2011:6 Lagöverträdelser bland invandrare i Sverige
Avhandlingen fokuserar olika aspekter av lagöverträdelser bland invandrare i Stockholmsområdet. Den första artikeln behandlar förhållandet mellan förekomst av våldsamma konflikter i ursprungslandet och våldsbrott begångna av unga invandrarmän i Stockholm. Den andra artikeln kommer studera hur olika typer av grannskapsfaktorer påverkar brottsligheten bland första och andra generationens invandrare. Den tredje artikeln kommer att fokusera hur ålder vid invandring påverkar sannolikheten för att invandrare senare i livet blir involverade i kriminella aktiviteter.

Deltagande forskare: Amber Beckley

2011:7 Invandring och multikulturalism i Sverige och Kanada
Kanada och Sverige betraktas ofta som “outliers” politiskt sett vad gäller attityder till invandrare och multikulturalism och mer positiva än andra länder till invandring. Trots uppenbara skillnader i många avseenden mellan länderna, har båda länderna båda relativt öppna gränser för invandrare och en mångfaldspolitik kännetecknad av multikulturalism. Båda länderna är i dessa avseenden “outliers” jämfört med de länder som de normalt jämförs med. Sverige är en “outlier” jämfört med andra nordiska länder och också andra europeiska länder. Kanada är en “outlier” jämfört med USA, ett land som Kanada i övrigt har stora likheter med ekonomiskt och kulturellt. Projektet har två syften: 1) att kartlägga likheter och skillnader mellan Sverige och Kanada vad gäller dels attityder till invandring och mångfald, dels politiken rörande invandring, invandrare och multikulturalism, och 2) att förklara de likheter och skillnader som vi finner.

Deltagande forskare: Keith Banting, Queens University, Kingston, Ontario, Kanada och Eskil Wadensjö.

2011:1 De finansiella marknadernas betydelse för invandrarnas levnadsförhållanden i Sverige
Huvudsyftet med detta projektet är att studera samspelet mellan finansiella marknader och invandring och är empiriskt till sin karaktär. Vi kommer att ta oss an frågor om det går att identifiera diskriminering, vilken roll pantbelåning spelar för invandrare samt om finansiella problem överförs mellan generationer. Och vilken roll kognitiv förmåga och finansiellt beslutsfattande spelar. Forskningsprojektets innehåll når upp till högt ställda krav både vad gäller inomvetenskapligt värde och praktisk relevans. De finansiella marknaderna spelar traditionellt en undanskymd roll i forskning om arbetsmarknad och migration, trots att det är uppenbart att de troligen spelar en viktig roll i praktiken. De finansiella marknaderna har till exempel betydelse för att förvärva en bostad (bostadsrätt, villa) och därmed för boende och boendesegregation. De har också betydelse for möjligheterna att starta ett eget företag och för vilken typ av företag det är möjligt att skaffa.

Deltagande forskare: Marieke Bos och Eskil Wadensjö