara utställd på dig personligen för att du ska kunna få ersättning för dina utlägg. Du kan alltså inte be terapeuten skicka fakturan till någon annan, t.ex. ett företag, utan fakturan måste vara adresserad till dig.

Får du fakturan via e-post, spara den som pdf (eller gör en skärmdump där all information finns med) och bifoga ditt mail.

Om du betalar mot faktura, ta ett kvitto från din internetbank där det tydligt framgår att fakturan är betald, inte endast registrerad för betalning.

På kvittot ska det framgå vilket kontonummer/pg-nr/bg-nr som fakturan är betald till, vilken summa som är betald samt fakturareferens som stämmer överens med fakturan du lämnar in.

Betalar du mot faktura, ska dels fakturan samt betalningskvitto från din internetbank mailas in. Det går bra att ta printscreen/skärmdump på betalningskvittot och skicka med e-post till ekonomi@psychology.su.se

Nej, du kan lämna in flera kvitton/fakturor på samma gång, men var tydlig med att ange hur många kvitton/bilagor du mailar in samt hur många gånger du begär ersättning för så att det går att kontrollera att allt kommit in.

Utläggen betalas ut kontinuerligt men med uppehåll under semesterperioden på sommaren.

Du måste alltid anmäla din egen psykoterapi och få den godkänd av kursansvarig lärare. Om du sedan gör studieuppehåll kan du fortsätta att gå i terapi även när du inte är registrerad på utbildningen.

Utlägget kan du dock få utbetalt först när du åter är aktivt studerande och inskriven på programmet igen. Du sparar alltså dina kvitton och lämnar in dem snarast efter det att du är tillbaka på utbildningen.

 

Kontakt

Kursansvarig och examinator

Kursansvarig är Charlotta Björklind
Tel: 08-16 38 80
E-post: charlotta.bjorklind@psychology.su.se

Administration

Kristina Arestål Bruzelius
E-post: ekonomi@psychology.su.se

Sök bland våra utbildningar