Studera utomlands

Att studera utomlands är en unik och berikande möjlighet som ger dig chansen att utforska nya horisonter, fördjupa dig i olika kulturer och skapa livslånga vänner. Genom att spendera en eller två terminer utomlands kan du ta kurser som inte erbjuds vid Stockholms universitet, uppleva en annan akademisk miljö och få nya perspektiv på din utbildning samtidigt som du utökar ditt professionella och sociala nätverk.

Denna ovärderliga erfarenhet kommer inte bara att förbättra dina kvalifikationer för din framtida karriär, utan också utveckla dina språkkunskaper och fördjupa din kulturella förståelse.

Förutom utbytesstudier kan du också åka utomlands för att samla in data för ditt examensarbete eller delta i en praktikplats. Dra nytta av dessa möjligheter för att få ut det mesta av din tid vid Stockholms universitet och bygga en stark internationell kompetens!

Pelar i en innergård.
Barcelona Universitet. Foto: Renée Malmgren.
 

Utbytesstudier

Som student vid Stockholms universitet har du många möjligheter att studera vid ett av våra partneruniversitet runt om i världen. Stockholms universitet är en del av flera internationella nätverk och har utbytesavtal med hundratals universitet globalt. Naturvetenskapliga fakulteten och Institutionen för biologisk utbildning har dessutom områdesspecifika samarbeten som också är tillgängliga för dig.

Om du väljer att genomföra utbytesstudier genom de ovannämnda avtalen och nätverken, kommer du att få vägledning och stöd från BIG:s internationella koordinator och SU:s International Office. I vissa fall är det till och med möjligt att ansöka om ett stipendium. Dessutom kommer du att omfattas av försäkringen Student UT från Kammarkollegiet.

Stockholms universitet har dynamiska utbytessamarbeten runt om i världen som är öppna för alla studenter. Dessa inkluderar nätverken CIVIS, Nordlys och north2north, samt bilaterala avtal med universitet utanför Europa.

Dessutom har Naturvetenskapliga fakulteten och Institutionen för biologisk utbildning utbytesavtal med ledande universitet i flera länder, inklusive University of Illinois Urbana-Champaign i USA, Nanyang Technological University i Singapore, University of Exeter i Storbritannien och University of Neuchâtel i Schweiz.

Vi har också flera avtal inom Erasmus+-programmet med universitet i olika europeiska länder: University of Amsterdam i Nederländerna, University of Barcelona i Spanien, Ghent University i Belgien, University of Graz i Österrike och i Tyskland, University of Heidelberg, University of Hamburg och Free University of Berlin.

I avtalsportalen kan du hitta information om alla utbyten som finns tillgängliga vid SU. För att se avtal på olika nivåer, följ anvisningarna på sidan. För BIG:s specifika samarbeten, filtrera efter "Institutionen för biologisk utbildning".

Avtalsportalen

Du måste först ansöka om utbytesstudier genom SU:s Mobility Online-formulär under de perioder som anges under "När kan jag ansöka?".

Mobility Online-formulär

I denna första ansökan kommer du att välja de universitet du är intresserad av och förklara din motivation för att genomföra utbytesstudier. Läs noggrant igenom behörighetskraven och urvalskriterierna som anges på sidorna om de olika utbytena (se länkar nedan).

Läs mer om utbytesstudier genom centrala nätverk och avtal

Läs mer om utbytesstudier genom den Naturvetenskapliga fakulteten

När din ansökan har godkänts och beroende på antalet tillgängliga utbytesplatser, kommer vi på SU att nominera dig för utbytesstudier vid det mottagande universitetet. Därefter kommer det mottagande universitetet att guida dig genom deras egen ansökningsprocess, där du bland annat kommer att behöva välja de kurser du vill läsa.

Dessutom, innan du ansöker om utbytesstudier, är det alltid en bra idé att prata med BIG:s internationella koordinator för att utforska de bästa alternativen för dig.
 

Du kan hitta utlysningar för ansökningar om utbytesstudier på SU:s sida om centrala nätverk och avtal. Dessa ansökningar hanteras av International Office vid Studentavdelningen.

För de utbytesavtal som Naturvetenskapliga fakulteten och Institutionen för biologisk utbildning har finns det olika deadlines beroende på vart du planerar att studera. Dessa ansökningar hanteras av BIG:s internationella koordinator.

För våra samarbeten utanför Europa (University of Illinois Urbana-Champaign, USA och Nanyang Technological University, Singapore) är ansökningsperioderna.

Utbytesperiod

Ansökningsperiod

Hösttermin eller läsår (höst + vår)  15 januari – 15 februari
Vårtermin 15 maj – 15 juni

 

För samarbeten inom Europa, inklusive universitet som deltar i Erasmus+-programmet samt partners utanför programmet (såsom universitet i Storbritannien och Schweiz), är ansökningsperioderna:

Utbytesperiod

Ansökningsperiod

Hösttermin eller läsår (höst + vår) 15 januari – 15 februari
Vårtermin 15 augusti – 15 september

 

Free-mover

Du kan också välja att studera utomlands självständigt utan att vara bunden till ett universitet som vi har ett avtal med. Detta alternativ ger dig stor valfrihet men innebär också att du måste skaffa all nödvändig information själv, hantera kursval och ansökningar, hålla kontakten med universitet och myndigheter samt betala eventuella studieavgifter.

 

Examensarbete eller praktik utomlands

Stockholms universitet erbjuder en dynamisk internationell akademisk miljö. Våra forskare deltar i många globala samarbeten och har omfattande internationella nätverk, med några som till och med bedriver egen forskning utomlands. Detta skapar utmärkta möjligheter för masterstudenter att genomföra delar av eller hela sina examensarbeten utomlands genom att samla in data och få praktisk forskningserfarenhet.

Dessutom innebär biologens globala arbetsmarknad att de kunskaper och färdigheter du förvärvar vid Stockholms universitet är högt tillämpliga utanför nationella gränser. Detta öppnar upp en mängd möjligheter att säkra en forskningspraktik utomlands och få värdefull internationell arbetslivserfarenhet.

Som masterstudent vid Institutionen för biologisk utbildning uppmuntras du att utforska dessa internationella möjligheter. Oavsett om du vill samla in data för ditt examensarbete eller genomföra en praktik, har du friheten att söka alternativ utanför universitetets befintliga avtal. Dessutom finns det olika finansieringsalternativ beroende på din destination.

Läs mer om examensarbeten i biologi

Läs mer om praktikplatser i biologi

Finansiering

Om du väljer att genomföra ett examensarbete eller en praktik i länder som deltar i Erasmus+-programmet kan du ansöka om ett Erasmus+-stipendium. För länder utanför Europa finns finansieringsmöjligheter tillgängliga genom Minor Field Studies (MFS)-programmet om du planerar att samla in data eller genomföra fältstudier. Du kan hitta mer information genom länkarna nedan.

Läs mer om Erasmus+ för praktikplatser och examensarbeten

Läs mer om Minor Field Studies

 

Kontakt

Om du är nyfiken på att studera utomlands under din tid hos oss och vill veta mer om de möjligheter som finns, vänligen kontakta oss.

Enklast når du oss på info.big@su.se

Hitta fler kontaktuppgifter

På denna sida