Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Arbetsmarknadskunskap II

Efter att ha lagt grunden under den första terminen kan du nu fördjupa dina kunskaper i arbetslivs- och arbetsmarknadsfrågor i en lite mindre grupp med mycket lärarledd undervisning under den andra terminen i Arbetsmarknadskunskap.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Varmt välkommen till höstterminen 2024 hos oss på AKPA! Våra kurser har olika rutiner för registrering. Se vad som gäller för din kurs! 

Arbetsmarknadskunskap med management I 30 hp

Upprop med registrering via zoom för både campus och distans. Information om tider och zoom-länk får du i kallelsen som kommer via mail från Studentexpeditionen e-post: exp@akpa.su.se. Kallelsen skickas till dig efter den andra antagningsomgången. 

Läs mer om kursen på kurssidan: Arbetsmarknadskunskap med management I kurssida


Arbetsmarknadskunskap II 30 hp

Studentexpeditionen ordnar registrering efter kontroll av din behörighet från Arbetsmarknadskunskap I. Studentexpeditionen meddelar dig via mail när du är registrerad.

Läs mer om kursen på kurssidan: Arbetsmarknadskunskap II kurssida


Några vanliga frågor

Finns det platser kvar på era kurser?
Om vi har lediga platser på en kurs öppnar vi den för sen anmälan den 15 juli 2024. 

Var läser jag mer om kursen?
Besök kursens kurssida, se länkar ovan. 

Var läser jag mer om Enheten för arbetsmarknadskunskap (AKPA)?
Besök vår hemsida: AKPAs hemsida

När är uppropet? 
Se ovan vad som gäller för din kurs.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Under kursen ligger fokus på att fördjupa dina kunskaper i arbetslivs- och arbetsmarknadsfrågor och utveckla nya kunskaper inom områden som arbetsmiljö och arbetsorganisation, individuell arbetsrätt, lönebildning och lönesättning.

Med start vårterminen 2025 byter kursen namn från Arbetsmarknadskunskap II 30 hp till Arbetsmarknadskunskap med management II 30 hp. 

Kursen kan läsas fristående som en fortsättning på Arbetsmarknadskunskap med management I eller som en del av en kandidatexamen.

Kursen ingår i Kandidatprogrammet i Sociologi: Arbetsliv och arbetsmarknad. 

Välkommen till andra terminen av arbetsmarknadskunskap!

  • Kursupplägg

    Kursen går på heltid dagtid och startar både på vårterminen och på höstterminen. Kursen är på 30 hp och består av fyra delkurser på 7,5 hp vardera. 

    Delkurser

    1. Arbetsmarknadssociologi 2: Organisation och ledarskap 7,5 hp

    Delkursen ger dig kunskaper om organisationsteorier med koppling till arbetsorganisationer och vanligt förekommande organisationsmodeller i arbetsorganisationer. Du får också studera teorier om ledarskap inom arbetsorganisationer.
    Lärare/Examinator: Erik Bihagen, Professor.
    Kursbeskrivning:  Kursbeskrivning AKPA II del 1 (139 Kb)

    2. Arbetsmarknadsekonomi 3: Löner, lönebildning och lönestruktur 7,5 hp

    Kursen fortsätter med att ge dig kunskaper löneskillnader och lönesättning. Du får kunskap om teorier, modeller och begrepp. Du får även studera den svenska lönebildningens problem och förändring. Även skillnader i lön och sysselsättning mellan kvinnor och män samt mellan infödda och invandrare kommer studeras. Gästföreläsare från näringslivet och arbetsmarknadens organisationer bidrar med utblickar utöver kurslitteraturen. 

    Lärare/Examinator: Anders Stenberg, Universitetslektor.
    Kursbeskrivning:  Kursbeskrivning AKPA II del 2 (204 Kb)

    3. Arbetsmarknadssociologi 3: Arbetsorganisation och -miljö 7,5 hp

    Här får du fördjupa dina kunskaper inom arbetsmarknadssociologi med teorier och aktuella begrepp om arbetsorganisation och arbetsmiljö. Du får övning i att omsätta organisationsteori i praktiska tillämpningar inom arbetsmiljöområdet. 
    Lärare/Examinator: Ola Sjöberg, Professor. 
    Kursbeskrivning:  Kursbeskrivning AKPA II del 3 (223 Kb)

    4. Arbetsrätt 2: Individuell arbetsrätt 7,5 hp

    Unden den sista delkursen får du fördjupa dig inom arbetsrätt mot en mer verksamhetsnära individuell arbetsrätt. Här får du specialiserad kunskap om svensk individuell arbetsrätt. Ett spännande område där denna delkurs innehåller anställningsavtalets ingående, upphörande och förändring samt hur rätten påverkar under anställning. Även diskriminering, sjukdom och arbetsmiljö kommer att tas upp. 
    Lärare/examinator:
    Sabina Hellborg, Universitetslektor.
    Erik Sjödin, Universitetslektor. 
    Kursbeskrivning:  Kursbeskrivning AKPA II del 4 (219 Kb)

    Undervisning

    Föreläsningar är den vanligaste formen av undervisning. Gruppövningar och seminarier förekommer också, då sker undervisningen i mindre grupper. Mer information om undervisningen och gruppindelning får du från din lärare vid kursstart. 

    Lärplattform Athena

    När du är antagen och registrerad på kursen får du tillgång till lärplattformen Athena. Här hittar du allt kursmaterial, såsom artiklar och föreläsningsbilder. Här finns de regeldokument som du som student behöver ta del av när terminen startar.

    Vi använder Athena för att komma i kontakt med dig som student. Så för att vara uppdaterad och få information under terminen om undervisning och examinationer, information från dina lärare och studentexpeditionen gå in på: Athena

    Examination

    I kursens schema ser du alla schemalagda examinationer. Även omtentorna är schemalagda. 

    I kursplanen (länk i högerspalten) och delkursbeskrivningen (länkar under Delkurser) hittar du mer information om kursens alla examinationer, lärandemål, betygskriterier mm. Detaljerad information om examinationerna på kursens delkurser ges av lärarna under kursen. 

    Examinator

    Helkursbetyg/slutbetyg på kursen sätts av studierektor. 

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

  • Kursrapporter

    Varje termin genomförs kursvärderingar som våra studenter fyller i. Här publiceras de senaste två terminernas kursrapporter. Kontakta oss om du vill ha tillgång till tidigare kursrapporter eller kursvärderingar.

  • Mer information

    Mer information om oss på Institutet för social forskning och våra utbildningar kan du läsa på vår hemsida: Enheten för Arbetsmarknadskunskap.

    Välkommen! 

    Studera hos oss

    Studera hos oss

    Hur fungerar studentinflytande på AKPA?

    På AKPA väredesätts studenternas åsikter och inflytande på sin utbildning genom att våra studenter finns representerade vid viktiga beslut, i arbetsgrupper och som Studentråd. 

    Läs mer på: Studentinflytande och AKPAs Studentråd

    Hur är det att studera med en funktionsnedsättning?

    Läs om stöd och hur man ansöker om stöd på: Studera med funktionsnedsättning

  • Kontakt

    Vår hemsida: Enheten för Arbetsmarknadskunskap

     

    Studentexpeditionen

    Studentexpeditionen
     

    Studie- och karriärvägledning

    Kontaktperson för studenter med riktat pedagogiskt stöd