Möt våra studenter och alumner

Undrar du över hur det är att studera på ERG? Här finner du intervjuer med våra studenter och alumner.

 Det kändes som att blicken på samhället vässades

Emma Josefina Lindberg. Foto: Henning Brüllhoff.

Emma Josefina Lindberg läste många olika ämnen på universitetet men märkte hur hon hela tiden intresserade sig för genusperspektivet där det dök upp. Våren 2024 avslutade hon magisterkursen i genusvetenskap och skrev sin uppsats om klass, kön och vithet i den andra Shrek-filmen.

Läs intervjun med Emma Josefina

 

Genusvetenskap är ett väldigt tvärvetenskapligt ämne

Robin Streger. Foto: Henning Brüllhoff.

Robin Streger var egentligen inställd på att läsa kriminologi, men när en kurs i genusvetenskap plötsligt dök upp i utbildningskatalogen var det något som föll på plats.

Läs intervjun med Robin

 

 

Jag ville arbeta konkret med förändringsprocesser

Sina Nikafkar. Foto: privat.

Sina Nikafkar avslutade 2021 kandidatprogrammet i mångfaldsstudier och jobbar idag på Halmstad kommun som samordnare med inriktning på social hållbarhet. Kunskaperna från sin utbildning ser han som väsentliga i sitt dagliga arbete: "De har givit mig förmågan att problematisera på ett konstruktivt sätt".

Läs intervjun med Sina

 

Mångfaldsstudier gör det möjligt att förstå vår samtid

Josefine Wall Scherer. Foto: privat.

När Josefine Wall Scherer skulle börja på universitetet ville hon gå en utbildning som kunde ge henne bra argument till vardagens diskussioner om genusfrågor. På kandidatprogrammet i mångfaldsstudier fann hon vad hon letade efter.

Läs intervjun med Josefine

 

En bra kombination av spännande ämnen och samhällsnyttiga kunskaper

Clara Baumgarten. Foto: Charlotte Baumgarten.

Clara Baumgarten fastnade för kandidatprogrammet i mångfaldsstudier för att det innehöll mycket av det hon fann viktigt och intressant. I framtiden kan hon tänka sig att arbeta med många olika saker, men innan dess lockar fortsatta studier.

Läs intervjun med Clara

 

 

Fundera på vad du brinner för och satsa på det!

Liza Grape. Foto: Josefine Avelind.

ERG:s alumn Liza Grape avslutade 2022 sina studier på Kandidatprogrammet för museer och kulturarv. Nu arbetar hon som huvudregistrator på Avdelningen för arkiv och registratur på Stockholms universitet.

Läs om hennes spännande och lite krokiga väg genom studier och arbeten, hela tiden med museivärlden som ett hägrande mål.

 

Kursen gav en spännande inblick i etnologiämnet som ett internationellt sammanhang.

Ebba Vikdahl. Foto: privat.

Ebba Vikdahl deltog under vårterminen 2022 i Nordic ethnology and folklore conference i Reykjavik och läste i samband med det även en masterkurs som gavs i anslutning till konferensen, "Conference seminar in ethnology/folkloristics".

Läs om hennes upplevelse av Islandsresan och hur kursen påverkat hennes syn på etnologiämnet.

 

Genom att jag studerade ett tidigare outforskat ämne så fanns det goda chanser att bidra med ny kunskap och forskning.

Philip Vedel Düring. Foto: privat.
Philip Vedel Düring. Foto: privat.

Philip Vedel Düring fick Humanistiska föreningens stipendium för avancerad nivå, Den Lila Irisen, för sin masteruppsats "Islam på sjukhuset - En intervjustudie med representanter från den muslimska andliga vården i Sverige." Stipendiet är på 10.000 kronor.

Läs om Philips arbete med sin uppsats och hur det var att ge sig in på ett relativt outforskat område.

 

När pandemin slog till med full kraft förundrades jag av de bilder på öde stadsgator och nedstängda butiker som kablades ut i media. Jag ville veta mer om hur staden ändrat skepnad och hur människor upplevde det hela.

Erika Zinders Eva Danielsson tumnagel
Erika Zinders och Eva Danielsson

Etnologistudenterna Eva Danielsson och Erika Zinders skrev båda uppsatser som behandlade coronapandemin och hur vi hanterar den i det offentliga rummet.

Sällan har studenter möjlighet att utföra sina uppsatsarbeten inifrån omvälvande samhällsförändringar, men Eva och Erika grep verkligen möjligheten när den gavs.

 

På denna sida