Många vill anställa naturvetare

Årets arbetsmarknadsdag för naturvetare blev som vanligt ett välbesökt evenemang. Egentligen var det två arbetsmarknadsdagar, en för fysik och matematik i Albano och en för biologi, kemi och geovetenskap i Aula Magna. BIG:s medarbetare var med i aulan och träffade arbetsgivare som imponerades av hundratals nyfikna och seriösa studenter.

Bild på banner som hänger på en mur och välkomnar till Naturvetarnas arbetsmarknadsdag.
Foto: Margareta Ohné

Arbetsmarknadsdagen i Aula Magna inleddes vid lunchtid den 7 februari. Under de följande fyra timmarna kom flera hundra biologer, kemister och geovetare till aulan för att träffa potentiella arbetsgivare.

Arbetsgivarna kallas i det här sammanhanget ”utställare” eftersom de oftast kommer med stora skärmar, högar med broschyrer och skålar med godis. I år hade utställarna fått bre ut sig på två våningsplan i Aula Magna och därmed blev det inte alls så trångt som förra året. Ändå var det ca 450 besökare och 36 utställare, nästan lika mycket som då.

I år saknades dock flera viktiga arbetsgivare, som de större läkemedelsföretagen. Det berodde inte på bristande intresse utan de var helt enkelt inbokade på annat håll. Men även små arbetsgivare kan vara nog så intressanta, vilket framgår nedan. 

 

”Det har varit full rulle hela dagen”

Alla utställare som kontaktades i slutet av dagen var trötta men nöjda. De hade träffat massor av nyfikna studenter som var seriösa och väl förberedda och ställde bra frågor. De flesta utställare trodde också att de på sikt rekryterat nya medarbetare eller åtminstone sommarjobbare eller praktikanter. 

Här följer några exempel på små och stora utställare.

Mer information om årets arbetsmarknadsdag

Läs rapporten från förra årets evenemang där några andra utställare presenteras

 

Anna Qviström, miljökonsult på Sellén & Filipovic

Ung kvinna med långt blont hår står framför skylt med texten "Vi kan miljöföroreningar"
Anna Qviström. Foto: Margareta Ohné

Sellén och Filipovic är ett litet men växande miljökonsultföretag. Det bildades för bara några år sen men har nu ett tiotal anställda konsulter. Deras kontor finns i Nyköping och i Globen. Man arbetar med förorenade områden i både mark, ytvatten och grundvatten och erbjuder bland annat utbildning, utredningar och riskbedömning. 

Man framhåller gärna att man har särskild kompetens vad gäller PFAS-förorenade miljöer. Provtagningen är certifierad och man genomför många typer av undersökningar av PFAS i olika miljöer.

Bland uppdragsgivarna dominerar kommuner och myndigheter. Nu vill man ha flera medarbetare och det är brett utbildade naturvetare som behövs, säger Anna, som själv är miljövetare.

 

Magdalena Thorin, HR-konsult på Länsstyrelsen Stockholm

Länsstyrelsen är en statlig myndighet som arbetar på uppdrag av regeringen. Det är också en stor arbetsgivare för naturvetare. På Länsstyrelsen i Stockholms län arbetar ca 520 personer och alla är akademiker. De flesta naturvetarna finns på avdelningen Miljö med totalt ca 110 anställda och avdelningen Landsbygd med totalt ca 80 anställda. Några exempel på arbetsområden med biologisk anknytning är skydd av värdefulla områden (både mark-, havs-och vattenmiljöer), våtmarker och dammar, hotade eller invasiva arter, algblomning i Östersjön samt våra nationalparker.

När Länsstyrelsen anställer nytt folk vill man ha generalister och det gäller även biologer och andra naturvetare. För att kvalificera sig till arbete på Länsstyrelsen behövs en grundutbildning, ofta kandidatexamen inom  t ex miljö och hälsoskydd, biologi, marinbiologi eller hydrologi. Man arbetar inom flera olika sakområden där samspel mellan olika områden är en viktig del av jobbet.

Den som är nyanställd får en mentor och med tiden blir man expert inom sitt arbetsområde. Den som siktar på ett jobb på Länsstyrelsen gör dock klokt i att först meritera sig genom arbete på en kommun och därefter söka sig vidare till Länsstyrelsen. 

Men varför ska man arbeta just på Länsstyrelsen? Därför att arbetsuppgifterna är otroligt intressanta, säger Magdalena, och medarbetarna har så hög kompetens (”vi är alla experter”). Arbetet har också stark samhällsrelevans och man samspelar med kommuner, regioner och näringsliv. Länsstyrelsen blev framröstad som den mest attraktiva och hållbara arbetsgivaren av Naturvetarnas medlemmar 2023, för andra året i rad.

Länsstyrelsen i Stockholm har sina lokaler på Regeringsgatan.

 

Smilla Huzell, operativ chef på Ebba Biotech

Ung kvinna står bredvid poster med mikroskåpbilder och företagslogo.
Smilla Huzell. Foto: Margareta Ohné

Ebba Biotech är ett litet forskningsbaserat bioteknikföretag. Det bygger på ”optotracing technology”, det vill säga fluorescerande molekyler som med stor specificitet kan påvisa olika kolhydrater, proteinaggregat eller bakterier i till exempel vävnadsprover. Tekniken har tagits fram av forskare på KI, KTH och Linköpings universitet. Produkterna kan skräddarsys för olika ändamål och säljs till universitet, sjukhus och industrier. 

Företaget bildades 2016 och har bara en handfull anställda, men vill växa; ”vi är ett litet företag men vi gör mycket”, säger Smilla. Här i Aula Magna är man främst ute efter sommarjobbare. Det man vill ha är naturvetare, helst med en grund i molekylärbiologi eller biokemi. Smilla har själv en kandidatexamen i biokemi.

Företaget finns i Karolinska Institutet Science Park i Solna, nära många kunder.

 

Marina Kolpakova, studentmarknadsförare på Fackförbundet Naturvetarna  

Ung kvinna står framför ett bord med pamfletter.
Marina Kolpakova. Foto: Margareta Ohné

Fackförbundet Naturvetarna har nästan 35 000 medlemmar och av dem är ca 2 000 studenter. Många vet nog inte att man kan bli medlem i förbundet redan som student utan tror att man måste vara klar med sin utbildning först. Men det räcker med att man påbörjat utbildningen och från och med i år kostar det inte ett öre att bli studentmedlem. 

Som studentmedlem erbjuds man en lång rad förmåner som antingen är gratis eller bokas med rabatt. Exempel på sådana förmåner är karriärrådgivning och intervjuträning. Som studentmedlem kan man också få hjälp med att skriva cv eller skapa en Linkedin-profil. 

Marina och hennes kollega Beata Wolgers tror att Naturvetarna fick bortåt 30 nya studentmedlemmar under Arbetsmarknadsdagen. Men den som missade tillfället då kan gå in på Naturvetareförbundets webbplats och se vad förbundet erbjuder.