Om forskningsstationen

Tovetorps forskningsstation är en biologisk forsknings- och utbildningsanläggning i hjärtat av den sörmländska naturen, norr om Nyköping, och en dryg timmes bilfärd från Stockholm. Stationen tillhör Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet. I vår anläggning finns det möjlighet för forskning, undervisning och konferensaktivitetet året runt, och många framstående forskningsprojekt har förverkligats under de drygt 50 åren av stationens historia.

 
Sparvhök
Foto: C. Kullberg

Tovetorp är idealiskt placerat i Sörmland, omgivet av skogsmark, sjöar och våtmarker som erbjuder många olika möjligheter till fältstudier i ekologi och djurs beteenden. Dessutom har vi på Tovetorp möjlighet att hålla djur både utomhus i våra inhägnader och i djur-rum  inomhus, för kortare eller längre perioder.

Fältstudier

Tovetorps mark (ca 150 ha) består av öppna fält, kärr och skogsområden. Vi har flera olika inhägnader (mellan 2 -20 ha stora), som har använts för att hålla olika större däggdjur. Förutom tillgången till Tovetorps egen mark har vi god kontakt med Öster Malma, Svenska Jägareförbundet, vars mark angränsar till Tovetorp, där det finns ytterligare möjlighet för fältstudier under kortare eller längre tid.

Forskningsanläggningen

Aviarier
Tovetorp har ett antal utomhusaviarier i direkt anslutning till stationen anpassade för att hålla olika fåglar så som höns, kråkfåglar och sångfåglar.

Djur-rum
Vi har två labbyggnader på Tovetorp; Gamla labbet och Signhild Engkvist labbet.

Gamla labbet består av 12 djur-rum för till exempel fiskar och insekter. Fyra av rummen har luftfuktare medan alla rum har värme, rinnande vatten, ljusanordningar och observationsfönster.

I Signhild Engkvist labbet finns 6 klimatkontrollerade djur-rum anpassade för till exempel fiskar, sångfåglar, gnagare och ormar. Alla rum är utrustade med golvvärme, kylsytem, rinnande vatten, ljusanordningar och observationsfönster.

Övriga lokaler
Labbutrymme, förvaringsutrymmen, frysrum, verkstad, bioakustiskt lab och en stor observationshall.

Tovetorps personal
Tovetorps personal finns tillgänglig för forskningsprojekten. Forskningsteknikern kan bidraga med utveckling, design, konstruktion och underhåll av apparatur och experimentanläggningar, och djurvårdaren ger daglig vård och mat till de djur som hålls på stationen.

Bo på Tovetorp

Vi har 10 trevliga sovrum belägna i fem olika hus (se karta över stationen) där forskare kan bo. De flesta rum har flera sängar och totalt kan vi ta emot 20 forskare. Ett fullt utrustat kök med självhushåll, tvättmaskin, matsal, dusch och allrum finns i ’Mässen’, och i ’Villan’ finns ett lite mindre kök och dusch. I ’Skrivhuset’ finns dessutom tillgång till arbetsplatser och skrivare. Forskare som stannar under länger tid kan även få tillgång till kurshusets gym, pingisbord och bastu. WiFi finns på hela stationen.

Prisexempel (på engelska)

Information till forskare (på engelska) (267 Kb)

Karta över Tovetorp (208 Kb)

 
Foto: T. Giegold

Tovetorp är idylliskt beläget i den sörmländska naturen, och är en unik resurs för mindre konferenser, workshops, utbildningsmöten och kurser både från Stockholms universitet och externt. Vi välkomnar grupper på 15-50 personer att bo under flera dagar i vårt kurshus. Beroende på tillgänglighet kan vi vid tillfällen även ordna boende för upp till 80 personer. I vår moderna aula med plats för 80 personer erbjuder vi IT-support för ljudanläggning och hybrid-zoom möten. I kurshuset finns även 4 mindre grupprum och en föreläsningssal för 30 personer. Desutom har våra gäster tillgång till många olika habitat i den  omgivande naturen för fältarbetet, och ett kemilab för labstudier. Våra uppskattade och duktiga kockar i kurshuset lagar allt från svensk husmanskost till trerätters menyer, så långt det är möjligt baserat på lokala produkter.

Lokaler och resurser

Kostnader och tillgänglighet av olika resurserna efter överenskommelse beroende på tillgänglighet och önskemål.

Kurshuset

  • 12 st trebäddsrum med duschar och WC i korridoren
  • 2 st enkelrum med dusch och WC (ett handikappanpassat).
  • Två gäststugor med två tre-bäddsrum i varje.
  • Samlingssal med TV kakelugn och en vacker utsikt
  • Föreläsningsal för 30 personer med datorprojektor i taket.
  • 4 grupprum för 10 personer/ rum.
  • Kemilab för 12 personer med dragskåp, mikroskop och stereoluppar mm.
  • Bastu för 12 personer
  • Styrketräningsrum och pingisbord
  • Vedeldad badtunna utomhus

Skrivhuset

  • Aula för 80 personer, med trådlösa mikrofoner, datorprojektor i taket, stationär dator och möjlighet att koppla in egen dator och möjlighet att delta digitalt via zoom.
Foto: S. Jakobsson

Andra resurser i omgivningen

Förutom promenader i naturen och ett besök hos våra tama dovhjortar finns andra lokala attraktioner i området. Fina utflyktsmål är till exempel Torpesta kvarn, Öster Malma viltpark och sjön Likstammen, och på hösten finns fina möjligheter till bär och svampplockning i skogen.

Prisexempel (på engelska)

Karta över Tovetorp (208 Kb)

 
Foto: C. Kullberg

Sedan 1994 spenderar de flesta kurser i ekologi, etologi, faunistik och floristik vid Stockholms universitet 5-10 dagar i vårt kurshus, som kan ta emot ca 40 studenter och lärare. Naturen runt Tovetorp erbjuder många olika habitat för fältstudier, och i vårt lab finns möjlighet att utföra experiment. Varje år besöks vi av hundratals grundkursstudenter från Institutionen för Biologiska grundutbildning (BIG), och antalet studentdagar är ca 2000 per år.

Kurshuset

I kurshuset finns följande resurser:

  • 12 st trebäddsrum med duschar och WC i korridoren
  • 2 st lärarrum; enkelrum med dusch och WC (ett handikappanpassat).
  • Två gäststugor med två tre-bäddsrum i varje.
  • Samlingssal med TV, kakelugn och en vacker utsikt.
  • Föreläsningsal för 30 personer med datorprojektor i taket.
  • 4 grupprum för 10 personer/ rum.
  • Kemilab för 12 personer med dragskåp, mikroskop och stereoluppar mm.
  • Bastu för 12 personer
  • Styrketräningsrum och pingisbord

Mat under BIGs fältkurser

Våra uppskattade och duktiga kockar i kurshuset lagar mat under kursen. Frukostbuffé, lunch, eftermiddagsfika och middag är så långt det är möjligt baserat på lokala produkter. På BIG-kurserna erhåller studenterna en reducerat pris för mat, som ska betalas innan fältkursen börjar till BIGs adminstration (se information från respektive BIG-kurs). En vecka innan kursen anländer till stationen ska kursledaren rapportera eventuella allergier och veganska/vegetariska önskemål till köket.

Vad ska du ta med dig till fältkurs på Tovetorp?

Kolla alltid med kursansvarig lärare vad du ska ta med; men här är några tips:

  • Lakan, örngott, duschhandduk och toalettartiklar
  • Kläder för fältarbete (beroende på väder och temperatur)
  • Vattenflaska och solskyddsmedel om det är varmt och soligt; varma vinterkläder om det är kallt.
  • Tofflor eller andra skor för inomhusbruk (inga utomhusskor är tillåtna inne).
  • Liten dagryggsäck att ta med personliga prylar i under dagarna i fält.
  • Badkläder (sjön Likstammen är en fin klar-vattenssjö i närheten)

BIG-cyklar

Under fältkurserna på Tovetorp kan studenterna använda sig av BIGs cyklar. Vi har ca 30 stycken 7-växlade cyklar anpassande för grusvägarna runt stationen. Du kan även låna hjälm och säkerhetsväst i kurshuset.

Information för kursledare (200 Kb)

Information för BIG kurser (90 Kb)

Karta över Tovetorp (208 Kb)

 

Tovetorp är beläget ca 95 km sydväst om Stockholm. Följ E4 söderut, mitt emellan Järna och Nyköping tar du av vid avfarten mot “Lästringe” (alldeles efter Sillekrog). Håll mot Nyköping till avfart mot Aspa och Öster-Malma. Håll sedan mot Öster-Malma tills du ser en gul skylt till vänster mot Tovetorp.

Postadress:
Tovetorps forskningsstation
646 94 Björnlunda
Sverige

Karta över Tovetorp (på engelska) (142 Kb)

 

 

Tovetorps forskningsstation tillhör Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet. Stationen invigdes 1969 och flera byggnaderna tillhörde den tidigare jordbruksfastigheten Tovetorp. Den äldsta nu kvarvarande byggnaden (Gammelgården) byggdes 1858, men platsen har med största sannolikhet varit bebodd redan på 1600-talet om inte tidigare (se karta från 1645).

Under årens lopp har flera byggnader tillkommit på stationen så som skrivhuset, kursbyggnaden och Signhild Engkvistlaboratoriet. Det senaste tillskottet var Signhild och Olle Engkvists Aula med plats för 80 personer som byggdes 2009. Både byggnader och omgivande mark förvaltas av Statens Fastighetsverk.

Tack vare generösa donationer från två olika stiftelser (Stiftelsen Signhild och Olle Engkvist Byggmästare och Stiftelsen Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse) byggdes och invigdes vårt kurshus 1994. Sedan dess spenderar fältkurser i ekologi, etologi, faunistik och floristik vid Stockholms universitet perioder om ca 5-10 dagar vid Tovetorp varje år. Vi har plats för ca 40 studenter och lärare i kurshuset. Naturen runt stationen erbjuder fina möjligheter för studenterna att genomföra studier i olika habitat och dessutom utföra experiment på labbet.

Tovetorp består av både forsknings- och undervisningslokaler med fokus på studier av djurs ekologi och beteende. Varje år besöks vi av upp till 600 biologistudenter och ungefär 20 forskare är aktiva vid stationen. Forskningsresultaten publiceras regelbundet i internationella vetenskapliga tidskrifter och har genom åren omnämnts i såväl dagstidningar som radio och TV.

Doktorsavhandlingar från Tovetorp (174 Kb)

Källa: Historiska kartor, Lantmäteriet

 

På denna sida