2008:8 Invandringen till Sverige från de nya EU-medlemmarna                  

I  maj 2004 utökades den europeiska unionen till att omfatta tio nya medlems-stater. Sverige var det enda land som öppnade sin arbetsmarknad från inträdesdagen och som samtidigt inte införde några speciella restriktioner när det gäller tillgången till välfärdssystemet. Syftet med projektet är att beskriva och analysera invandringsflödena till Sverige från de nya länderna under perioden 2004-2007. Från vilka länder kom invandrarna, vilken utbildningsnivå hade de, vilka åldergrupper dominerade etc. Projektet syftar också till att analysera effekterna av invandringen på den inhemska arbetskraftens löner och sysselsättning för några väldefinierade yrkesgrupper vilka kan betraktas som substituerbara med den invandrade arbetskraften.

Deltagande forskare: Per Lundborg

2008:3 Utvärdering för försöksverksamheten: ”Nyanländ Arbetskraft- Byggföretag”                                                                                                                        

Syftet med detta projekt är att utvärdera försöksverksamheten ”Nyanländ Arbetskraft - Byggföretag” som avser att snabba på och effektivisera arbetsmarknadsinträdet för nyanlända flyktingar. Verksamheten har de mer specifika målen att arbeta fram nya rekryteringsmetoder för AMS och ett antal rikstäckande byggföretag samt att möjliggöra otraditionella yrkesval för kvinnliga arbetssökande. Utvärderingen syftar till att kartlägga och undersöka rekryteringsprocessen i verksamheten samt att beskriva dess utfall. Mer i detalj vill vi undersöka vilka egenskaper som kännetecknar de individer som går vidare i respektive steg av rekryteringsprocessen, samt om rekryteringen påverkas av vem och vilka som jobbar med ärendet. För att erhålla information om hur de arbetssökande bedöms vid intervjutillfällen, har deltagande arbetsgivare och handläggare på AMS kontinuerligt besvarat enkätfrågor under beslutsprocessen. I enkäten har vikten lagts vid frågor som berör mer svårfångade egenskaper som motivation, social kompetens och kommunikationsförmåga. Projektet startade hösten 2007 och kommer att fortsätta fram till augusti 2008. Utvärderingen kommer därmed att slutföras under hösten 2008.

Deltagande forskare: Magnus Rödin och Gülay Özcan.

2008:4 Pendling och migration inom Norden                                                              

Projektet är en kunskapsöversikt över omfattningen och effekter av arbetspendling och migration inom Norden. Den gemensamma nordiska arbetsmarknaden grundades 1954 men rörligheten inom de nordiska länderna är betydligt större än den mellan länderna även om hänsyn tas till avstånd mellan olika orter. Frågor som behandlas är: Vilken betydelse har arbetspendling och migration för inkomster och regional utveckling? Vilka är effekterna på samhällsekonomin i stort? Vilka är effekterna på lönebildning och arbetslöshet av (en ökad) integration av de nordiska arbetsmarknaderna? Har rörligheten haft någon konjunkturutjämnande effekt? Vilka hinder kvarstår hinder mot förstärkt integration av den nordiska arbetsmarknaden? Projektet har fått stöd från Finansdepartementet. Det bedrevs huvudsakligen under 2007. Resultatet från projektet har publicerats av Nordiska rådet, Arbetskraftens rörlighet i Norden - Drivkrafter och effekter, TemaNord 2008:524.

Deltagande forskare: Pernilla Andersson Joona och Eskil Wadensjö