Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Franska III

Den här kursen är för dig som ytterligare vill fördjupa dina kunskaper i det franska språket, litteraturen och kulturen. Kursen utvecklar ditt vetenskapliga förhållningssätt och förbereder dig inför att läsa kandidatkursen i franska.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Webbregistreringstider HT24

Registrering inför varje termin är obligatorisk och görs via student.ladok.se. Webbregistreringen för våra kurser vid Romanska och klassiska institutionen HT24 är öppen 5-13 augusti 2024 (OBS! Vissa kurser har öppet längre för registrering, besök Ladok för exakt datum).

Våra utlandskurser Franska I i Frankrike och Spanska I i Spanien har öppet för webbregistrering 5-8 augusti. Om du inte registrerar dig i tid kommer du automatiskt att bli struken från din plats på kursen som då ges till en reserv.

Är du ny student hos oss? Då är det viktigt att du följer instruktionerna på sidan Ny student för att komma igång med dina studier.

Kan du inte registrera dig? Kontakta expedition.romklass@su.se.

Mer information finns på vår hemsida

 

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen ger ytterligare förbättrad språkfärdighet och har ett tydligt vetenskapligt anslag. Stor vikt läggs på att utveckla den skriftliga framställningsförmågan i specifika textformer. Därutöver ges en bred orientering inom ett urval forskningsområden knutna till språk, litteratur och kultur. Avklarad kurs ger behörighet till Franska, Kandidatkurs.

Undervisningsspråk är franska.

Kursen ges på heltid och halvtid under höstterminen och enbart på halvtid under vårterminen.

Varmt välkommen att söka till kursen!

  • Kursupplägg

    Delkurser

    Följande delkurser är obligatoriska:

    • Akademisk text, 4,5 högskolepoäng
      Kursen ger en introduktion till akademiska, skriftliga textgenrer. Studium av vetenskapliga texter kompletteras med egen, löpande produktion av vetenskapligt hållen text. Kursen avslutas med ventilering.
    • Utredande text, 3 högskolepoäng
      Kursen ger de grundläggande verktygen för att författa en kortare, utredande text. Modeller för disposition och argumentation presenteras, liksom teknik för att behandla stoff och utforma den skriftliga framställningen. Kursen består av genomgångar samt muntliga och skriftliga övningar.
    • Kultur och identitet, 7,5 högskolepoäng
      Kursen ger en bred orientering till ett kulturvetenskapligt angreppssätt. Begrepp som kultur, nation och identitet problematiseras. Olika slags kulturfenomen inom den franskspråkiga världen analyseras, både historiska och samtida. Kursen ges i aktiv seminarieform och innehåller genomgångar samt muntliga och skriftliga övningar.
    • Litteraturvetenskap, 7,5 högskolepoäng
      Kursen behandlar översiktligt litteraturvetenskaplig teoribildning samt därtill kopplade begrepp och metoder, vilka tillämpas i analyser och tolkningar av skönlitterära texter. Kursen ges i seminarieform och omfattar metodgenomgångar, textanalys samt muntliga och skriftliga övningar.
    • Lingvistik II, 5 högskolepoäng
      Kursen behandlar den moderna franska språkvetenskapens teoribildning och beskrivningssätt huvudsakligen inom semantik, pragmatik och diskursanalys.
    • Grammatik: fördjupning, 2,5 högskolepoäng
      Kursen innebär en fördjupning i det franska språkets struktur. Tonvikt läggs vid att ge studenterna nödvändiga redskap för att uttrycka sig i enlighet med standardfransk skriftspråksnorm, vad beträffar såväl grammatik som vokabulär. Vidare fokuserar kursen på användningen av en varierad och utvecklad syntax.

    Examinator

    Anders Bengtsson

    Christophe Premat

    Fanny Forsberg Lundell

    Hugues Engel

    Malin Roitman

    Mickaëlle Cedergren

    Per Förnegård

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kursrapporter

  • Mer information

    Lärplattform: Athena

  • Kontakt