Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Karriärvägledningens teori, metod och praktik III

Syftet med kursen är att studenter på studie- och yrkesvägledarprogrammet ytterligare ska fördjupa och integrera sina kunskaper om karriärvägledningens teori och metod och utveckla sin professionella kompetens som studie- och yrkesvägledare.

I kursen fördjupas området genom två delkurser, se nedan, varav den ena är teoretisk och den andra är programmets tredje praktikkurs. Kursen ges under period C och D och de båda delkurserna är till viss del integrerade med varandra. Kursen inleds med tre veckor för delkursen Karriärvägledningens teori, coachning och professionell utveckling. Därefter tar praktikkursen vid under sju veckor med den huvudsakliga tiden förlagd till praktikplatsen men med ca en vecka av tiden tillhörig delkursen Karriärvägledningens teori. Då genomförs handledning och olika kursuppgifter. Den sista kursveckan avslutas med delkursen Karriärvägledningens teori. Närmare beskrivning av upplägget återfinns i studiehandledningen för respektive delkurs.

  • Kursupplägg

    Delkurser

    Karriärvägledning, coachning och professionell utveckling, 7,5 hp

    Delkursens övergripande tema är karriärvägledning i ett livsperspektiv och med utgångspunkt i vuxnas karriärprocesser. I delkursen fördjupas området karriärvägledningens teori, metod och förhållningssätt. Ett centralt innehåll är coachningens teori och metod vilket relateras till karriärvägledande sammanhang. Därtill ingår metoder för aktiverande och digital vägledning (individuellt och grupp). Kritiska frågor om vägledningsmetoder och etik i relation till vägledningens uppdrag och individers och gruppers villkor ördjupas. I kursen ingår också ett tema om professionell utveckling och kritisk reflektion i yrkesrollen.
    Metoder för professionshandledning introduceras och prövas.

    Handledd professionspraktik III, 7,5 hp

    Delkursen är förlagd till en karriärvägledande verksamhet och genomförs under handledning. Under praktiken deltar studenten i verksamheten och genomför karriärvägledande aktiviteter, individuellt och i grupp. I delkursen ingår obligatoriska studieuppgifter i syfte att stödja studentens professionsutveckling och förståelse
    av karriärvägledande verksamheter samt förmåga att identifiera etiska frågeställningar kopplade till studieoch yrkesvägledaruppdraget

    Undervisning

    Karriärvägledning, coachning och professionell utveckling 7,5 hp

    Undervisningen utgörs av föreläsningar, seminarier, skrivuppgifter och metodövningar. Seminarier, skrivuppgifter och metodövningar är obligatoriska. Vid frånvaro från obligatoriska inslag ska studenten kompensera med muntliga och skriftliga uppgifter. För detaljerad information se studiehandledning för delkursen.

    Handledd professionspraktik III, 7,5 hp

    Undervisning i delkursen genomförs på praktikplats under handledning. Studenten deltar i verksamheten och genomför under handledning karriärvägledande aktiviteter med fokus på individuell vägledning och vägledning i grupp. Studieuppgifter kopplade till delkursens förväntade studieresultat ingår.

    Studiehandledning

    UCSY20 Studiehandledning teori VT24 (471 Kb)

    UCSY20 Studiehandledning praktik VT24 (362 Kb)

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

    Schema campus: TimeEdit Stockholms universitet - UCSY20, Karriärvägledningens teori, meto..., +1 objekt (2)

    Schema distans: TimeEdit Stockholms universitet - UCSY20, Karriärvägledningens teori, meto..., +1 objekt (2)

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kursrapporter

  • Kontakt

    Kursansvariga lärare

    Karriärvägledning, coachning och professionell utveckling

    Åsa Sundelin och Christer Langström
     

    Handledd professionspraktik III

    Aino Collmar
     

    Utbildningsadministratör

    Linnea Tillenius: linnea.tillenius@edu.su.se